Nem titok, hogy az Origón (is) vannak olyan cikkek, melyek bizony nem kommentelhetőek - (itt jegyeznénk meg zárójelben, hogy a legnagyobb hírportálokon szinte már egyáltalán nem, vagy csak a közösségi oldalakon megosztott bejegyzés alatt lehet vitázni az adott cikkről).

Node, mit tehet akkor a felhasználó? Épp emiatt - és ennek megkerülésére - jött létre az Origó vitafórum (igen, hosszú ó-val), hogy legyen egy felület, ahol az olvasóink kibeszélhessék a "letiltott kommenteléssel bíró írásokat".

A trollokat nem lehet kivédeni

Nem tudjuk ki áll a kezdeményezés mögött, annyit árult el a portál működtetője, hogy sem neki, se másnak nem jár anyagi előnnyel, előnyszerzéssel a fórum létrehozása, maga pedig semmilyen pártnak vagy szervezetnek nem tagja, és nem is volt soha.

Arról, hogy miért is hozta létre az oldalt, a következőképp fogalmaz:

"Azt vallom, hogy amíg nincs egy véleményben hazugság, addig az nem lehet rossz. Tudom, hogy vannak kínos dolgok mindenki számára, de ha korrektek vagyunk, vagy annak gondoljuk magunkat, akkor arról sem hallgatunk, pláne nem akadályozzuk a másikat a kinyilvánításában.”

Egyelőre egyetlen szabály van a fórumon: a fórumtársakkel nem lehet személyeskedni a véleményük miatt. A honlap népszerűségét mutatja viszont, hogy több ezren nézték meg, írni ugyan még kevesebben mertek, de a trollok már megjelentek (mit is csinálnánk nélkülük?).

De miért nem kommentelhető?

Nos, ennek számos oka lehet. Legtöbbször azért nem teszünk kommentelhetővé egy anyagot, mert olyan vitát gerjeszthet, ami túlmenne a jó ízlés határain.

És ez - a hiedelmekkel ellentétben - nem a szólásszabadság korlátozásáról szól, hanem egy adott színvonal megőrzéséről: ha beindulnak a trollok és a személyeskedő hozzászólások pl.: az egymás édesanyját caps lockban szidó, rasszista, homofób, és egyéb gyűlölködő szövegek, vagy pusztán a botok által bedobált linkek özöne, ez mind-mind rontja az oldal színvonalát (tudjuk, szerintetek már így is mélyen van), és nem hagyna teret azon kommentelőknek, akik csak a véleményüket akarják megosztani az adott témában, sőt el is riasztja őket, hogy egyáltalán tollat (billentyűzetet) ragadjanak.

Arról nem is beszélve, hogy a kommentek tartalmáért, a jelenlegi szabályozás szerint nem az adott szerző, hanem az annak helyt adó felület (jelen esetben az Origo Zrt.) vonható felelősségre. Röviden és velősen bambipok fogalmazta meg: "Szerintem csak az új csodálatos médiatörvény miatt akadályozzák meg, hogy mely cikk lesz túl forró pite nekik a fórumon, és gondolom e miatt nem akarnak bíróságra mászkálni, pláne fizetni, mert ők felelnek a hozzászólások tartalmáért."