Múlt héten újabb mérföldkőhöz ért a magyar nyelvű Wikipédia: május 7-én megszületett az ingyenes, bárki által szerkeszthető enciklopédia 300 ezredik szócikke, ami egyébként egy orosz önjáró lövegről, a SZ35 Koalicija–SZV-ről készült.

Az ebédidőben (12:59) feltöltött anyag 2011 szeptembere óta az első százezres mérföldkő, és mint ilyen, jelentős eredménynek mondható.

A magyar Wikipédia fennállásának 12 éve alatt folyamatosan bővült és javult, de természetesen az angol (mondatni eredeti) változat 4,86 millió szócikkéhez képest még így is elenyésző tartalommal rendelkezik.

Forrás: http://www.vitalykuzmin.net/?q=node/603
Forrás: http://www.vitalykuzmin.net/?q=node/603

Maga a 300 ezres anyag egyébként kisebb vitát váltott ki az önjelölt szerkesztők között, ugyanis többen szerencsétlen véletlennek találták, hogy pont egy katonai járműről íródott a szócikk.

És ha már szóba jött a SZ35 Koalicija–SZV: egy 152 milliméteres, tavalyi gyártású lövegről van szó, amit a 2000-es évek elején kezdtek fejleszteni, és eddig összesen egy tucatot gyártottak le belőle. Bevetésen még egyik sem járt, a nagyközönség csak idén vehette szemügyre a fegyvert.

A legutóbbi hasonló jelentőséggel bíró, 200 ezredik magyar szócikk a forgattyús tengelyről, a 2008-as keltezésű százezredik pedig Erdődi Simon XVI. században élt zágrábi püspökről íródott. Pár szerkesztő felvetette, hogy a jövőben figyelemmel kéne kísérni a mérföldkövek előtti fázist, hogy szándék szerint választhassák meg a kiemelten fontos szócikk tartalmát.