Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Szomorú, hogy itthon nem elérhető a Beats1? Hallgassa Spotify-on!

Az Apple nagy erőkkel beharangozott legújabb próbálkozása a zeneipar megmentésére tegnap elindult, szerencsésebb országokban a Beats 1 rádióval együtt (ahová például a BBC Radio 1 híres DJ-jét, Zane Lowe-ot is elcsábították). Itthonról viszont még nem elérhető az adó.

Forrás: 9to5mac.com

Ha valaki mégis meg akarná hallgatni, mit játszottak eddig a Beats '1-en, az a Spotify-nak köszönhetően megteheti: Peter Bowles felhasználó és társai ugyanis összeraktak rá egy playlistet. Persze az olyan, az Apple Music-kal szerződött előadók, mint Taylor Swift hiányoznak belőle, illetve Pharrel új száma is egyelőre exklúzívan csak az új Music app-ról érhető el, de azért: 

Ha valaki pedig valaki úgy érzi, nem tud meglenni a Beats 1 nélkül, de Android-os telefonja van, még elérhető a stream itt. Várható, hogy az Apple keze lesújt majd arra, aki ezt egy titkosítás nélküli HTTP Live Streaming forrásból összehegesztette, szóval használja ki az időt, hallgasson bele, és nyugodjon meg, hogy semmiről sem marad le. 

Az Apple Music 3 hónapig ingyenes tesztidőszakot kíván, utána pedig a felhasználók 9.99 euróért használhatják az applikációt. A Music-kal az iTunes után az Apple ismét megkísérli, hogy megváltoztassa a zeneipart: akkor az iTunes-szal a kalózkodást igyekezett visszaszorítani, most az olyan, az alkotókat állítólag kizsákmányoló stream szolgáltatások használatát, mint az Apple. A Spotify ugyanis lejátszásonként 0,0011 dollárt (0,31 forintot) fizet az előadóknak, míg az Apple Music a New York Times szerint 0,2 centet (0,56 forintot) fizet a kiadóknak, amiből 0,047 cent fogja illetni a dalok készítőit. Az Apple Music az előfizetői bevételek 71,5%-át ajánlaná a zene tulajdonosainak, a Spotify pedig jelenleg csak 70 %-ot ad.

Itt lehet megnézni, mennyit keresnek a zenészek online zeneeladásból az Information is Beautiful jóvoltából: 

0 Tovább

Vizsga volt Irakban, ezért három órára lekapcsolták a netet az egész országban

Egy éve az iraki hatóságok azért kapcsolták le a netet az ország negyedében, hogy az ISIS zsoldosai ne tudjanak online kapcsolatot teremteni egymással. Szombaton egy tényleg csak kicsit kevésbé jelentős esemény hatására az egész országban lekapcsolták a netet, ugyanis a hatodikosok vizsgáztak.

Mivel Irakban csak hatodikig van tankötelezettség, akik ezen a vizsgán nem érnek el elég jó eredményt, hogy gimnáziumba mehessenek tovább, általában abba is hagyják az iskolát. (Az Iraki kormány legutóbb levelet írt az internetszolgáltatóknak, valószínűleg most is ez történt.) (Ars Technica)

0 Tovább

Ideje levenni a cigizős képeket: A Facebook már együttműködik az egészségbiztosítókkal

A Vitality nevű brit egészségbiztosító a Facebook Moves applikációjának letöltését ajánlja ahhoz, hogy a vevői ingyen jegyet nyerhessenek.

A Moves elég jól titkolja, hogy a Facebook a tulajdonosa, igazából csak a 1276 szavas adatvédelmi irányelv olvasásának felénél derül ki, hogy a "mindig figyelő" applikáció, ami a felhasználó edzéseit, kalóriafogyasztását és mindenkori helyzetét követi, Zuckerbergékhez tartozik.

Az irányelvben, amit mindenki minden applikáció letöltés előtt végig szokott olvasni, megjelenik, hogy az applikáció megoszthat olyan információt is harmadik féllel, ami alapján a felhasználó egyértelműen beazonosítható. A Facebook a BBC-nek azt nyilatkozta, hogy jelenleg a Moves nem oszt meg velük adatokat.

Bár a Vitality ajánl más applikációkat is az ingyen mozijegyért, gyakorlatilag azt csak a Moves használatával lehet elérni. Az egészségünkkel kapcsolatos adatok ilyen típusú felhasználása - amikor a felhasználónak nincs semmilyen hatalma afelett, adatai kihez kerülnek - Evgeny Morozov társadalomtudós egyik kedvenc témája. Ahogy az idei Brain Bar Budapesten megjegyezte, amint ezek az adatok - mennyit mozgunk, milyen az egészségünk, mit eszünk - mindenki számára elérhetővé válnak, a társadalmi szolidaritás veszélybe kerül. Miért fizetnék a szomszédom társadalombiztosításáért, ha látom, hogy nem is mozog eleget, esetleg meg tudom nézni, hogy asztmás is?

