Hetente jelentkező sorozatunkban a hazai techszférában dolgozókat faggatjuk ki arról, hogyan is telik egy munkanapjuk. Az új részben Bartha Gizella mesél arról, mit is csinál, hogyan és miért.

Korábbi interjúk:

VI. Schwartz Ádám, backend fejlesztő

V. Krasznay Csaba, kiberbiztonsági szakember

IV. Szántó Péter, Chief Everything Officer

III. Pásztor Dávid, UX dizájner

II. Mester Tamás, üzleti intelligencia elemző és tanácsadó

I. Varga Attila, UX-specialista és iOS-fejlesztő

Mi a jelenlegi munkád?

UX kutatóként dolgozom a Testbirdsnél.

Hogyan dolgozol?

Maximalista vagyok. Minden feladatból igyekszem a legtöbbet kihozni.

Milyen telefonod van?

Az attól függ, hogy éppen milyen szoftver UX-ét kutatom. Ha az nem telefonos szoftver, egy Samsung és egy iPhone akkor is van az asztalomon. Magánemberként nem hoznak lázba a kütyük, így a telefonok sem.

Milyen gépet használsz?

Pirosat :) - egy Dell Vostro 5470-et.

Hogyan telik egy-egy napod?

Három jellemző feladat körül forognap a mindennapjaim: 1. kutatást készítek elő, 2. kutatási adatokat elemzek, 3. prezentációkat gyártok

Hogyan kezdtél el UX-szel foglalkozni?

Több mint 10 év reklámügynökségi munka, késői munkakezdés, késői hazaérés, sok hétvégézés kimerültsége után éppen lábadoztam, amikor találkoztam Lichter Tamással (a Testbirds ügyvezetője), és kezdtünk el beszélgetni arról, hogy olyan emberre van szüksége, aki amellett, hogy projekt menedzserként is kezeli a feladatokat, a kutatások szakmaiságáért is felelősséget tud vállalni.

Izgalmasnak, újszerűnek találtam, és adtunk egymásnak egy esélyt. A közel 100 kutatás, amit sikerrel lebonyolítottam azt mutatja, hogy jó helyen vagyok.

Mit szeretsz a legjobban a munkádban?

Azt, hogy elmélyülhetek a felhasználók viselkedésének vizsgálatában, hogy megérthetem ennek a miértjét, és ebből vonhatok le olyan következtetéseket, amiket kézzelfogható javaslatokká lehet alakítani a megbízóink számára.

Min dolgozol jelenleg?

Tekintettel arra, hogy a legtöbb kutatásunk olyan termékekre vonatkozik, amelyek még nem élesek, így nem nevezem őket nevükön. Jelenleg egy kutatás eredményeit elemzem éppen, egy a kutatási fázisban van, kettő pedig előkészítés alatt. Emellett szervezem a kisfiam nyári programját és a családi nyaralás előkészületeit.

Mit tanácsolnál azoknak, akik most építik fel az első honlapjukat/applikációjukat?

Hogy ne döntsék el saját elképzeléseik, preferenciájuk alapján, hogy mi a jó a célcsoportjuknak, sőt mi több: ne azért építsenek be egy funkciót, mert az valamely stakeholder kedvence, hanem kérdezzék meg a felhasználókat, hogy mi és hogyan igazodna leginkább az ő szokásaikhoz.

Tapasztalataid alapján mi az a tényező, ami digitális termékek használatakor a legzavaróbb tud lenni?

Végtelenségig sorolhatnám az ilyen tényezőket. Bármi megálljt parancsolhat a következő kattintásnak, ami elbizonytalanítja a felhasználót. Ez lehet egy nem gombnak látszó gomb, vagy akár egy rossz megfogalmazás.

Miből inspirálódsz?

A feladatokból, a felhasználókból és a jó beszélgetésekből. Minden projektünk egyedi, és mindig minden kutatásból szeretnénk kihozni a legjobbat, így folyamatosan fejlesztjük a módszereinket, amikhez nem mindig a "szakirodalom" adja a legtöbb pluszt, hanem a felhasználók, és a kollégákkal történő beszélgetések.

Milyen applikációkat és szoftvereket használsz a munkádhoz?

Jellemzően csak azokat az appokat, szoftvereket használom, amiknek a UX-ét éppen kutatjuk. A kutatáshoz, elemzéshez nem használok semmilyen egyéb szoftvert, a humán erőforrás ezekben a kutatási projektekben szoftverrel nem helyettesíthető.

Egyetlen szoftver van, ami nélkülözhetetlen a munkámhoz, a saját rendszerünk. Ezen keresztül tartjuk a kapcsolatot a tesztelőinkkel, ebben kapják a feladataikat és ezen keresztül ellenőrizzük a munkájukat.

Mi a legjobb időbeosztási tipped?

Szülj egy gyereket! :) Valóban, azóta sokkal könnyebb beosztani az időmet, mert így a keretek sokkal erősebben tartanak. Azóta egy-egy feladatra sokszor feleannyi idő is elég, mert a feleslegesen eltöltött perceket igyekszem teljesen kiiktatni a munkaidőmből.

Hogyan követed a feladataidat?

Jó a memóriám. Ha úgy érzem, hogy a mennyiség túlmutat a memóriámon, akkor feladatlista. Hogy milyen formában, az változó: jegyzet, posztit, naptárbejegyzés….

Hallgatsz zenét munkavégzés közben?

Nem. Ha zenét hallgatok, akkor az képes elterelni a figyelmemet a feladatról, így a hatékonyság sérül benne.

Milyen az asztalod?

Igyekszem nagyjából rendet tartani. Laptop, telefonok, projekthez kapcsolódó egyéb eszközök, jegyzetek, könyvek, ásványvíz, kávé állandóan megtalálhatók rajta.

Mi volt a leghasznosabb szakmádba vágó könyv, és mit olvasol most?

UX területen sok könyvet olvastam, de az első 20 UX projekt sokkal hasznosabbnak bizonyult, mint bármelyik könyv önmagában.

Most sokkal jobban foglalkoztatnak a Service Design témában íródott könyvek. A "THIS IS SERVICE DESIGN THINKING." az, amit mostanában gyakran előveszek.

Mik azok az oldalak, amiket rendszeresen nézel?

Flipboardon követem a tech- és UX-topikokat, és a Huffington Postot olvasom rendszeresen.

Mi a legjobb tanács, amit kaptál?

Legyél türelmesebb – ez a munkám során és a magánéletemben is nagy segítséget jelentett.

Kinek a válaszait szeretnéd itt olvasni?

Kukla László (QA-igazgató, LogMeIn), Rácz Péter (Lead UX dizájner, Isobar)