Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Rég volt ennyi beteg horror, mint most

Itt az ősz, jönnek az ijesztőbbnél ijesztőbb horrorjátékok, sőt, pár program már meg is jelent, így gyorsan összeszedtük a legérdekesebbeket. Az alant felsorolt négy játék közül három azonnal elérhető, stílusukban, hangulatukban pedig erősen eltérnek egymástól, így többféle ízlést is kiszolgálhatnak. Csak egy a közös bennünk: megfagyasztják az ember vérét.

Ön dönthet hat fiatal sorsáról

Játék helyett sokkal inkább egy interaktív horrorfilmnek nevezhetjük az Until Dawn című horrorjátékot. A kizárólag Sony PlayStation 4-re elérhető szoftverben voltaképpen a nyolcvanas évek faházas horrorjait élhetjük át, úgy, hogy közben az irányítás a mi kezünkben van.

A történet szerint egy erdei kunyhóban összegyűlt baráti társaság vicce rosszul sül el, és emiatt egy fiatal testvérpár halálos balesetet szenved. A barátokat mélyen megrázza a tragédia, így egy évvel később, haláluk évfordulóján újra meglátogatják a hegyi erdőben lévő kísérteties kunyhót, hogy megemlékezzenek a lányokról.

A történet természetesen klisés, kiszámíthatónak viszont azért nem mondható, mert rajtunk múlik, merre halad. Ez gyakorlatilag egy olyan horrorfilm, ahol mi döntjük el, ki fogja túlélni az éjszakát, és nemcsak sikoltozhatunk a tévéképernyő felé, hogy „Vigyázz, balra menj!”, hanem mi magunk dönhetjük el, milyen útvonalat válasszon a főhős, kivel maradjon, kiben bízzon, és kiben ne.

Az Until Dawn a maga 6-7 órájával nem hosszú, de mivel több mint tízféle befejezéssel, és számtalan eltérő fordulattal rendelkezik, mindenképpen tartós szórakozás a műfaj kedvelőinek.

Zombiharapást szőrével

Az idei horrorjáték-felhozatal egyik meglepetéscíme mindenképp a Ubisoft Zombi című alkotása, mely annak ellenére, hogy sokan nem hallottak róla korábban, egyáltalán nem új játék. Eredetileg a 2012-ben megjelent Nintendo Wii U konzol egyik startcíme volt, amely ráadásul afféle kultikus státuszt ért el a játékosok között. Mivel azonban a Wii U bukott, a játék sem jutott el elég emberhez, és három év kellett ahhoz, hogy a francia kiadó végre más gépekre is elérhetővé tegye a túlélő-horrorjátékot.

A Zombi ugyanis teljes egészében az életben maradásról szól: egy névtelen túlélőt alakítunk az élőhalott-apokalipszis utáni Londonban, akinek nincs több dolga, mint hogy minél tovább húzza a zombikkal teli város romjai között. A történet itt másodlagos szerepet tölt be, a küldetések is csak arra jók, hogy rávegyék az embert a biztonságos menedékhely elhagyására. A Zombi egyike azon kevés programoknak, amelyek valóban félelmetessé tudják tenni a kissé elcsépelt élőholtakat.

A belső nézetes programban a zombik viszonylag gyorsan mozognak, a legmeglepőbb helyekről kúsznak elő, és bizony nem kegyelmeznek a játékosnak. Érdekes csavar a játékban, hogy ha a karakter meghal, valóban halott is marad: újraéledéskor egy teljesen új szereplő bőrébe bújunk, akinek semmije sincs, szóval ha kell a régi cuccunk, fel kell kutatnunk a saját hullánkat.

Hasonlót a PC-s játékosok már láttak a DayZ című alkotásban, a Zombi azonban annál kifinomultabb, hangulatosabb alkotás. Egy bibi van vele: mivel egy régi, elavult konzoloról írták át, ezért elég csúnyácska, és még programhibák is akadnak benne, melyek megkeseríthetik az egyszeri gamer életét. Mi mégis ajánljuk a kipróbálását, mert viszonylag egyedi akciójátékról van szó.

H. P. Lovecraft után szabadon

Persze nem kellenek idegesítő tinik vagy rothadó élőholtak ahhoz, hogy egy játék ijesztő legyen. Sőt, még csak jó grafikára sincs szükség. Nem hiszi? Akkor nézze meg a The Last Door című ingyenes kalandjátékot, mely epizodikus formában érhető el, és a második évada végén jár éppen. Egy klasszikus, kattintgatós programról van szó, melyben nem az akción, hanem a gondolkodáson van a hangsúly. Illetve az atmoszférán, mely leginkább Edgar Allen Poe és H.P. Lovecraft rémtörténeteit idézi.

