Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Ennyire még sosem féltünk és reszkettünk

A Google által fejlesztett, képfelismerő algoritmus videókra eresztve egészen szürreális eredményeket szül, egyik-másik felvétel pedig olyan felkavaró lesz tőle, mintha valami durva hallucinogén szer hatása alatt állnánk.

A lenti videóval kapcsolatban egyébként pont ez a helyzet: valakik fogták a „Félelem és reszketés Las Vegasban” című drogos film egyik acidos jelenetét, és megbolondították a szóban forgó kóddal, mely így képkockánként próbálja felismerni a képeken látható dolgokat.

Mivel azonban a gép nem ember, ezért a felismerés is lassabb, az eredmény pedig… nos, inkább nézzék meg maguk!

0 Tovább

Vigyázzon, mit tölt le: egy Androidos applikáció DogeCoin-t bányászott a letöltött mobilokról

A Prized nevű, Google Play-en letölthető applikáció titokban DogeCoin-t, LiteCoin-t, és QuarkCoin-t bányászott. Ezek az ismertebb bitcoinhoz hasonló kripto-valuták, amiket "bányászva" lehet generálni, aminek során számítógépek bonyolult problémákat oldanak meg.

A Prized letöltésével (amiben különböző játékokat játszva lehetett pontokat és nyereményeket nyerni) ezt a malware-t is letöltötték a felhasználók, és azok erőforrásait az említett valuták bányászatára használták.

A Dogecoin viccnek indult 2013-ban, de 2014 januárjára már 60 millió dollárt is ért az összes Dogecoin - igaz, ez erre az évre 13.5 millió dollárra esett vissza. Valószínűleg azért ezt bányászta a Prized alkotója, Ryan Ramminger, mert kevesebb erőforrást igényel az előállítása, mint a bitcoiné. (Ars Technica)

0 Tovább

Nézd meg, hol kezdte Elon Musk!

Elon Musk a világűr megszállottjaként 30 évesen megalapította a SpaceX-et, 12 évesen pedig egy videojátékot készített, melyben szintén az univerzum sötétjében lehet repkedni.

Forrás: Blastar

Az 1984-es Blastar persze egy roppant egyszerű kis program: a játékosnak annyi a dolga, hogy egy bátor űrhajós szerepében szétlője az agresszor idegenek hidrogénbombáit.

Itt ki is lehet próbálni.

Musk 500 dollárért adta el a Blastart a PC and Office Technology című folyóiratnak. A programot egy játékrajongó Google szoftvermérnök írta át, hogy működjön a mai böngészőkben is.

0 Tovább

Legmélyebb félelmeinket hozta elő Morozov

Az első Budapest Brain Bar az ötletek ütköztetését tűzte ki feladatául, ennek sikerét pedig senki sem garantálhatja jobban, mint Evgeny Morozov. A 30 éves, fehérorosz származású volt Stanford-i oktató rátapint a technológiával kapcsolatos legmélyebb félelmeinkre, és mindegyiket háromszor ijesztőbbé teszi.

Ahogy Morozov is bevallotta: a panaszkodással keresi a betevőt - bár Közép-Európában kétségtelenül sok versenytársa akad. Morozov fő kérdése az volt, mit tesznek a kormányok, hogy a technológiai cégek ne éljenek vissza adatainkkal, és ne vegyék át az állami feladatokat. Morozov válasza szerint nem sokat, azt is rosszul, és nemsokára az Apple akar majd a társadalombiztosítónk lenni.

Forráas: Brain Bar Budapest Facebook

Amikor már a jelen is sci-fi

Morozov varázsa - és egyben fő jövedelemforrásának kulcsa - abból fakad, hogy szinte észrevétlenül képes meggyőzni a közönségét, hogy a legrosszabb forgatókönyv, ami az előadása elején még tudományos-fantasztikus fikciónak tűnt, egyértelműen meg fog valósulni. De kezdjük az elejéről.

Morozov egy Fülöp-szigeteki képpel indít: a nyilvános mosdókban ugyanis a WC használata után riasztó szólal meg, ami addig nem hallgat el, amíg a WC használója kezet nem mos. Morozov szerint ez csak egy példája annak, hogy egyre inkább külső technológiákat használjuk arra, hogy az emberi viselkedést felügyeljék. A technológia így egy tisztább, kiszámítható jövő kulcsaként van feltüntetve - és ez a kormányokat motiválja, hogy egyre több feladatukat bízzák a nagy Szilícium-völgyi cégekre.

