Új sorozatot indítunk, ahol a hazai techszférában dolgozókat faggatjuk ki arról, hogyan is telik egy munkanapjuk. A héten Mester Tamás mesél arról, mit is csinál, hogyan és miért.

Előző heti interjú:

I. Varga Attila, UX-specialista és iOS-fejlesztő

Fotó: Hámori Zsófia

Mi a jelenlegi munkád?

Üzleti intelligencia elemző és tanácsadó + cégvezető. Mindkettő az Adatlabor.hu-nál.

Hogyan dolgozol?

Szenvedéllyel és céltudatosan.

Milyen telefonod van?

iPhone5 (a 6 nem tetszik).

Milyen gépet használsz?

MacBook Pro 13" retina 

Hogyan telik egy-egy napod?

Ez elég változó. Nincs két ugyanolyan napom és szeretném, ha ez jó sokáig így is maradna. Azért általában:

  • vagy elemzést készítek
  • vagy elemzési/kutatási tervet
  • vagy ügyféllel találkozom
  • vagy cikket, Facebook posztot írok
  • ritkábban: tréninget, képzést tartok

Hogyan kezdted el a jelenlegi munkád, és miért maradtál?

Kb. 2 évig dolgoztam a Prezinél elemzőként. Itt tanultam meg a szakma legfontosabb gyakorlati fogásait és ezért nagyon-nagyon hálás vagyok mind az akkori főnökömnek, Radnai Zolinak, hogy egyáltalán lehetőséget adott erre, mind a Data Team-nek, hogy segítettek az egész tanulási folyamatban.

Amikor a Prezitől eljöttem, az volt a célom, hogy az ott használt termékkutatási módszereket vigyem be más, kisebb cégekbe. Úgy láttam, hogy itthon az adatvezérelt gondolkodás még nagyon gyerekcipőben jár, pedig nagy szükség lenne rá és segítség lenne mind a vállalkozásoknak, mind az ügyfeleiknek, vásárlóiknak. Úgyhogy elkezdtem ezen a területen mozgolódni, immáron nem alkalmazottként, hanem "szabadúszó" tanácsadóként. Amikor jött az első ügyfél, akkor gyorsan megalapítottam a céget. Szerencsére jött utána a második és harmadik is, úgyhogy boldog vagyok, hogy működik a koncepció.

Mit szeretsz a legjobban a munkádban?

Azt, hogy mindennap tanulok. Engem iszonyatosan izgat az emberek viselkedése és az online térben lehetőség van arra, hogy erről sokat megtudjunk. Azon a napon, amikor már nem tanulok újat, valószínűleg be is zárom a céget és valami más izgalmas dolog után nézek... de látva ezt a nagyon gyorsan változó online világot, ez még biztosan nem ma lesz.

Miből inspirálódsz?

Rengeteg helyről - szakmailag elsősorban az amerikai írásokat, videókat, webináriumokat követem, hogy mindig naprakész legyek a legfrissebb adatelemzési módszertanokkal és technológiákkal. Az üzlet részét pedig folyamatosan tanulom, főleg a mentoraimtól és példaképeimtől tanulok és lesek el sok mindent. Ja és persze kb. negyedévente egyszer megnézem Steve Jobs Standford beszédét.

Milyen applikációk és szoftverek nélkül nem tudsz élni?

Evernote, Google Naptár. Minden jegyzetemet Evernote-ba írom, legyen az emlékeztető, egy ötlet vagy egy üzleti terv. A Google Naptár pedig segít beosztani az időmet. Ja és persze a szamlazz.hu. Már csak a legkivételesebb esetben adok nem elektronikus számlát.

Mi a legjobb időbeosztási tipped?

Nincsenek jó tippjeim, sajnos (vagy szerencsére) nem vagyok elég szigorú ebben magamhoz.

Az egyetlen dolog, ami "saját fejlesztés" és tényleg érzem, hogy hasznos az a "Kvaliti Kedd". Ezt a barátnőmmel találtuk ki, amikor rájöttünk, hogy mindketten túl sokat dolgozunk. Minden kedden du. 2-kor letesszük a lantot, lehetőség szerint repülőmódra tesszük a telefont és csinálunk valami kvaliti programot. Ez csak egy fél nap, de szerdán mindig olyan érzéssel vágunk neki újra a hétnek, mintha egy egész hétvége lett volna előtte.

Hogyan követed a feladataidat?

Először is, olvasatlan e-mail-ek megválaszolása! :-) Aztán Google Naptár, Evernote, Leankit Kanban. Kb. ez a fontossági sorrend is... 

Milyen az asztalod?

Nincs asztalom. Legalábbis egy héten legalább 5 helyről dolgozom - így minden a gépemen, pontosabban a felhőben van. Ez nagyon kényelmes, mert semmi sem kavarodik el a káoszban.
Amúgy elég rendetlen vagyok, szóval otthon az asztalomon most jelenleg 4 könyv, 6 mappa, 2 zokni, egy tál keksz, egy narancsleves üveg, 2 drón, 1 monitor, 2 laptop és még elég sok olyan dolog van, aminek amúgy nem kéne ott lennie.

Hallgatsz zenét munkavégzés közben?

Ha elemzést csinálok vagy kódot írok, akkor mindig. Ha levelet vagy cikket írok, akkor soha. 

Mi volt a leghasznosabb szakmádba vágó könyv, és mit olvasol most?

A leghasznosabb szakmámba vágó könyv a Lean Analytics című könyv volt, ami nem jelent meg magyarul (még). Jelenleg is egy szakmai könyvet olvasok, Naked Statistics címmel. 

Mik azok az oldalak, amiket rendszeresen nézel?

Growthhackers, TechCrunch, no meg a facebook szakmai csoportok

Mi a legjobb tanács, amit kaptál?

Szeresd, amit csinálsz és csináld, amit szeretsz. Ezt sokan mondták és szerintem is az egyik legfontosabb dolog az életben. 

Kinek a válaszait szeretnéd itt olvasni?

Szántó Péterét, mert már kb. 3 éve ismerem és még mindig nem tudom, hogy hogyan telik egy napja.

----------

A sorozat következő része hamarosan...