A sztori szerint a viktoriánus Angliában járunk, és egy fiatalembert irányítunk, aki a legjobb barátja öngyilkossága után nyomoz. A szálak abba az elit iskolába vezetnek, ahol a két férfi nevelkedet… ennél többet elárulni pedig vétek lenne, mert ez a 2D-s, pixelgrafikás független fejlesztés tényleg a sztorija miatt erős igazán.

Érdekesség, hogy a játék egyes epizódjai magyar feliratozást kaptak. Ugyanakkor aki jól ért angolul, mindenképp azon a nyelven próbálja ki a The Last Doort, mert a spanyol fejlesztők olyan szépen írnak rajta, hogy már-már irodalmi élményben lesz része a játékosnak.

Már csak pár hét, és pelenkaszezon

A fent említett programok persze nem úgy félelmetesek, mint az Amnesia című horrorfesztivál volt néhány évvel ezelőtt: korunk egyik legijesztőbb játékát nehéz felülmúlni, így most minden szem a fejlesztőkre szegeződik, akik szeptember 22-én újabb programmal rukkolnak elő, megkísérelve a trónfosztást.

A SOMA című játék egy víz alatti kutatóbázisra invitál bennünket, ahol valami nagyon nincs rendben – hogy mégis mi, azt csak a megjelenéskor tudjuk meg, arra azonban már most számíthatunk, hogy félelemmel teli estéket nyújt majd a játék.

0 Tovább

Ezek lesznek idén a legjobb játékok

2015 videojátékok szempontjából már most erős esztendőnek mondható, holott a java még hátra van, hisz a kiadók mindig az őszi-téli szezonra időzítik a legnagyobb sikercímek premierjeit.

Össze is szedtünk gyorsan öt olyan programot, amelyek még idén megjelennek, és minden valószínűség szerint az év legjobbjait felvonultató versenyek és szavazások esélyeseiként szállnak be a ringbe.

A teljesség igényét persze muszáj voltunk magunk mögött hagyni, és minőségbeli sorrendet sem állítottunk: egyrészt mert a felsorolt játékok még nem kaphatók, így nehéz megmondani, melyik lesz jobb a másiknál, másrészt pedig mert igyekeztünk öt különböző kategóriából kiválasztani a legizgalmasabb alkotásokat.

Ránk szakad a világvége

A szerepjátékok rajongói idén a Bethesda-féle Fallout 4-et várhatják a legjobban. A poszt-apokaliptikus szerepjáték-sorozat legújabb része a harmadik epizód csapásiránya szerint halad, azaz most is egy magányos kalandort vezérelve vághatunk neki a nukleáris senkiföldjének, hogy felforgassuk a bostoni és massachusettsi lakosok életét.

A Fallout 4 az előzetes képek és videók alapján nem lesz egy kiemelkedően szép játék, a külalak azonban ezen a téren másodlagos tényező, lévén a Bethesda a játékmenetre és a szabadságra helyezte a legfőbb hangsúlyt. A játékos karaktere végtelenségig fejlődhet, a történet végén pedig tovább lehet barangolni a világban, hogy a milliónyi mellékküldetés és levadászható mutáns több száz órára nyújtsa a szórakozást.

A Fallout 4-ben fontos szerep jut a játékos kutyájának, a történet során meghozható döntéseknek, valamint a szériára jellemző, sötét humornak. A program 2015. november 10-án jelenik meg PC-re, Xbox One-ra és PlayStation 4-re, mi már tűkön ülünk és szürcsöljük a Nuca Colát.

"Nézd, egy doboz!"

Bár Kodzsima Hideo és a Konami nem puszipajtásokként válnak el egymástól, ez szerencsére nem befolyásolja a Metal Gear Solid V: The Phantom Pain szeptember 1-i megjelenését.

Akik nem ismerik a több mint húsz éve futó sorozatot, azoknak elmondjuk, hogy egy lopakodós programról van szó, melyben szuperügynököket irányítva kell megmenteni a világot – vagy épp veszélybe sodorni, ez szinte mindig nézőpont kérdése, főleg, hogy a Metal Gearek híresek az összetett narratíváról.

Az MGS V-ben a játékos egy országnyi területet barangolhat be teljesen szabadon, miközben a kémfilmek összes extrém kütyüjét kipróbálja -- igaz, nem olyan elegánsan, ahogy James Bond tenné, hanem inkább gerilla katona módjára.