Ha nem fizetsz egy szolgáltatásért, te magad vagy a termék

Morozov azonban rámutat, hogy ezek a cégek termékként látnak minket. Ha rosszul érezzük magunkat a Facebook használatától - stresszelünk, irigyek vagyunk, félünk, hogy lemaradunk valamiről, míg mindenki más jól érzi magát - az azért van, mert így tervezték a platformot. A technológia ugyanis nem áll a felügyeletünk alatt, pedig mindent tud rólunk, és úgy használja fel az adatainkat, ahogy azt a cégvezetők jónak (jövedelmezőnek) látják.

Mivel az összes adatunkat önként bocsátjuk az olyan cégek rendelkezésére, mint a Google, Facebook, vagy Apple, nem tűnik lehetetlennek, hogy egy szép napon, mikor a kormány kifogy a forrásokból, az Apple-re bízza például az egészségügyi ellátás kezelését, hiszen a különböző applikációikból rengeteg adatuk van már most is, és sokkal könnyebben tudják motiválni felhasználóikat. A nagy cégek által gyűjtött adatok viszont, Morozov szerint, felügyelet nélkül ellenünk lesznek felhasználva: ha az egészségbiztosítónk tudja, hogy reggelente kávézunk, teljesen más árat fogunk fizetni, mint a nem kávézók. Ez pedig könnyen a saját cselekedeteink cenzúrázásához vezethet.

Már most késő

Az ehhez hasonló diszkriminációkat Morozov az Über esetében például már megvalósulni is látja. Az Über néhány országban már engedélyezi, hogy a sofőrök is osztályozzák az utasaikat - és a nem szimpatikus utasoknak legközelebb drágább lesz a fuvar.   

Morozov szerint a legnagyobb probléma, hogy az állami tisztségviselők rosszul állnak a problémához - a Google egyetlen alternatívájának azt tartják, hogy felépítsék a Google mását. Ezt Morozov lehetetlen küldetésnek látja. A Google-nak több, mint 10 éve volt, hogy adatokat gyűjtsön, ma már nem keresőként kellene rá tekinteni, hiszen az igazi feladata, hogy megjósolja, mit akarunk majd. Ezzel egy cég nem tud vetélkedni - ezért lenne fontos, hogy a kormányok a decentralizáltan, kis cégeket támogassanak.

Hogy bebizonyítsa, a Szilícium-völgy már most át akarja venni a jóléti államok és nemzetközi non-profitok helyét, Morozov a Facebook Internet.org projektjét hozta példának. Mark Zuckerberg terve, miszerint ingyen wifi-t vinne oda, ahol nincs jelenleg nincs internet-hozzáférés, Morozov szerint hasonló azokhoz a projektekhez, amikkel a Világbank a 90-es évek elején állt elő. A big data semmivel sem jobb, mint a nagy olaj, vagy gyógyszeripari cégek, mondta Morozov búcsúzóul. Ekkora a közönség már követte volna a barikádokra - bár lehet, hogy csak Instagramot készíteni.

0 Tovább

A Google nemsokára egy fotó alapján megmondja majd, mennyi kalória van a tányérján

A Google egyik kutatója, Kevin Murphy presentálta az új algoritmust, amely felismeri az ételt, és összeveti kalória-adatbázisával. Az Im2Calories "deep learning" technológiával működik, azaz minden használatából okul, nem kell fejlesztőknek frissítgetni. (Quartz)

És még azt mondják, a tudomány mostanában semmi hasznossal nem áll elő!

0 Tovább

A Google legújabb szabadalma

Tegnap kapta meg a Google azt a szabadalmat, miszerint a GPS-képes eszközökön csekkolná a korábbi bejelentkezések helyszíneit, hogy rájöjjön, valóban a felhasználóhoz köthető-e a bejelentkezés.

A Google pontosítása szerint a GPS, mobilnet és az eszköz internetcsatlakozás aalapján az rendszerük megállapítaná, hogy ugyanonnan lép-e be a felhasználó, mint legutóbb - ha igen, ebben az esetben nem kérne jelszót, hanem csak "bejelentkezesi adatokat".

A szabadalom szerint a felhasználók megadhatnak olyan helyszíneket is, ahonan automatikusan beléphetnek a Google szolgáltatásaiba.

Amennyiben egy vadiúj helyről próbálna belépni a felhasználó, meg kell adnia a legútóbbi belépésének helyszínét - ami több kutató szerint is elég meggyőző jelszó-helyettesítő eszköz lehet. (Quartz)

0 Tovább

Amikor a Google kérdez

A Pillab blogja szúrta ki, hogy a Google új Android és iOS applikációkat jelentetett meg Study Kit névvel. Az appok a Google Duke és Stanford egyetemekkel közös Baseline Study kutatás kiterjesztését jelentik - a korai jelentkezők letölthetik az applikációkat, illetve a Chrome bővítményt, és a Google kutatóinak rendelkezésére bocsáthatják az egészségügyi adataikat.

