Hetente jelentkező sorozatunkban a hazai techszférában dolgozókat faggatjuk ki arról, hogyan is telik egy munkanapjuk. Az új részben Schwartz Ádám mesél arról, mit is csinál, hogyan és miért.

Korábbi interjúk:

V. Krasznay Csaba, kiberbiztonsági szakember

IV. Szántó Péter, Chief Everything Officer

III. Pásztor Dávid, UX dizájner

II. Mester Tamás, üzleti intelligencia elemző és tanácsadó

I. Varga Attila, UX-specialista és iOS-fejlesztő

Mi a jelenlegi munkád?

Backend fejlesztőként dolgozom a Supercharge-nál. Ez azt jelenti, hogy az alkalmazásaink szerver oldali részét fejlesztem, ami az adatokat és üzleti logikát szolgáltatja a felhasználók által használt alkalmazásoknak.

Hogyan dolgozol?

Intenzíven, folyamatosan pörgök, így tudom a lehető legtöbbet kihozni magamból.
Precízen és lelkiismeretesen, mert a többiek munkája nagyban függ az én munkámtól.

Milyen telefonod van?

iPhone 5

Milyen gépet használsz?

13" Retina MacBook Pro és kettő külső monitor.


 

Hogyan telik egy-egy napod?

A sleep cycle nevű alkalmazás próbál kelteni reggel, de be kell állítanom mellé egy analóg ébresztőórát is, mert nehezen kelek fel.
Mivel főként amerikai ügyféllel dolgozunk, ezért az időeltolódás miatt reggel sok emailt kell átfutnom.
A délelőtt folyamán kisebb feladatokat csinálok, majd délután mélyülök el a komplexebb problémákban.
Estéimet a nyár kivételével általában az egyetemen töltöm, ahol még fél évem van az ELTE programtervező informatikus mesterképzéséből.
Előfordul, hogy éjszaka is kreatív és hatékony vagyok. A legjobb ötletek sokszor akkor jutnak az eszembe.
 

Hol tanultál meg Ruby on Rails-ben programozni, és mi vonzott ebben a nyelvben?

Alapképzésen egy szabadon válaszható tárgy keretein belül ismertem meg. A Ruby nyelv különlegessége, hogy annyira szép és tiszta kódot lehet benne írni, mintha egy angol szöveget írnánk. A nyelv mögött lévő nagyszerű közösségnek köszönhetően rengeteg már meglévő megoldást nem kell újra implementálni, mert ha egyszer valaki megold egy problémát, nagy valószínűséggel a többi programozó rendelkezésére bocsájtja. Ennek köszönhetően az egyedi funkciók fejlesztésére lehet fókuszálni.
 

Mit szeretsz a legjobban a munkádban?

Változatos, mindig új problémák megoldásán dolgozhatok. Úgy érzem, folyamatosan fejlődök, sok lehetőségem van az új technológiák megismerésére, és kipróbálására. A közösségben az a legjobb, hogy folyamatosan adjuk át egymásnak a tudásunkat, sokat dolgozunk azon, hogy ha valamiben jók vagyunk, abban a másik is legalább olyan jó legyen.


Mi a legnagyobb félreértés a munkáddal kapcsolatban?

Sokan, ha megtudják, hogy szoftverfejlesztőként dolgozom, akkor biztosan tudok nyomtatót szerelni és windowst telepíteni.
Nem, nem tudok nyomtatót szerelni és nem tudok már windows-t javítani, mert utoljára 5 éve használtam windows-t.


Melyik projektedre vagy a legbüszkébb?

Jelenleg is az Oliver nevű projekten dolgozom, ami egy New York-i startup alkalmazása. Céljuk a brókerek kihagyásával összekötni a kiadó ingatlanokat a felhasználókkal. A mobilalkalmazás segítségével böngészhetnek a kiadó lakások között, és időpontot foglalhatnak megtekintésre.

Pont a héten jelent meg a Techcrunchon egy cikk róla, és került be egy összefoglaló videóba, ahol az Amazonnal, a Verizonnal, és a Twitterrel említették együtt.


