Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Nézze meg, ki törli a barátai közül!

 

Mai "erre van applikáció!" rovatunk nyertese: Who Deleted Me app, ami, miután feltelepítjük iOS-re, Androidra, vagy Chrome-ra bővítményként, elkezdi mérni, ki törölte le Facebook ismerősei közül.

Sajnos, csak a telepítés óta eltelt időben történt változásokat mutatja a baráti körünkben, cserébe viszont azt is látjuk, a volt Facebook barátaink mikor logoltak be utoljára a közösségi platformra.

Ha azonban szeretné életét inkább kicsit kevésbé passzív-agresszívvá tenni, ajánljuk a Chrome Unseen (Firefox Seen Disable) bővítményét illetve az Unread applikációt, amivel Facebook üzenetekben a "seen" vagyis "látta" feliratokat tüntethetjük el. 

0 Tovább

Ideje levenni a cigizős képeket: A Facebook már együttműködik az egészségbiztosítókkal

A Vitality nevű brit egészségbiztosító a Facebook Moves applikációjának letöltését ajánlja ahhoz, hogy a vevői ingyen jegyet nyerhessenek.

A Moves elég jól titkolja, hogy a Facebook a tulajdonosa, igazából csak a 1276 szavas adatvédelmi irányelv olvasásának felénél derül ki, hogy a "mindig figyelő" applikáció, ami a felhasználó edzéseit, kalóriafogyasztását és mindenkori helyzetét követi, Zuckerbergékhez tartozik.

Az irányelvben, amit mindenki minden applikáció letöltés előtt végig szokott olvasni, megjelenik, hogy az applikáció megoszthat olyan információt is harmadik féllel, ami alapján a felhasználó egyértelműen beazonosítható. A Facebook a BBC-nek azt nyilatkozta, hogy jelenleg a Moves nem oszt meg velük adatokat.

Bár a Vitality ajánl más applikációkat is az ingyen mozijegyért, gyakorlatilag azt csak a Moves használatával lehet elérni. Az egészségünkkel kapcsolatos adatok ilyen típusú felhasználása - amikor a felhasználónak nincs semmilyen hatalma afelett, adatai kihez kerülnek - Evgeny Morozov társadalomtudós egyik kedvenc témája. Ahogy az idei Brain Bar Budapesten megjegyezte, amint ezek az adatok - mennyit mozgunk, milyen az egészségünk, mit eszünk - mindenki számára elérhetővé válnak, a társadalmi szolidaritás veszélybe kerül. Miért fizetnék a szomszédom társadalombiztosításáért, ha látom, hogy nem is mozog eleget, esetleg meg tudom nézni, hogy asztmás is?

A Vitality és a Moves ilyenfajta együttműködése, ha nem is okoz mindenkiben pánikot, hogy nemsokára mindenki mindenki a nagy testvére lehet, legalábbis etikailag szürke zónás lépés. A Vitality egyelőre védi a döntését. (BBC)

0 Tovább

Németországban csak este 10 után lehet erotikus e-könyveket eladni

Egy bájosan naiv ítéletben egy 2002-es törvényt vett elő a német gyermekvédelmi hatóság, hogy megindokolja, miért csak este 10 és reggel 6 között lehet "felnőtteknek szóló" tartalmat eladni e-könyv árusító oldalakon.

Bár a 2002-es törvény alapvetően a mozikra vonatkozott, a hatóság úgy találta, hogy azok az online boltok, amik megszegnék a szabályozást, akár 500 000 euróra is büntethetők.

A könyvesboltoknak így egy "rejtett" szekcióban kellmajd tárolniuk a "gyermekekre veszélyt jelentő" könyveket, amik csak este 10 és reggel 6 között jelenhetnek meg.

Izgalmas lesz látni, az Amazon hogy birkózik meg ezzel, pláne Kindle-en.

Pontosan így képzelem az új szabályozást kijátszó virgonc német ifjakat, akik az online pornó helyett legálisan könyveket vásárolnának, de csak este tudnak majd. Forrás: Warner Bros.
(The Digital Reader)

0 Tovább

Gyerekbarát lehet az új horrorjáték

A Frictional Games SOMA című játéka ugyanolyan ijesztő horrornak ígérkezik, mint a csapat korábbi címei voltak, mégsem biztos, hogy csak felnőtteknek ajánlják majd a korhatár-besoroló bizottságok.

Forrás: Frictional Games

A csapat Facebook-oldalán olvasható bejegyzés szerint ugyanis egy olyan, elsősorban pszichológiai horrorra fókuszáló alkotás, mint a SOMA kicselezi a szokásos cenzori kérdéseket.

„Arra a kérdésre, hogy ’van a játékban élő emberek ellen irányuló erőszak?’, az a válasz, hogy ’az attól függ, mit nevezünk élőnek és embernek’” – írják a fejlesztők, rámutatva, hogy az eddigi korhatár-besorolási kritériumok a videojáték, mint médium egyre érettebbé válása miatt filozófiai problémákba ütközhetnek.

A Frictional Games emlékeztet rá, hogy a Penumbra: Overture például PEGI 12-es program lett, mert nincs benne konkrét erőszak, holott ettől függetlenül is félelmetes és komor témákat boncolgat.

0 Tovább

egyperctech

blogavatar

Minden, ami az Origo Techbázisból kimarad!

Feedek

Utolsó kommentek