A Vitality és a Moves ilyenfajta együttműködése, ha nem is okoz mindenkiben pánikot, hogy nemsokára mindenki mindenki a nagy testvére lehet, legalábbis etikailag szürke zónás lépés. A Vitality egyelőre védi a döntését. (BBC)

0 Tovább

Vigyázzon, mit tölt le: egy Androidos applikáció DogeCoin-t bányászott a letöltött mobilokról

A Prized nevű, Google Play-en letölthető applikáció titokban DogeCoin-t, LiteCoin-t, és QuarkCoin-t bányászott. Ezek az ismertebb bitcoinhoz hasonló kripto-valuták, amiket "bányászva" lehet generálni, aminek során számítógépek bonyolult problémákat oldanak meg.

A Prized letöltésével (amiben különböző játékokat játszva lehetett pontokat és nyereményeket nyerni) ezt a malware-t is letöltötték a felhasználók, és azok erőforrásait az említett valuták bányászatára használták.

A Dogecoin viccnek indult 2013-ban, de 2014 januárjára már 60 millió dollárt is ért az összes Dogecoin - igaz, ez erre az évre 13.5 millió dollárra esett vissza. Valószínűleg azért ezt bányászta a Prized alkotója, Ryan Ramminger, mert kevesebb erőforrást igényel az előállítása, mint a bitcoiné. (Ars Technica)

0 Tovább

iPhone-ra váltaná a jogsit​ ​és az útlevelet is az Apple

Jövő hónapban az Egyesült Államok után a briteknél is elindul az Apple Pay, az érintéses fizetési módszer, mellyel kiváltható a készpénz és a bankkártya egy NFC-képes telefonnal, jelen esetben egy iPhone-nal.

"Azonban ez csak a kezdet"

- fogalmazott Eddie Cue, a cupertinói cég netes szoftverekért és szolgáltatásokért felelős alelnöke. És ezalatt nem csak azt értette, hogy az amerikaiak és britek után a világ többi pontján is fokozatosan bevezetnék az Apple Pay-t, ennél jóval többről van szó.

Tim Cook  a teljes pénztárcát iPhone-ra cserélné
Tim Cook  a teljes pénztárcát iPhone-ra cserélné.  Forrás: Justin Sullivan/Getty Images/AFP

Az Apple vezető előhúzta a pénztárcáját: készpénz, bank- és hitelkártyák, iratok - a hangsúly jelen esetben utóbbin van.

A szolgáltatással ugyanis nem csak a fizetésre szolgáló "kártyákat" váltanák ki - legyen szó bankkártyáról, vagy egy pontokat gyűjtő, kedvezményre feljogosító hűségkártyáról -, hanem az azonosításra szolgáló személyi okmányokat: a jogosítványt és az útlevelet is iPhone-ra cserélnék.

A biztonság kérdése még nem megoldott Forrás: Justin Sullivan/Getty Images/AFP

Persze egy egy hosszú távú terv: addig meg kell oldani a biztonság kérdését, erősebb titkosítással védeni a telefonon (illetve okosórán) tárolt személyes adatokat, illetve a biometrikus azonosítást is tökélyre kell fejleszteni: egy ujjlenyomat-olvasó és pulzusmérő még nem elég, hogy a kormányok nyugodt szívvel bólintsanak az Apple tervére.

0 Tovább

Így dolgoztok ti I. - Varga Attila, UX-specialista és iOS-fejlesztő

Új sorozatot indítunk, ahol a hazai techszférában dolgozókat faggatjuk ki arról, hogyan is telik egy munkanapjuk. Elsőként Varga Attila mesél arról, mit is csinál, hogyan és miért:

Mi a jelenlegi munkád?
UX / UI specialista és civilben menthetetlen iOS-fejlesztő

Hogyan dolgozol?
Gyorsan, precízen, szenvedéllyel.

Milyen telefonod van?
Leg leg leg... fekete iPhone 6 Plus 128 GB

Milyen gépet használsz?
Egy 21,5 -es és egy 27-es iMac-et Wacom rajztáblával

Hogyan telik egy-egy napod?

