Új sorozatot indítunk, ahol a hazai techszférában dolgozókat faggatjuk ki arról, hogyan is telik egy munkanapjuk. A héten Pásztor Dávid mesél arról, mit is csinál, hogyan és miért.

Korábbi interjúk:

II. Mester Tamás, üzleti intelligencia elemző és tanácsadó

I. Varga Attila, UX-specialista és iOS-fejlesztő

Mi a jelenlegi munkád?

Egy UX design céget vezetek. Webes és mobil alkalmazások felületeit tervezzük meg. Designerek vagyunk, tehát megrajzoljuk hogyan néz ki az app, de ez jóval több ennél. Nekünk kell biztosítani, hogy könnyen kezelhető legyen, az emberek megértsék és szeressék használni ezeket az eszközöket.

Hogyan dolgozol?

Az időm legnagyobb részében a csapatommal vagy az ügyfeleimmel beszélgetek. 

Milyen telefonod van?

Nexus 5.

Milyen gépet használsz? 

Dell Latitude E7440. Ehhez néha LG és Samsung monitort, többféle is van az irodában.

Hogy telik egy-egy napod?

Elég sok megbeszélésen veszek részt. A közte levő időt próbálom kitölteni a többi feladattal.

Hogyan kezdted el a jelenlegi munkád, és miért maradtál?

Gimiben öcsémmel eladtuk a Legoinkat, hogy megvegyük az első saját számítógépünket. Nagy hiba volt. :) Aztán szerettem volna ezen a gépen weboldalakat csinálni. Azt gondoltam az a legjobb, hogyha elmegyek a műszaki könyvesboltba és veszek egy könyvet, amiből megtanulom hogyan kell. Vettem is egy Webdesign című vaskos kötetet. Kiolvastam az utolsó betűig, de kiderült, hogy ebben egyetlen szó sincs a programozásról. Jakon Nielsen, az egyik nagy usability guru műve volt. Már akkor megfogott, ahogyan az emberek szemével nézi az oldalakat. Aztán később csináltam egy mérnök infó MSc-t a BME-n, de sosem dolgoztam programozóként. 2007 óta a UX design területén dolgozom, felhasználói élményt tervezek. Két éve pedig elindítottam a saját cégem, ez a UX studio.

Mit szeretsz a legjobban a munkádban? 

Szeretek digitális termékeken dolgozni. Nagyon büszke vagyok a csapatomra. Hónap végén mindig van egy meeting, amikor végigpörgetjük az összes képernyőt, amit megterveztünk és mindig meglepődöm, hogy milyen termékenyek vagyunk. Nagyon sok tehetséges emberrel találkozhatok. Az ügyfeleink között sok olyan vállalkozó van, akik nagy dolgokat értek már el. Jó ilyen emberekkel együtt dolgozni, együtt gondolkodni. 

Miből inspirálódsz?

Sok angol nyelvű blogot olvasok. Ezzel nem vagyok egyedül itthon, de a mi csapatunk híres arról, hogy mindent kipróbálunk és aztán tanulunk belőle. És az inspiráció valahogy belülről is jön. Mindig látom magam előtt, hogy hova lehetne még tovább lépni. Ezek a gondolatok ott motoszkálnak az ember fejében, és egyszer kénytelen vagy megvalósítani őket. Nincs hova bújni a saját ötleteid elől.

Milyen applikációk és szoftverek nélkül nem tudsz élni?

A naptáram és a todo.txt-m nélkül nagyon nehéz lenne. :) Sok Google terméket használok (calendar, gmail, drive, keep). Slack és Trello. Értékesítéshez MiniCRM.

Mi a legjobb időbeosztási tipped? 

Kell egy todo lista, hogy a fejedet ki tudd űríteni és ne a memóriádban pörögjenek a feladatok. Nekem a todo listám tetején van mindig három szó NAGY BETŰKKEL. Ezek az adott hónapban a legfontosabb céljaim. Ez azért jó, mert így nem csak a lista elemeit csinálom, hanem látom magam előtt a nagyobb célokat is, így könnyebb priorizálni.

Hogyan követed a feladataidat? 

Nekem a teendő listám egy .txt fájlban van. Erre biztos sokan mondják, hogy nem jó módszer, de én még nem találtam ennél rugalmasabb, könnyen testreszabható megoldást.

Milyen az asztalod? 

Szeretnék csalni egy kicsit. :) Ez nem az én asztalom, de bemutatja milyennek képzeli el az asztalát egy designer. Az enyémen sokkal nagyobb rendetlenség van.

Hallgatsz zenét munkavégzés közben?

Magamtól sosem. Megbeszéléseken nem lehet, amikor pedig elvonulok, akkor csöndben szeretek koncentrálni. Viszont Gyuri kollégám nagyon jó chill zenét szokott tolni az irodában, azt szeretem.

Mi volt a leghasznosabb szakmádba vágó könyv, és mit olvasol most? 

Amikor még kezdő voltam, akkor Jakob Nielsen és Steve Krugtól a Don't make me think. Ezek indítottak el. Szerintem egyébként ma már kevésbé könyvekből, inkább cikkekből tanulnak az emberek. Nem várjuk meg amíg valakinek lesz ideje könyvet írni belőle. Most egyébként épp Don Normann könyveket olvasom újra.

- Mik azok az oldalak, amiket rendszeresen nézel? 

Techrunch,Signalvnoise, NNgroup, Smashing Magazine, Boxes and Arrows.És persze Medium, TED. Én pedig ide szoktam írni.

Mi a legjobb tanács, amit kaptál? 

Haladj kis lépésekben, mindig csak a következő lépcsőfokra koncentrálj.

Kinek a válaszait szeretnéd itt olvasni?

Várnagy-Tóth Zsombor

----------

A sorozat következő része hamarosan...