Hetente jelentkező sorozatunkban a hazai techszférában dolgozókat faggatjuk ki arról, hogyan is telik egy munkanapjuk. Az új részben Semkou Penelope mesél arról, mit is csinál, hogyan és miért.

Korábbi interjúk:

X. Göbölös-Szabó Julianna, Startup fejlesztő

IX. Tarsoly Ede, játékfejlesztő

VIII. Winkler Zsolt, Startup inkubátor igazgató

VII. Bartha Gizella, UX kutató

VI. Schwartz Ádám, backend fejlesztő

V. Krasznay Csaba, kiberbiztonsági szakember

IV. Szántó Péter, Chief Everything Officer

III. Pásztor Dávid, UX dizájner

II. Mester Tamás, üzleti intelligencia elemző és tanácsadó

I. Varga Attila, UX-specialista és iOS-fejlesztő

Mi a jelenlegi munkád?
Fejlesztőként dolgozom az SAP Hungarynél, egy új, felhő alapú megoldást fejlesztünk a kollégáimmal.

Hogyan dolgozol?

Igyekszem a maximumot kihozni magamból, és az egyes feladatokból.

Milyen telefonod van?

A munkám során nincs szükségem telefonra. :)

Milyen gépet használsz?

Lenovo T550-et.

Hogyan telik egy-egy napod?

Szeretek korán beérni, mert akkor különösen csendes az iroda és a nap e szakaszában produktívabb vagyok. Végignézem a teendők listáját, majd prioritás szerint elkezdem a munkát. A feladatok attól függően változnak, hogy a projekt éppen milyen státuszban van: tervezünk, fejlesztünk és/vagy tesztelünk a csapattal.

Hogyan kezdtél el fejlesztéssel foglalkozni?

Mindig is közgazdász akartam lenni és soha sem hittem volna, hogy egy nap fejlesztő lesz belőlem. Az egyetemen kötelezően kellett programozást tanulni, és annyira megszerettem, hogy demonstrátorként C#-ot tanítottam fél éven keresztül. Az előző munkahelyem kezdtem el „élesben” fejleszteni és annyira megfogott, hogy ezen a vonalon maradtam. Szerencsém van, hogy megtaláltam azt, amit a legjobban szeretek csinálni.

Mit szeretsz a legjobban a munkádban?

Hogy sose unalmas. Mindig más és más kihívásokkal szembesül az ember lánya, különböző technológiákkal foglalkozhat. Rengeteg zseni vesz körül és imádok tőlük tanulni.

Min dolgozol jelenleg?

Az SAP Integrated Business Planning fejlesztésén.

Mit tanácsolnál azoknak, akik most építik fel az első honlapjukat/applikációjukat?

Azt, hogy ne sajnálják rá az időt. Minden egyes vakvágányból lehet tanulni. Ezen kívül javaslom, hogy készítsenek kommenteket a kódban, hogy mit és miért írtak úgy a legelején. Később sokkal könnyebb lesz javítani a hibát vagy esetleg funkcionálisan bővíteni az alkalmazást.

Tapasztalataid alapján mi az a tényező, ami digitális termékek használatakor a legzavaróbb tud lenni?

Ha nem átlátható az alkalmazás. A túl bonyolult navigáció elveszi az ember kedvét az alkalmazás használatától. A kulcs az egyszerűség és mindig csak a releváns funkciók megjelenítése.

Miből inspirálódsz?

A visszajelzésekből. A pozitív visszajelzések mindig új löketet adnak. Ezen kívül igyekszem tanulni a konstruktív kritikából. Szeretem a határaimat feszegetni és ebből fejlődni, emiatt mindig keresem az új kihívásokat.

Milyen applikációkat és szoftvereket használsz a munkádhoz?

Az SAP-nál főként a saját alkalmazásainkat használjuk. A munkámhoz a leginkább nélkülözhetetlen az SAP HANA Studio, az SAP HANA adatbázis-kezelő rendszere.

Mi a legjobb időbeosztási tipped?

Mivel az egyetem mellett mindig is dolgoztam (eleinte diákmunkát végeztem, később gyakornokként kerestem a kihívásokat), nagyon hamar megtanultam beosztani az időmet. Szeretek egyszerre sok mindent csinálni és pörögni. Persze előfordult olyan is, amikor túlvállaltam magam, de ez nagyon jó tapasztalat volt.

Hogyan követed a feladataidat?

Mindig listát írok a feladataimról és priorizálom őket. Esetleg ha valamit nem tudok aznap befejezni, mellé írom a státuszát.

Hallgatsz zenét munkavégzés közben?

Nagyon ritkán. Csendben sokkal jobban tudok koncentrálni, ilyenkor nem vonja el a figyelmemet semmi sem.

Milyen az asztalod?

Igyekszem rendet tartani. Ez persze nem mindig sikerül, ebben az esetben a nap végén rendet rakok, hogy másnap reggel rendezett asztal várjon.

Mi volt a leghasznosabb szakmádba vágó könyv, és mit olvasol most?

Reiter István C # programozás lépésről lépésre című könyvéből tanultam programozni. Zseniális könyv, az is megérti, aki nem tanult előtte semmilyen más programnyelvet. Ezen kívül nagyon érdekes könyvnek találtam Veiszer Alinda Bridge generáció című könyvét, amelyet a volt mentorom ajánlott.

Mik azok az oldalak, amiket rendszeresen nézel?

Főként a dibiz.hu-t, melynek szerkesztésében a Corvinusos tanáraim is részt vesznek. Itt mindig megtalálom a legérdekesebb szakmai híreket, csak ajánlani tudom.

Mi a legjobb tanács, amit kaptál?

Ne félj kipróbálni új dolgokat és merj kockáztatni.

Kinek a válaszait szeretnéd itt olvasni?

Árvai Péter (Prezi).