A Gyűrűk Urából nevesített cég dolgozik az amerikai hadsereggel, a Los Angeles-i rendőrségben mindenki használja, részt vett a Sandy hurrikán által okozott károk enyhítésében, segített elkapni a Ponzi-csaló Bernie Madoff-ot, és a Hershey csokigyárnak több pénzt keresni. A honlapjukról annyi derül ki, hogy segítik különböző adathálózatok összekötését, hogy a felhasználók gyakorlatilag köznapi nyelven feltett kérdésekre tudjanak választ kapni.

Lehet, hogy így néz ki a szoftver használata, lehet, hogy nem.

A cég működik többek között csalások megakadályozásában, katasztrófa felkészültség, kiberbiztonság, honvédelem, gyógyszeripar és jogi hírszerzés területén. A honlapról még az is kiderül, az ügyvédeket vietnámi papucsban interjúztatták, és, hogy az anti-terrorizmus szoftverüket Gothamnek hívják, de ennél több tényleg nem.

A Palantir CEO-ja Alex Karp, aki eredetileg filozófiát tanult, majd társadalomelméletből doktorált. A menedzsment összes többi tagja a PayPal-ból érkezett, aminek korábbi CEO-ja, Peter Thiel szintén a Palantir befektetője - nem véletlen, hogy képesek voltak az amerikai tőzsde 40 évnyi adathalmazában olyan mintákat találni, amik Madoff bűnösségét bizonyították. A 2004-ben alapított céget a CIA befektetői ága, az In-Q-Tel támogatta kezdetben. 2009 óta több, mint 250 millió dollárnyi bevétele származott a kormánytól.

Ez Karp, volt filozófus, jelenleg milliárdos/titkok tudója. Forrás: SCOTT OLSON / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP

A céget 2013-ban még csak 9 milliárd dollárra becsülték, de a 2014 év végi befektetési körben ez a szám már 15 milliárdra nőtt. Ha a jelenleg igényelt összeget össze tudják szedni, az a 20 milliárd dolláros értékelés igazolása. Ez a Palantir-t Amerika harmadik legnagyobb startupjává tenné, az 50 milliárdra értékelt Über és a 24 milliárd dollárra értékelt Airbnb után.

A Palantir titokzatossága úgy tűnik, vonza a befektetőket, bár kétségkívül könnyebb úgy felértékelni egy céget, hogy nem látunk bele annak működésébe és a használt technológiába.

A TechCrunch által az év elején megszerzett adatok szerint az amerikai katonaság Afganisztánban alkalmazta a szoftvert út menti bombák felderítésére - ami arra utalhat, hogy az adatokat valamilyen közösségi network-elmélet alapján elemzik. A CIA és FBI adathalmazait is a Palantir kötötte össze, hogy az ügynököknek ne kelljen minden adatbázist egyenként átnézniük.

Ha valaki ezek alapján jelentkezne a Palantir-hoz, fizetik a repjegyet Palo Alto-ba! Bár lehet, hogy az egész szoftver nem létezik, és Karp simán csak Batman.