A Vitality nevű brit egészségbiztosító a Facebook Moves applikációjának letöltését ajánlja ahhoz, hogy a vevői ingyen jegyet nyerhessenek.

A Moves elég jól titkolja, hogy a Facebook a tulajdonosa, igazából csak a 1276 szavas adatvédelmi irányelv olvasásának felénél derül ki, hogy a "mindig figyelő" applikáció, ami a felhasználó edzéseit, kalóriafogyasztását és mindenkori helyzetét követi, Zuckerbergékhez tartozik.

Az irányelvben, amit mindenki minden applikáció letöltés előtt végig szokott olvasni, megjelenik, hogy az applikáció megoszthat olyan információt is harmadik féllel, ami alapján a felhasználó egyértelműen beazonosítható. A Facebook a BBC-nek azt nyilatkozta, hogy jelenleg a Moves nem oszt meg velük adatokat.

Bár a Vitality ajánl más applikációkat is az ingyen mozijegyért, gyakorlatilag azt csak a Moves használatával lehet elérni. Az egészségünkkel kapcsolatos adatok ilyen típusú felhasználása - amikor a felhasználónak nincs semmilyen hatalma afelett, adatai kihez kerülnek - Evgeny Morozov társadalomtudós egyik kedvenc témája. Ahogy az idei Brain Bar Budapesten megjegyezte, amint ezek az adatok - mennyit mozgunk, milyen az egészségünk, mit eszünk - mindenki számára elérhetővé válnak, a társadalmi szolidaritás veszélybe kerül. Miért fizetnék a szomszédom társadalombiztosításáért, ha látom, hogy nem is mozog eleget, esetleg meg tudom nézni, hogy asztmás is?

A Vitality és a Moves ilyenfajta együttműködése, ha nem is okoz mindenkiben pánikot, hogy nemsokára mindenki mindenki a nagy testvére lehet, legalábbis etikailag szürke zónás lépés. A Vitality egyelőre védi a döntését. (BBC)