Jövő hónapban az Egyesült Államok után a briteknél is elindul az Apple Pay, az érintéses fizetési módszer, mellyel kiváltható a készpénz és a bankkártya egy NFC-képes telefonnal, jelen esetben egy iPhone-nal.

"Azonban ez csak a kezdet"

- fogalmazott Eddie Cue, a cupertinói cég netes szoftverekért és szolgáltatásokért felelős alelnöke. És ezalatt nem csak azt értette, hogy az amerikaiak és britek után a világ többi pontján is fokozatosan bevezetnék az Apple Pay-t, ennél jóval többről van szó.

Tim Cook  a teljes pénztárcát iPhone-ra cserélné
Tim Cook  a teljes pénztárcát iPhone-ra cserélné.  Forrás: Justin Sullivan/Getty Images/AFP

Az Apple vezető előhúzta a pénztárcáját: készpénz, bank- és hitelkártyák, iratok - a hangsúly jelen esetben utóbbin van.

A szolgáltatással ugyanis nem csak a fizetésre szolgáló "kártyákat" váltanák ki - legyen szó bankkártyáról, vagy egy pontokat gyűjtő, kedvezményre feljogosító hűségkártyáról -, hanem az azonosításra szolgáló személyi okmányokat: a jogosítványt és az útlevelet is iPhone-ra cserélnék.

A biztonság kérdése még nem megoldott Forrás: Justin Sullivan/Getty Images/AFP

Persze egy egy hosszú távú terv: addig meg kell oldani a biztonság kérdését, erősebb titkosítással védeni a telefonon (illetve okosórán) tárolt személyes adatokat, illetve a biometrikus azonosítást is tökélyre kell fejleszteni: egy ujjlenyomat-olvasó és pulzusmérő még nem elég, hogy a kormányok nyugodt szívvel bólintsanak az Apple tervére.