Min dolgozol jelenleg?

Ahogy az előző kérdésben említettem, most is az Oliveren dolgozom. A kiadó lakások adatainak gyűjtésétől kezdve, az adminisztrációs felületen keresztül, ahol az Olivernél dolgozók visszaigazolják és kapcsolatba lépnek a felhasználókkal, valamint a mobilalkalmazást kiszolgáló szerver fejlesztésében is részt veszek.


Miből inspirálódsz?

Sok cikket és könyvet olvasok olyan személyektől, akiknek a munkásságai inspirálóan hatnak rám. Próbálom magam olyan emberekkel körülvenni, akiknek a hozzáállása engem is motivál.


Milyen applikációkat és szoftvereket használsz a munkádhoz?

Mindennapi munkám elengedhetetlen kelléke az operációs rendszerhez tartozó terminál és a Vim szövegszerkesztő. Kommunikációra Hipchatet és Skype-ot használunk, dokumentumok írására pedig a Google termékeit. Jegyzetelésre általában Evernote-ot használok, bár gyakran előfordul, hogy csak egy sima szöveges fájlba írom gyorsan a fontos dolgokat.


Mi a legjobb időbeosztási tipped?

A napot mindig egyszerűbb feladatokkal kezdem, amik gyorsan sikerélményt okoznak, így szívesebben kezdek nagyobb feladatokba utána.
Hiába mondják, hogy az emberi agy nem több feladat ellátására van kitalálva, de ha gyakran váltogatom a feladatokat, akkor folyamatosan fent tudom tartani az intenzitást. Ehhez persze mindig fejben kell tartanom, hogy hol hagytam abba az előző feladatokat.


Hogyan követed a feladataidat?

Több todo lista alkalmazást is használok, így előfordul, hogy nem tudom, mit hova írtam. Szerencsére lehet határidőket rendelni ezekhez, így kerülöm el, hogy valami kimenjen a fejemből. Alkalmazások közül a Wunderlistet és az Apple operációs rendszerekhez tartozó emlékeztetőt használom, de ezeken kívül gyakran írom csak egy szöveges fájlba, illetve papírra is a feladataimat.
 

Milyen az asztalod?

Nem szeretem a káoszt az asztalomon, csak azok vannak rajta, amik a munkámhoz szükségesek; laptop, monitor, néhány papír, és bögre.


Hallgatsz zenét munkavégzés közben?

Igen, szeretem kizárni a külvilágot, ha koncentrálok, igyekszem olyan zenét választani, ami segít jobban összpontosítani, és nem vonja el a figyelmemet. Ezek általában szöveg nélküli elektronikus zenék.


Mi volt a leghasznosabb szakmádba vágó könyv, és mit olvasol most?

A leghasznosabb Robert C. Martin Clean Code című könyve volt, sok olyan koncepciót tanultam belőle, amik sokban hozzájárultak a munkám minőségéhez.
Jelenleg Ray Kurzweil A szingularitás küszöbén könyvét olvasom.


Mik azok az oldalak, amiket rendszeresen nézel?

Szakmai hírekkel kapcsolatban ezeket a gyűjtőoldalakat szoktam olvasni:

* https://news.ycombinator.com/

* https://lobste.rs/

A hírportálokon kívül twitterről és a megfelelő facebook csoportokból is sok olyan információhoz jutok, amik hasznosak számomra.


Mi a legjobb tanács, amit kaptál?

Középiskola első napján az osztályfőnököm felrajzolt egy kisebb és egy nagyobb kört a táblára, majd mindkettőbe egy-egy kis kört.
Azt mondta, hogy a belső kör mi vagyunk, a külső kör pedig a világról alkotott képünk. Kezdetben úgy érezzük, hogy már mindent tudunk, de ahogy egyre többet ismerünk meg a világról, annál inkább látjuk, hogy semmit sem tudunk.


Kinek a válaszait szeretnéd itt olvasni?

Golda Bence