Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Így dolgoztok TI VII - Bartha Gizella, UX kutató

Hetente jelentkező sorozatunkban a hazai techszférában dolgozókat faggatjuk ki arról, hogyan is telik egy munkanapjuk. Az új részben Bartha Gizella mesél arról, mit is csinál, hogyan és miért.

Korábbi interjúk:

VI. Schwartz Ádám, backend fejlesztő

V. Krasznay Csaba, kiberbiztonsági szakember

IV. Szántó Péter, Chief Everything Officer

III. Pásztor Dávid, UX dizájner

II. Mester Tamás, üzleti intelligencia elemző és tanácsadó

I. Varga Attila, UX-specialista és iOS-fejlesztő

Mi a jelenlegi munkád?

UX kutatóként dolgozom a Testbirdsnél.

Hogyan dolgozol?

Maximalista vagyok. Minden feladatból igyekszem a legtöbbet kihozni.

Milyen telefonod van?

Az attól függ, hogy éppen milyen szoftver UX-ét kutatom. Ha az nem telefonos szoftver, egy Samsung és egy iPhone akkor is van az asztalomon. Magánemberként nem hoznak lázba a kütyük, így a telefonok sem.

Milyen gépet használsz?

Pirosat :) - egy Dell Vostro 5470-et.

Hogyan telik egy-egy napod?

Három jellemző feladat körül forognap a mindennapjaim: 1. kutatást készítek elő, 2. kutatási adatokat elemzek, 3. prezentációkat gyártok

Hogyan kezdtél el UX-szel foglalkozni?

Több mint 10 év reklámügynökségi munka, késői munkakezdés, késői hazaérés, sok hétvégézés kimerültsége után éppen lábadoztam, amikor találkoztam Lichter Tamással (a Testbirds ügyvezetője), és kezdtünk el beszélgetni arról, hogy olyan emberre van szüksége, aki amellett, hogy projekt menedzserként is kezeli a feladatokat, a kutatások szakmaiságáért is felelősséget tud vállalni.

Izgalmasnak, újszerűnek találtam, és adtunk egymásnak egy esélyt. A közel 100 kutatás, amit sikerrel lebonyolítottam azt mutatja, hogy jó helyen vagyok.

Mit szeretsz a legjobban a munkádban?

Azt, hogy elmélyülhetek a felhasználók viselkedésének vizsgálatában, hogy megérthetem ennek a miértjét, és ebből vonhatok le olyan következtetéseket, amiket kézzelfogható javaslatokká lehet alakítani a megbízóink számára.

Min dolgozol jelenleg?

Tekintettel arra, hogy a legtöbb kutatásunk olyan termékekre vonatkozik, amelyek még nem élesek, így nem nevezem őket nevükön. Jelenleg egy kutatás eredményeit elemzem éppen, egy a kutatási fázisban van, kettő pedig előkészítés alatt. Emellett szervezem a kisfiam nyári programját és a családi nyaralás előkészületeit.

Mit tanácsolnál azoknak, akik most építik fel az első honlapjukat/applikációjukat?

Hogy ne döntsék el saját elképzeléseik, preferenciájuk alapján, hogy mi a jó a célcsoportjuknak, sőt mi több: ne azért építsenek be egy funkciót, mert az valamely stakeholder kedvence, hanem kérdezzék meg a felhasználókat, hogy mi és hogyan igazodna leginkább az ő szokásaikhoz.

Tapasztalataid alapján mi az a tényező, ami digitális termékek használatakor a legzavaróbb tud lenni?

Végtelenségig sorolhatnám az ilyen tényezőket. Bármi megálljt parancsolhat a következő kattintásnak, ami elbizonytalanítja a felhasználót. Ez lehet egy nem gombnak látszó gomb, vagy akár egy rossz megfogalmazás.

Miből inspirálódsz?

A feladatokból, a felhasználókból és a jó beszélgetésekből. Minden projektünk egyedi, és mindig minden kutatásból szeretnénk kihozni a legjobbat, így folyamatosan fejlesztjük a módszereinket, amikhez nem mindig a "szakirodalom" adja a legtöbb pluszt, hanem a felhasználók, és a kollégákkal történő beszélgetések.

Milyen applikációkat és szoftvereket használsz a munkádhoz?

Jellemzően csak azokat az appokat, szoftvereket használom, amiknek a UX-ét éppen kutatjuk. A kutatáshoz, elemzéshez nem használok semmilyen egyéb szoftvert, a humán erőforrás ezekben a kutatási projektekben szoftverrel nem helyettesíthető.

Egyetlen szoftver van, ami nélkülözhetetlen a munkámhoz, a saját rendszerünk. Ezen keresztül tartjuk a kapcsolatot a tesztelőinkkel, ebben kapják a feladataikat és ezen keresztül ellenőrizzük a munkájukat.

