Anno Hideaki, a Neon Genesis Evangelion alkotója egy interjúban kifejtette, hogy a japán rajzfilmipar halála „elkerülhetetlen”.

„A japán animáció leszállóágban van, a csúcsot már megjárta. Az elkerülhetetlen összeomlás után lehetséges, hogy jön majd egy megújuló időszak. (…) Nem hiszem, hogy a rajzfilmek eltűnnének, de a mostani állapotok, amik érdekes filmek létrejöttét segítik elő, nem biztos, hogy a jövőben is fennállnak majd” – magyarázta Anno.

Állítja, ez elsősorban a nem japán ázsiai rajzfilmek számára jelenthet komoly lehetőséget, ugyanis az európai közhiedelmekkel ellentétben nem csak animék léteznek a Távol-Keleten.

És hogy mi a baj az animékkel? Nos, magukkal a filmekkel semmi, a japán animációs vállalatok azonban nem érzik az új korok szelét, és még mindig a DVD és Blu-ray-eladásokban látják a pénzt.

Mivel viszont ezek a médiumok egyre kevésbé vonzók a vásárlók számára, csökkennek a bevételek, és a rajzfilmkészítők is egyre többször panaszkodnak az alacsony fizetésekre.

Mi, európai nördök pedig csak kapkodjuk a fejünket, és aggódunk, hogy mi lesz velünk, ha egy nap elapad a japán anime-csap.