Az Electronic Frontiers Foundation (EFF) nevű San Francisco-i nonprofit 25 éve küzd azért, hogy az Internet szabad hely maradhasson. Az Ars Technica összeszedte az 5 legfontosabb ügyüket, hogy jól beleborzonghassunk, milyen lenne az internet az EFF nélkül.

5 éve ezzel a poszterrel ünepeltek. Forrás: Hugh D'A

Bernstein v. Department of Justice, 1995

Daniel Bernstein kaliforniai PhD hallgató publikálni akarta „Snuffle” nevű titkosító programját – de a szövetségi fegyverhasználati (!) előírások ezt nem engedélyezték. Bernstein szerint ez alkotmányellenes volt, és az EFF képviselte az ügyét. A bíróság itt mondta ki először, hogy a forráskód beszédnek számít, így a szólásszabadságot védő törvények védik ezt is. A feljebbviteli bíróság későb azt mondta, hogy az állampolgároknak joguk van az anonimizált beszédhez.

MGM v. Gorkster, 2005

Az EFF a Streamcast Networks nevű céget védte, ami egy Morpheus-szerű fájlmegosztó szoftvert készített. Bár a Streamcast Networks elvesztette a pert, az EFF szerint győzelem, hogy a Legfelsőbb Bíróság nem volt annyira szigorú, mint amennyire a szórakoztatóipar szerette volna – pl. az úgynevezett Betamax doktrínát fenntartotta. Ez az az elv, ami alapján technológiát nem lehet tiltani, ha annak jelentősek a copyright-ot nem sértő felhasználási módjai is.

Hepting v. AT&T, 2009

Snowden még Snowden előtt: az AT&T telekom szolgáltató egyik alkalmazottja,  Marc Klein elment az EFF-hez, és elmondta nekik, hogy felfedezett egy olyan helységet a szolgáltatónál, amiben az adatokat az NSA felé küldik. 2009-ben az ún. FISA-szabályzat végül retroaktív védelmet biztosított azoknak a szolgáltatóknak, akik adatokat küldtek az NSA-nak.

Jewel v. NSA, 2008 (még nincs vége)

A Marc Klein által nyilvánosságra hozott adatok alapján Carolyn Jewel AT&T vásárló beperelte a szolgáltatót – szerinte az, hogy az NSA-nak juttattak adatokat, alkotmányellenes.

In re National Security Letters, 2013 (még nincs vége)

A National Security Letter gyakorlatilag egy FBI által kiadott bírósági végzés, ami tiltja, hogy a bírósági tárgyalásban részt vevők nyilatkozzanak az ügyről – 2003-2006 között több, mint 200 000 ilyen végzést osztottak ki. Az EFF szerint ez alkotmányellenes.