A TechCrunch szerint a kutatás célja, hogy megtalálják az egészség "alapvonalát", bízva abban, hogy ez majd a betegségek kezelésében is hasznos lesz. A tervek szerint az online adatgyűjtés mellett nemsokára viselhető technológiával is kiegészítik az információkat a kutatásban részt vevő személyekről, például a glükózt mérő kontaktlencsével. A tanulmány több lesz, mint az olyan mérhető anyagok gyűjtése, mint a testmagasság és testsúly, vagy a napi kalóriabevitel, hiszen granuláris DNS-szekvenálás is része lesz.

(Akárki akármit mond, engem nem győz meg arról, hogy a Google nem embert akar építeni. Ha bárki keres, az alumínium-sapkám alatt megtalál.)

0 Tovább

Az Apple új marketingstratégiája

Tim Cook-ot díjazta az EPIC polgári szabadságjogokkal foglalkozó Washington-i non-profit "vállalati vezető" címmel a magánélet védelméért és a titkosításért való hatásos kiállásaiért.

Cook, aki valóban rengeteg, témába vágó rendezvényen részt vesz, meglepően kemény hangvételű beszédet tartott, amiben bírálta a "legnagyobb Szilícium-völgyi" cégeket, akik a felhasználóik adataiból szereznek bevételt. Beszédében tett egy gyakorlatilag félreérthetetlen célzást a nemrég megjelent Google Photos-ra, mikor arról beszélt, hogy a személyes adataikat a felhasználóknak kellene kontrollálniuk, nem pedig hagyni, hogy "ingyen" applikációk adatokat bányásszanak például a családi fotóinkból.

Az Apple CEO-ja nyíltan felvállalta, hogy a cég nem ért egyet az amerikai titkosszolgálatok titkosítás-ellenző gyakorlatával - jól mutatja ezt az iMessage és a FaceTime is, mivel mindkettő titkosított kommunikációt tesznek lehetővé. Kijelentette azt is, hogy nem hajlandó a titkosszolgálatoknak "mesterkulcsot" átadni, amikkel bármelyik Apple termékhez hozzáférhetnének. Ahogy Cook nagyon magával ragadóan és inspirálóan megjegyzi: "Mások információinak védelme mindannyiunk információjának védelme".

Ahogy a TechCrunch írója is megjegyzi, szinte furcsa, hogy az Apple-nek eddig tartott, hogy marketingfogássá teszi a saját és Google üzleti modellje közti különbséget. Innentől valószínűleg egyre többet hallunk majd az Apple-ről, mint a magánélet védelmezőjéről.

0 Tovább

Intelligens játékállatokat készít a Google

A keresőcég egy nyilvánosságra került szabadalma olyan „okosjátékokról” szól, amik azon túl, hogy ölelnivaló plüssállatok, csúcstechnológiával működő, a környezetükre folyamatosan reagáló robotok is.

A cuki állatkák a szabadalom szerint egy szerverparkkal kommunikálva működnének, és a lehető legközelebb hoznák a gyerekeket az élő játékok illúziójához: beszélnének, ha kell, és „emberszerű arckifejezéseik” lennének.

A Google szerint ez a projekt egyáltalán nem biztos, hogy valaha kész termékké válik, elvégre a mindenféle sci-fi marhaságokkal (is) kísérletező titkos Google X részleg állt elő vele három évvel ezelőtt.

Jobb is lenne hagyni az ilyesmit, a Five Nights at Freddy’s játéksorozatban sem sült el túl jól a robotállatok felhasználása…

Forrás: Steam

0 Tovább

A Mozilla innentől biztonsági hibaként fogja kezelni, ha egy oldalnak nincs SSL titkosítása

A csütörtöki bejelentés alapján a Firefox böngésző nemsokára nem fogja hagyni, hogy az SSL nélküli honlapok olyan "érzékeny" applikációkhoz férjenek hozzá, mint a webkamera. A sima http protokollal rendelkező oldalakkal való kommunikációba ugyanis egy hacker könnyen bele tud nézni.

A Vox információi szerint a Google is hasonló lépést tervez a Chrome-ban, és az SSL-lel nem rendelkező oldalakat a Google már most alacsonyabb keresési helyekre is sorolja.

0 Tovább

egyperctech

blogavatar

Minden, ami az Origo Techbázisból kimarad!

Feedek

Utolsó kommentek