Hetente jelentkező sorozatunkban a hazai techszférában dolgozókat faggatjuk ki arról, hogyan is telik egy munkanapjuk. Az új részben Winkler Zsolt mesél arról, mit is csinál, hogyan és miért.

Korábbi interjúk:

VII. Bartha Gizella, UX kutató

VI. Schwartz Ádám, backend fejlesztő

V. Krasznay Csaba, kiberbiztonsági szakember

IV. Szántó Péter, Chief Everything Officer

III. Pásztor Dávid, UX dizájner

II. Mester Tamás, üzleti intelligencia elemző és tanácsadó

I. Varga Attila, UX-specialista és iOS-fejlesztő

Mi a jelenlegi munkád?

A Kitchen Budapest ügyvezetője vagyok

Hogyan dolgozol?

Szünet nélkül, valamin mindig kattog az agyam :)

Otthon azért igyekszem kikapcsolni...

Milyen telefonod van?

iPhone6

Milyen gépet használsz?

Apple MacBook

Hogyan telik egy-egy napod?

Reggel átfutom, hogy van-e valami sürgető, rövid emailben vagy az irodába menet telefonon elintézhető dolog, a délelőttökre igyekszem szervezni a megbeszélések jelentős részét, hogy délután elmélyültebben tudjak egy-egy adott témával foglalkozni. Igyekszem hazaérni mielőtt a gyerek aludni megy, hogy még vele is lehessek egy picit majd fektetés után még egy kis gép előtti emailezés következő napra készülés.

Hogyan kezdtél el startupokkal foglalkozni?

A KIBU-ban 2007 óta foglalkozunk ötletek inkubációjával. Ez a kezdeti években inkább a KIBU kutatóinak belső projektjeire való fókuszálást jelentette, melyek közül több jelentős nemzetközi siker is lett. 2012-ben indítottuk el Startup inkubációs programunkat, mely lehetőséget adott arra, hogy ötletekbe tőkebefektetéssel együtt vegyünk részt.

Mit szeretsz a legjobban a munkádban?

A folyamatos inspirációt, az állandó kérdéseket, melyekre válaszokat lehet keresni. Hiszem, hogy ez visz előre.

Mi alapján választjátok ki a Kitchen Budapest-nél a támogatandó ötleteket?

Két programot műödtetünk. A Talent programban olyan csapatokat keresünk akiknek ötlet fázisban lévő projektjüket a KIBU belső (core team) csapatával kiegészülve tudunk a mindennapokban tovább fejleszteni egy működő prototípusig és igazán itt van arra is lehetőségünk, hogy a következő fázisba, a Startup Programunkba léptessünk át csapatokat, ahol már egy kerek egész közösség (minden specifikus tudást kielégítő csapat) viheti tovább az elkészült prototípust, dolgozhatja ki a letisztult ötletét. Alapvetően olyan technológiai csapatokat keresünk akiknek ötlete képes lehet 1 millió ember életét megváltoztatni.

Szerinted milyen tulajdonságok kellenek ahhoz, hogy valaki sikerre tudja vinni a startupját?

Kitartó, becsületes, szorgalmas, nyitott, érdeklődő, csapatjátékos

Mit tanácsolsz azoknak, akiknek van egy ötletük, de nem tudják, hogyan fogjanak hozzá a megvalósításhoz?

Ötlete mindenkinek van, de az nem biztos, hogy meg is kell valósítani. Ezért elsőként azt tanácsolom, hogy keressen a környezetében embereket, akiknek valamilyen konkrét problémáját oldja meg az ötlete, majd a talált minimum 10 ilyen embert akkor már jó esélye van annak, hogy amit kitalált arra valóban szükség lehet. Utána keressen és győzzön meg saját magán kívül még 2 olyan embert az ötlet megvalósításához akikre szüksége van ahhoz, hogy révbe érjenek, aztán pedig üljenek össze és kezdjék el megvalósítani.

Milyen technológiai fejlesztés izgat mostanában a legjobban?

Tesla energia tárolás. Hiszem, hogy ez a technológia hamarosan nagyon sok mindent fog megváltoztatni.

Milyen applikációkat és szoftvereket használsz a munkádhoz?

Workflowy, Mail, Excel, Keynote

Mi a legjobb időbeosztási tipped?

Szerintem minden ember más és más, valkinek jobban megy a koncentráció reggel, van aki éjjeli bagoly, van akinek csendre van szüksége, van akit a nyüzsgés inspirál. Szóval ezt nehéz megmondani, mindenki figyelje meg egy-két hétig azt, hogy mi az ami őt a legjobban a kreatívitásra ösztönzi mi az ami segít a koncentrálásban, mi az környezet amiben nyugodt, és ha tudja akkor alakítsa napjait a tapasztalatai alapján.

 Hogyan követed a feladataidat?

Általában a fejemben vannak mert nincs mindenre jó To-do app, bár Wunderlist és Workflowy igazán sokat tudnak a rendszerezésben segíteni.

Hallgatsz zenét munkavégzés közben?

Ha éppen nem ülök egy megbeszélésen vagy nem gondolkodom együtt egy csapatnyi kollégával akkor általában igen. Segít, hogy kizárjam a környezetem, ha éppen erre van szükségem

Milyen az asztalod?

Pont mint mindenki másé az irodában. Van egy monitorom egy billentyűvel és egy egérrel, erre csatlakoztatom a gépem ha éppen az irodában vagyok. De igazából nincs is asztalom. A gépem mindig velem van, így mindenhol van egy irodám. Legyen az egy terasz egy kávézóban, egy megbeszélés utáni csöndes sarok vagy éppen a KIBUban lévő asztalom.

Mi volt szakmailag számodra a leghasznosabb könyv, és mit olvasol most?

Amit nem régen találtam és jelenlegi feladataimhoz nagyon hasznosnak találok az Marthy Cagan - Inspired c. könyve, de nagyon várom a Kickstarteren támogatott Eric Ries - The Leader’s Guide c könyvet is.

Mik azok az oldalak, amiket rendszeresen nézel?

TechCrunc, Verge, NextWeb

Mi a legjobb tanács, amit kaptál?

Soha ne akarj egyszerre túl sok mindenen változtatni.

Kinek a válaszait szeretnéd itt olvasni?

Somlai-Fischer Ádám (Prezi), Bálint Viktor (Misys)