16 éves korom óta minden reggel megmosom a hajam :)

Utána irány a munka. Szerencsére minden nap máshogy telik. Legfeljebb két-három projekt halad párhuzamosan, így amíg délelőtt az egyik wireframe-jeit igazgatom, délután ki tudom pihenni a másik UI színeinek a finomhangolásával. Aztán a munka és a város után – de még szigorúan az estimese előtt – kutatom a legújabb szerelmemet, ami most éppen az Apple Watch 2.0-ás szoftvere.

Hogyan kezdted el a jelenlegi munkád, és miért maradtál?

Nagyon sok évet dolgoztam reklámügynökségnél, ami mellett már lassan 5 éve elkezdtem iOS-re is fejleszteni. Mindenképpen mobilszoftverekkel akartam foglalkozni, tudtam, hogy ez a jövő. Az iPad-es mesekönyvem, a Siri nővérének számító Angoltanárnőm  és az itthon és Lengyelországban is elképesztően sikeres 26 ezer angol szó appom után elérkezettnek láttam az időt, hogy főállásban is mobilalkalmazásokat tervezzek.

Már lassan egy éve vagyok UX-es, és egy táblázatos vállalati szoftverben ugyanúgy meglátom a szépet, mint egy 1-minute játékban.

Mit szeretsz a legjobban a munkádban?

A jövőn dolgozunk :) Kiskoromban csillogó szemmel csodálkoztam rá, amikor az első Motorola telefonom “számológép” képernyőcskéjén lehetett betűket írkálni. Most pedig az órámra írok kalandjátékot. Nem csodálatos? :) 

Miből inspirálódsz?

Nyitott szemmel kell járni a világban (bármilyen közhelyesen is hangzik). Az öreg Steve Jobs emelte ki több prezentációja végén, hogy ők nem egy gigahertz és megabyte vállalat, egyszerűen nem ilyenekben “mérik”. A “technology meets liberal arts” (a technológia találkozása a szabad bölcsészettel) filozófia igenis át kell hogy hasson minden szoftvert, hiszen nem programozóknak készítjük őket, hanem egyszerű halandóknak. Ma például megszakítottam 10 percre a munkát, hogy megnézzem a Louis Vuitton 2016-os tavaszi férfi divatbemutatójának élő közvetítését. Első hallásra semmi köze a szoftvertervezéshez, de ha jobban belegondolunk, negyed órával később már ismertem a jövő év új színeit, és ha már egyszer 2015 a wearable technology éve, akkor igenis divatos appokat kell viselnünk majd, minden tekintetben :)

Milyen applikációk és szoftverek nélkül nem tudsz élni?

Az Adobe család elengedhetetlen a munkámhoz. Közülük gyerekkori szerelmem a Flash, melyet már százszor kiátkoztak, de sokoldalúsága miatt a mai napig nem tudok meglenni nélküle. Nagyon komplex UI animációk is lemodellezhetők vele percek alatt, valamint amikor kiderült, hogy az Apple Watch szoftverében csak PNG képsorozatokkal lehet UI animációkat rajzolni, azonnal tudtam, hogy a Flash fogja ezeket megcsinálni nekem.

Szintén elengedhetetlen a gyors munkához maga a Mac oprendszere, de itt említeném az fejlesztőeszközüket, az XCode-ot is, ami annyira barátságos volt, hogy anno mezei grafikus fiúként sem ijesztett el a programozástól.

Milyen az asztalod?

Megintcsak közhelyhez kell nyúlnom: kreatív káosz :) Számítógép, Wacom tábla, Magic Trackpad, telefon, az Apple Watch bőszen tölt, mellette a szemüvegem, amögött egy üveg Dior Higher, utánuk egy hatalmas Starbucks-os bögre (amiből szigorúan csak viszet iszom), pár magazin, egy nagy guriga szigetelőszalag és egy kupac apró.

Hallgatsz zenét munkavégzés közben?

Bent a kollégák zenélnek, otthon meg mostanában szigorúan csak Kylie :)

Mi volt a leghasznosabb szakmádba vágó könyv, és mit olvasol most?

Kifejezetten szakkönyvet nyomtatásban már nagyon régen olvastam (főleg Flash-es könyveket 2006-2007 körül). A szakma túlontúl digitálissága ezeket hónapok alatt elavulttá teheti. Jelenleg az Apple Swift programnyelvének oktatókönyvét és dokumentációját olvasom, de azt hiszem, ők sosem lesznek annyira jók, mint Vonnegut vagy Szabó Magda. Talán ők a legjobbak, csakhogy visszautaljak a “technology meets liberal arts” filozófiára. A technology részt már úgyis lefedik a szakmai site-ok.