A játék PC-re, Xbox One-ra, PlayStation 4-re, Xbox 360-ra és PlayStation 3-ra is megjelenik - külön kiemelendő, hogy bár az utóbbi két gép 10 és 9 éves lesz idén, a Kojima Productions fejlesztői lenyűgöző, saját fejlesztésű grafikus motorjának köszönhetően megbirkóznak a The Phantom Pain csodálatos látványvilágával. Érdemes ámuldozni a hivatalos összehasonlító képeken!

A sötét oldalon

A többszereplős lövöldözős játékok műfajának egyik legnépszerűbb képviselője a Battlefield-sorozat, melynek alkotói most a Csillagok háborúja világába kalauzolják el a Birodalom ellen lázadó gamereket.

A Star Wars: Battlefront című programban a klasszikus filmtrilógia legendás csatáit vívhatjuk meg, úgy mint a hothi vagy az endori csatát, de a Tatooine-on és a Sulluson is összeakaszthatjuk a bajszot egymással.

Összesen 40-en indulhatunk harcba a Birodalom vagy a Lázadók oldalán, felhasználva minden olyan fegyvert és járművet, amiket a filmekben láttunk. Ide értve a Millenium Falcont, az X-szárnyú vadászokat, TIE fightereket, vagy épp a lépegetőket.

Sőt, a filmek ikonikus karaktereivel is összefutunk majd: Darth Vaderrel találkozni már most elég kellemetlen élménynek tűnik.

A Battlefront november 17-én jelenik meg PC-re, Xbox One-ra és PlayStation 4-re. Tökéletes bemelegítés lehet az Ébredő Erő premierjéig.

Száguldás, szeretem

Autós játékból idén már megjelent már nagyszerű darab, így az év további felhozatala kicsit szűkös, a Need for Speed viszont mindenképp megérdemli a figyelmet, mert a közönségkedvenc Underground-irányvonal örökségét viszi tovább.

A rebootként kezelt játékban a legmenőbb sport- és utcai autók vezethetők, tuningolhatók, vizualitás és teljesítmény szempontjából egyaránt.

Egy hatalmas, szabadon beautózható városban kereshetnek ellenfeleket a játékosok, hogy aztán a tőlük elnyert pénzt vagy autót visszaforgassák saját utcai versenykarrierükbe.

Az NFS-játékok hosszú történelme során a széria járt a mélyben és a csúcson is, hosszú ideje ez az első olyan epizód azonban, amely nem egy, hanem két teljes évet kapott a kiadótól ahhoz, hogy elkészülhessen. Az eredmény a grafikán látszik is, a játék nagyon szép, és remélhetőleg a program által nyújtott élmény is megfelel majd az elvárásoknak. A Need for Speed  november 3-án jelenik meg PC-re, Xbox One-ra és PlayStation 4-re.

Űropera három felvonásban

Régi PC-s játékstílus a valósidejű stratégia, mely azonban kissé visszaszorult az utóbbi években. Sebaj, idén a szobagenerálisok azért kapnak egy jelentős alkotást, hiszen megjelenik az immár öt éve megjelent StarCraft II második, egyben utolsó kiegészítője.

A StarCraft II: Legacy of the Void a grandiózus sci-fi sztori végső felvonásaként a Protoss fajra összpontosít majd, játékmenete pedig, bár nem hoz markáns változásokat, még kiegyensúlyozottabbnak és érettebbnek tűnik, mely elsősorban az interneten háborúzó gamereknek jó hír.

A játék egyébként önállóan is futtatható lesz, azaz a Heart of the Swarmmal ellentétben nem fogja az alapjátékot igényelni. Persze az igazi rajongók már rég befizettek az előző két részre. A Legacy of the Void nem rendelkezik pontos megjelenési dátummal, a Blizzard azonban még idén szeretni kiadni a programot, kizárólag PC-re.

0 Tovább

Hülyét csinált magából a vagyonokat érő startup

A Snapchat egy négyéves alkalmazás, mely ráadásul komoly befektetői tőkével játszadozhat. Épp ezért érthetetlen, miért készített a cég vezérigazgatója egy olyan kínos videót, mint amilyen a lent látható, tegnap feltöltött anyag.

A „Mi az a Snapchat?” című kis bemutatóanyag legnagyobb felbontása 240p (jól olvasták), Evan Spiegel pedig monoton, unott hangon magyarázza el benne, hogy mire jó és hogyan működik az applikáció. Aha.

A YouTube-ra feltöltött videó nem kommentelhető, a cég pedig egyelőre nem fűzött kommentárt a filmecskéhez. Melyen viszont elég sokan mulatnak az interneten, valljuk be, okkal.

0 Tovább

egyperctech

blogavatar

Minden, ami az Origo Techbázisból kimarad!

Feedek

Utolsó kommentek