Mi a legjobb időbeosztási tipped?

Szülj egy gyereket! :) Valóban, azóta sokkal könnyebb beosztani az időmet, mert így a keretek sokkal erősebben tartanak. Azóta egy-egy feladatra sokszor feleannyi idő is elég, mert a feleslegesen eltöltött perceket igyekszem teljesen kiiktatni a munkaidőmből.

Hogyan követed a feladataidat?

Jó a memóriám. Ha úgy érzem, hogy a mennyiség túlmutat a memóriámon, akkor feladatlista. Hogy milyen formában, az változó: jegyzet, posztit, naptárbejegyzés….

Hallgatsz zenét munkavégzés közben?

Nem. Ha zenét hallgatok, akkor az képes elterelni a figyelmemet a feladatról, így a hatékonyság sérül benne.

Milyen az asztalod?

Igyekszem nagyjából rendet tartani. Laptop, telefonok, projekthez kapcsolódó egyéb eszközök, jegyzetek, könyvek, ásványvíz, kávé állandóan megtalálhatók rajta.

Mi volt a leghasznosabb szakmádba vágó könyv, és mit olvasol most?

UX területen sok könyvet olvastam, de az első 20 UX projekt sokkal hasznosabbnak bizonyult, mint bármelyik könyv önmagában.

Most sokkal jobban foglalkoztatnak a Service Design témában íródott könyvek. A "THIS IS SERVICE DESIGN THINKING." az, amit mostanában gyakran előveszek.

Mik azok az oldalak, amiket rendszeresen nézel?

Flipboardon követem a tech- és UX-topikokat, és a Huffington Postot olvasom rendszeresen.

Mi a legjobb tanács, amit kaptál?

Legyél türelmesebb – ez a munkám során és a magánéletemben is nagy segítséget jelentett.

Kinek a válaszait szeretnéd itt olvasni?

Kukla László (QA-igazgató, LogMeIn), Rácz Péter (Lead UX dizájner, Isobar)

0 Tovább

Így dolgoztok Ti III. - Pásztor Dávid, UX dizájner

Új sorozatot indítunk, ahol a hazai techszférában dolgozókat faggatjuk ki arról, hogyan is telik egy munkanapjuk. A héten Pásztor Dávid mesél arról, mit is csinál, hogyan és miért.

Korábbi interjúk:

II. Mester Tamás, üzleti intelligencia elemző és tanácsadó

I. Varga Attila, UX-specialista és iOS-fejlesztő

Mi a jelenlegi munkád?

Egy UX design céget vezetek. Webes és mobil alkalmazások felületeit tervezzük meg. Designerek vagyunk, tehát megrajzoljuk hogyan néz ki az app, de ez jóval több ennél. Nekünk kell biztosítani, hogy könnyen kezelhető legyen, az emberek megértsék és szeressék használni ezeket az eszközöket.

Hogyan dolgozol?

Az időm legnagyobb részében a csapatommal vagy az ügyfeleimmel beszélgetek. 

Milyen telefonod van?

Nexus 5.

Milyen gépet használsz? 

Dell Latitude E7440. Ehhez néha LG és Samsung monitort, többféle is van az irodában.

Hogy telik egy-egy napod?

Elég sok megbeszélésen veszek részt. A közte levő időt próbálom kitölteni a többi feladattal.

Hogyan kezdted el a jelenlegi munkád, és miért maradtál?

Gimiben öcsémmel eladtuk a Legoinkat, hogy megvegyük az első saját számítógépünket. Nagy hiba volt. :) Aztán szerettem volna ezen a gépen weboldalakat csinálni. Azt gondoltam az a legjobb, hogyha elmegyek a műszaki könyvesboltba és veszek egy könyvet, amiből megtanulom hogyan kell. Vettem is egy Webdesign című vaskos kötetet. Kiolvastam az utolsó betűig, de kiderült, hogy ebben egyetlen szó sincs a programozásról. Jakon Nielsen, az egyik nagy usability guru műve volt. Már akkor megfogott, ahogyan az emberek szemével nézi az oldalakat. Aztán később csináltam egy mérnök infó MSc-t a BME-n, de sosem dolgoztam programozóként. 2007 óta a UX design területén dolgozom, felhasználói élményt tervezek. Két éve pedig elindítottam a saját cégem, ez a UX studio.

Mit szeretsz a legjobban a munkádban? 

Szeretek digitális termékeken dolgozni. Nagyon büszke vagyok a csapatomra. Hónap végén mindig van egy meeting, amikor végigpörgetjük az összes képernyőt, amit megterveztünk és mindig meglepődöm, hogy milyen termékenyek vagyunk. Nagyon sok tehetséges emberrel találkozhatok. Az ügyfeleink között sok olyan vállalkozó van, akik nagy dolgokat értek már el. Jó ilyen emberekkel együtt dolgozni, együtt gondolkodni. 