Mi a legjobb tanács, amit kaptál?

Szeretettel kell csinálni, a legjobbra kell törekedni és ha lehet, Helvetica-val :)

És persze megintcsak előhozakodnék azzal a bizonyos Steve Jobs idézettel: “technology alone is not enough — it’s technology married with liberal arts, married with the humanities, that yields us the results that make our heart sing.” ("A technológia önmagában nem elég - a technológia a bölcsészettudományokkal, a humán tárgyakkal közösen jut olyan eredményre, amely megdobogtatja a szívünket.")  Hát ebben bizony minden benne van.

Kinek a válaszait szeretnéd itt olvasni?

Árvai Péter a Prezitől. A tech világ még mindig egy tipikus ‘boys club’, ahol igazán tökösnek kell lenni, hogy valaki felvállaja a melegségét. Péter nagyon tökös.

----------

A sorozat következő része hamarosan...

0 Tovább

Ezeket a képeket találták a legszebbnek

A Witcher 3 alkotói a Facebookon hirdettek játékkép-versenyt, melyre több mint 2400 nevezés érkezett be.

A csapat eredetileg csak három győztest hirdetet volna, a nagy számra való tekintettel azonban ebből végül négy lett. Íme.

Forrás: Facebook

Forrás: Facebook

Forrás: Facebook
Forrás: Facebook

0 Tovább

Játék közben is szól majd a Gangnam Style

Dél-Koreára összpontosító frissítést kap a Crossy Road című, roppant népszerű mobiljáték: a tavaly novemberi megjelenése óta 90 millió letöltést megélt alkalmazásba a koreai zene talán egyetlen nyugatabbra is sztárolt ásza, PSY is betör majd -- tudják, ő az a távol-keleti rapper, akinek Gangnam Style című klipjét 8 milliárdszor nézték meg a YouTube-on.

Forrás: The Guardian

PSY, aki 2,99 dolláros (kb. 830 forint) csomag fő attrakciója, a saját táncmozdulatait adja elő a játékban (igen, a lovacskás tánc is visszaköszön), miközben megpróbálja elkerülni a felé száguldó járműveket. Eközben még arra is jut ideje, hogy táncszőnyegezzen is kicsit a pályán, mely nem mellesleg Szöul Gangnam-negyedét másolja.

És a legjobb még csak most következik: PSY a saját hangján szólal meg a játékban, a dél-koreai rapper nem átallott felmondani pár sort a fejlesztők kedvéért!

Forrás: The Guardian

Nem ő lesz az egyedüli irányítható karakter, feltűnik még mellette egy harcművész, egy színész, egy profi gamer és egy tányér kimicsi is (igen, jól olvasták).

A Crossy Road egyébként egy cuki kis Frogger-klón, amiben eredetileg egy csirkét kell átsegítenünk a forgalmas úttesten. A program sikerét egyszerűségfe adja: a játékos csak az ujjával kopogtatja a képernyőr, mire a figura mindig ugrik egy sávot az úton.

És most akkor jöjjön egy kis ráhangolódás:

0 Tovább

A Tumblr TV a legjobb/legrosszabb dolog, amire ma kattinthat

Igazából mindkettő egyszerre.

A mikroblogger platform új szolgáltatást indított: a Tumblr TV-n gifekre kereshet, mikor egyre rákattint, az szinte teljes képernyőn loop-ol pár másodpercig. A TV-ségét az adja, hogyha adott hashtagre vagy blogra keresünk, a gifek csak váltják egymást, még mi nyugodtan bambulhatunk a fejünkből, és hagyhatjuk agysejtjeinket megpihenni/megrohadni.

Jelszó: nem kell mindig produktívnak lenni.

0 Tovább

A T-Mobile új stratégiája: leasingeljen új telefont évente háromszor!

Amerikában vezeti be először a T-Mobile a JUMP! On Demand előfizetési tervét, amivel évente háromszor is telefont cserélhetnek azok, akik aláírják a 18 hónapra szóló szerződést. iPhone 6-ot például havi 15 dollárért (~4200 Forint) lehet majd bérelni.

A kontinensen egyébként a T-Mobile a leggyorsabban növekvő telefonszolgáltató, két éve vezette be a "nemszolgáltató" (Uncarrier) programot, amiben megszüntette a havi szerződéseket, árat csökkentett, és ingyenes zenelejátszást adott előfizetőinek. Mintha kicsit más lenne a stratégia, mint itthon. (Financial Times)

0 Tovább

egyperctech

blogavatar

Minden, ami az Origo Techbázisból kimarad!

Feedek

Utolsó kommentek