Hetente jelentkező sorozatunkban a hazai techszférában dolgozókat faggatjuk ki arról, hogyan is telik egy munkanapjuk. Az új részben Kamocsai Tamás mesél arról, mit is csinál, hogyan és miért.

Korábbi interjúk:

XI. Semkou Penelope

X. Göbölös-Szabó Julianna, Startup fejlesztő

IX. Tarsoly Ede, játékfejlesztő

VIII. Winkler Zsolt, Startup inkubátor igazgató

VII. Bartha Gizella, UX kutató

VI. Schwartz Ádám, backend fejlesztő

V. Krasznay Csaba, kiberbiztonsági szakember

IV. Szántó Péter, Chief Everything Officer

III. Pásztor Dávid, UX dizájner

II. Mester Tamás, üzleti intelligencia elemző és tanácsadó

I. Varga Attila, UX-specialista és iOS-fejlesztő

Mi a jelenlegi munkád?

IBM Global MSSQL SME (Subject Matter Expert), SQL Engineer, SQL Consultant, szoftverfejlesztő.

Hogyan dolgozol?

Mivel több felelősségi köröm, illetve feladatom is  van, próbálom a megfelelő egyensúlyt megtalálni ezek közt, mindeközben a maximumot kihozni az adott lehetőségből. Gyakran kell ügyfelekkel közvetlenül beszélnem, hiszen konzulensként ez nem is mehetne hatékonyan enélkül.

Milyen telefonod van?

LG L70

Milyen gépet használsz?

Lenovo T410

AMD A10-7850K custom build

Hogyan telik egy-egy napod?

Mikor az irodában dolgozom, akkor igyekszem korán beérni, munkaidőmet maximális hatékonysággal kihasználni, hogy meg tudjak felelni az elvárásoknak.

Ez egy folyamatosan pörgő világ, ahol nincs idő a megállásra. Ha otthonról dolgozom, akkor rendszerint már reggel 7-kor kezdem a munkát és egészen délután 5-ig, esetenként egészen este 7-ig dolgozom.

Hogyan kezdtél el fejlesztéssel foglalkozni?

Mivel egy baleset miatt ágyba kényszerültem hosszabb időre a 2000-es évek elején, jó időtöltésnek tűnt megtanulni egy – egy program,- illetve adatbáziskezelő nyelvet.

Először PHP-t és MySQL-t tanultam, majd kicsit belenéztem a többi technológiába is, mint a PostgreSQL, Java és JavaScript, Flash + AS2, SQLite, Firebird, MSSQL, Turbo Pascal, Free Pascal, Object Pascal, Delphi, C++, C#.

Mit szeretsz a legjobban a munkádban?

A legjobban azt szeretem a munkámban, hogy nem monoton. Folyton van benne valami változás, mindig van benne kihívás. Mindig lehet újat tanulni, mutatni valami újdonságot, sok emberrel lehet beszélni.

Nagyon magas beosztású vezetők a közvetlen feletteseim, így gyakran van lehetőségem  mélyen belelátni a cég működésébe az adott technológiai irányvonalon belül.

Min dolgozol jelenleg?

Természetesen ez titkos, de annyit elárulhatok, hogy egyéni megoldásokon dolgozom ügyfeleink számára, melyeknek köszönhetően hatékonyabbá tudom tenni adatbzásirendszereiket, illetve a kollégák számára fejlesztek egy C# alapú MSSQL konfigurációs toolkitet, szintén munkájuk megkönnyítése céljából, a környezetünkhöz igazodva.

Mit tanácsolnál azoknak, akik most építik fel az első honlapjukat/applikációjukat?

Azt, hogy mindenki elkezdte valahol. Nem számít, ha az első kód spagetti, vagy nem éppen elegáns. Az a fontos, hogy ne add fel, bátran készítsd el első alkalmazásodat, weblapodat.

Mutasd meg barátaidnak, gyűjts építő jellegű kritikát, majd próbáld meg kritikus szemmel nézni saját termékedet, hogy tudd javítani. Ne félj attól, ha hozzá nem értő emberek negatív kritikával illetik azt amit készítettél. Ebből is nyerhetsz erőt, ha ügyesen használod ki.

Tapasztalataid alapján mi az a tényező, ami digitális termékek használatakor a legzavaróbb tud lenni?

Bad user experience. Nem megfelelően elkészített user interface, hibásan működő funkciók, bosszantóan lassú válaszadások.

Miből inspirálódsz?

A családomból akik folyton segítenek, illetve a pozitív visszajelzésekből , konstruktív kritikákból. Ezekből tudok újabb és újabb erőt meríteni a folyamatos innovációhoz.

Milyen applikációkat és szoftvereket használsz a munkádhoz?

SharpDevelop, MSSQL Management Studio, MSSQL Server, IBM-es belső applikációkat.

Mi a legjobb időbeosztási tipped?

Priorizálással lehet a többféle taszk között megtalálni a megfelelő harmóniát, így a lehető leghatékonyabban lehet beosztani a munkaidőt.

Hogyan követed a feladataidat?

Kalendáriumba, illetve notepad-ba rendszerezem a feladataimat, melynek köszönhetően mindig tudom, hogy mivel kellene aktuálisan foglalkoznom.

Hallgatsz zenét munkavégzés közben?

Mivel a miénk egy open-office, ezért gyakran hallgatok zenét, hogy az alapzajt el tudjam nyomni valamivel. Sokszor segít a zene a jobb öszpontosításban, azonban ha megbeszélés van, akkor értelem szerűen nem hallgatok zenét.

Milyen az asztalod?

Igyekszem rendet tartani az asztalon. Szokásos irodai asztalt kell elképzelni, semmi extra nincs benne.

Mi volt a leghasznosabb szakmádba vágó könyv, és mit olvasol most?

Peter Moulding - PHP Black Book volt a leghasznosabb szakmába vágó könyv, illetve Microsoft által kiadott MSSQL implementation and maintenance könyvek. Az évek során számos könyvet olvastam ki, jelenleg pedig főleg szakmai blogokat olvasok.

Mik azok az oldalak, amiket rendszeresen nézel?

MSSQLTips.com,  blogs.msdn.com,  blogs.technet.com, PC Guru, SG.hu

Mi a legjobb tanács, amit kaptál?

Mielőtt ítéletet mondanál valami vagy valaki felett, vedd számításba, hogy az esetek túlnyomó többségében nem pont úgy van / úgy történt valami, ahogy azt elsőre gondolod. Vizsgáld meg az adott témát minden aspektusában, majd utána formálj objektív véleményt!

Kinek a válaszait szeretnéd itt olvasni?

Smejkál Péter (Chocho)