Miből inspirálódsz?

Sok angol nyelvű blogot olvasok. Ezzel nem vagyok egyedül itthon, de a mi csapatunk híres arról, hogy mindent kipróbálunk és aztán tanulunk belőle. És az inspiráció valahogy belülről is jön. Mindig látom magam előtt, hogy hova lehetne még tovább lépni. Ezek a gondolatok ott motoszkálnak az ember fejében, és egyszer kénytelen vagy megvalósítani őket. Nincs hova bújni a saját ötleteid elől.

Milyen applikációk és szoftverek nélkül nem tudsz élni?

A naptáram és a todo.txt-m nélkül nagyon nehéz lenne. :) Sok Google terméket használok (calendar, gmail, drive, keep). Slack és Trello. Értékesítéshez MiniCRM.

Mi a legjobb időbeosztási tipped? 

Kell egy todo lista, hogy a fejedet ki tudd űríteni és ne a memóriádban pörögjenek a feladatok. Nekem a todo listám tetején van mindig három szó NAGY BETŰKKEL. Ezek az adott hónapban a legfontosabb céljaim. Ez azért jó, mert így nem csak a lista elemeit csinálom, hanem látom magam előtt a nagyobb célokat is, így könnyebb priorizálni.

Hogyan követed a feladataidat? 

Nekem a teendő listám egy .txt fájlban van. Erre biztos sokan mondják, hogy nem jó módszer, de én még nem találtam ennél rugalmasabb, könnyen testreszabható megoldást.

Milyen az asztalod? 

Szeretnék csalni egy kicsit. :) Ez nem az én asztalom, de bemutatja milyennek képzeli el az asztalát egy designer. Az enyémen sokkal nagyobb rendetlenség van.

Hallgatsz zenét munkavégzés közben?

Magamtól sosem. Megbeszéléseken nem lehet, amikor pedig elvonulok, akkor csöndben szeretek koncentrálni. Viszont Gyuri kollégám nagyon jó chill zenét szokott tolni az irodában, azt szeretem.

Mi volt a leghasznosabb szakmádba vágó könyv, és mit olvasol most? 

Amikor még kezdő voltam, akkor Jakob Nielsen és Steve Krugtól a Don't make me think. Ezek indítottak el. Szerintem egyébként ma már kevésbé könyvekből, inkább cikkekből tanulnak az emberek. Nem várjuk meg amíg valakinek lesz ideje könyvet írni belőle. Most egyébként épp Don Normann könyveket olvasom újra.

- Mik azok az oldalak, amiket rendszeresen nézel? 

Techrunch,Signalvnoise, NNgroup, Smashing Magazine, Boxes and Arrows.És persze Medium, TED. Én pedig ide szoktam írni.

Mi a legjobb tanács, amit kaptál? 

Haladj kis lépésekben, mindig csak a következő lépcsőfokra koncentrálj.

Kinek a válaszait szeretnéd itt olvasni?

Várnagy-Tóth Zsombor

----------

A sorozat következő része hamarosan...

0 Tovább

Így dolgoztok ti I. - Varga Attila, UX-specialista és iOS-fejlesztő

Új sorozatot indítunk, ahol a hazai techszférában dolgozókat faggatjuk ki arról, hogyan is telik egy munkanapjuk. Elsőként Varga Attila mesél arról, mit is csinál, hogyan és miért:

Mi a jelenlegi munkád?
UX / UI specialista és civilben menthetetlen iOS-fejlesztő

Hogyan dolgozol?
Gyorsan, precízen, szenvedéllyel.

Milyen telefonod van?
Leg leg leg... fekete iPhone 6 Plus 128 GB

Milyen gépet használsz?
Egy 21,5 -es és egy 27-es iMac-et Wacom rajztáblával

Hogyan telik egy-egy napod?

16 éves korom óta minden reggel megmosom a hajam :)

Utána irány a munka. Szerencsére minden nap máshogy telik. Legfeljebb két-három projekt halad párhuzamosan, így amíg délelőtt az egyik wireframe-jeit igazgatom, délután ki tudom pihenni a másik UI színeinek a finomhangolásával. Aztán a munka és a város után – de még szigorúan az estimese előtt – kutatom a legújabb szerelmemet, ami most éppen az Apple Watch 2.0-ás szoftvere.

Hogyan kezdted el a jelenlegi munkád, és miért maradtál?

Nagyon sok évet dolgoztam reklámügynökségnél, ami mellett már lassan 5 éve elkezdtem iOS-re is fejleszteni. Mindenképpen mobilszoftverekkel akartam foglalkozni, tudtam, hogy ez a jövő. Az iPad-es mesekönyvem, a Siri nővérének számító Angoltanárnőm  és az itthon és Lengyelországban is elképesztően sikeres 26 ezer angol szó appom után elérkezettnek láttam az időt, hogy főállásban is mobilalkalmazásokat tervezzek.

Már lassan egy éve vagyok UX-es, és egy táblázatos vállalati szoftverben ugyanúgy meglátom a szépet, mint egy 1-minute játékban.

Mit szeretsz a legjobban a munkádban?

A jövőn dolgozunk :) Kiskoromban csillogó szemmel csodálkoztam rá, amikor az első Motorola telefonom “számológép” képernyőcskéjén lehetett betűket írkálni. Most pedig az órámra írok kalandjátékot. Nem csodálatos? :) 

Miből inspirálódsz?

Nyitott szemmel kell járni a világban (bármilyen közhelyesen is hangzik). Az öreg Steve Jobs emelte ki több prezentációja végén, hogy ők nem egy gigahertz és megabyte vállalat, egyszerűen nem ilyenekben “mérik”. A “technology meets liberal arts” (a technológia találkozása a szabad bölcsészettel) filozófia igenis át kell hogy hasson minden szoftvert, hiszen nem programozóknak készítjük őket, hanem egyszerű halandóknak. Ma például megszakítottam 10 percre a munkát, hogy megnézzem a Louis Vuitton 2016-os tavaszi férfi divatbemutatójának élő közvetítését. Első hallásra semmi köze a szoftvertervezéshez, de ha jobban belegondolunk, negyed órával később már ismertem a jövő év új színeit, és ha már egyszer 2015 a wearable technology éve, akkor igenis divatos appokat kell viselnünk majd, minden tekintetben :)

Milyen applikációk és szoftverek nélkül nem tudsz élni?

Az Adobe család elengedhetetlen a munkámhoz. Közülük gyerekkori szerelmem a Flash, melyet már százszor kiátkoztak, de sokoldalúsága miatt a mai napig nem tudok meglenni nélküle. Nagyon komplex UI animációk is lemodellezhetők vele percek alatt, valamint amikor kiderült, hogy az Apple Watch szoftverében csak PNG képsorozatokkal lehet UI animációkat rajzolni, azonnal tudtam, hogy a Flash fogja ezeket megcsinálni nekem.

Szintén elengedhetetlen a gyors munkához maga a Mac oprendszere, de itt említeném az fejlesztőeszközüket, az XCode-ot is, ami annyira barátságos volt, hogy anno mezei grafikus fiúként sem ijesztett el a programozástól.

Milyen az asztalod?

Megintcsak közhelyhez kell nyúlnom: kreatív káosz :) Számítógép, Wacom tábla, Magic Trackpad, telefon, az Apple Watch bőszen tölt, mellette a szemüvegem, amögött egy üveg Dior Higher, utánuk egy hatalmas Starbucks-os bögre (amiből szigorúan csak viszet iszom), pár magazin, egy nagy guriga szigetelőszalag és egy kupac apró.

Hallgatsz zenét munkavégzés közben?

Bent a kollégák zenélnek, otthon meg mostanában szigorúan csak Kylie :)

Mi volt a leghasznosabb szakmádba vágó könyv, és mit olvasol most?

Kifejezetten szakkönyvet nyomtatásban már nagyon régen olvastam (főleg Flash-es könyveket 2006-2007 körül). A szakma túlontúl digitálissága ezeket hónapok alatt elavulttá teheti. Jelenleg az Apple Swift programnyelvének oktatókönyvét és dokumentációját olvasom, de azt hiszem, ők sosem lesznek annyira jók, mint Vonnegut vagy Szabó Magda. Talán ők a legjobbak, csakhogy visszautaljak a “technology meets liberal arts” filozófiára. A technology részt már úgyis lefedik a szakmai site-ok.

Mi a legjobb tanács, amit kaptál?

Szeretettel kell csinálni, a legjobbra kell törekedni és ha lehet, Helvetica-val :)

És persze megintcsak előhozakodnék azzal a bizonyos Steve Jobs idézettel: “technology alone is not enough — it’s technology married with liberal arts, married with the humanities, that yields us the results that make our heart sing.” ("A technológia önmagában nem elég - a technológia a bölcsészettudományokkal, a humán tárgyakkal közösen jut olyan eredményre, amely megdobogtatja a szívünket.")  Hát ebben bizony minden benne van.

Kinek a válaszait szeretnéd itt olvasni?

Árvai Péter a Prezitől. A tech világ még mindig egy tipikus ‘boys club’, ahol igazán tökösnek kell lenni, hogy valaki felvállaja a melegségét. Péter nagyon tökös.

----------

A sorozat következő része hamarosan...

0 Tovább

egyperctech

blogavatar

Minden, ami az Origo Techbázisból kimarad!

Feedek

Utolsó kommentek