Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

SNSV laptop eladó, ugyanitt DY notit vennék

Ellepte az internetet a Facebookon meghirdetett SNSV laptop híre, 15 ezer forintért bárki hozzájuthat, aki ismeri az adott felhasználót:

Nem sokkal később, az ASUS marketingmendzsere, Gyepes Máté kontrázott rá az ajánlatra:



Nem gondoltuk volna, hogy ezt még lehet fokozni, és mégis: azonnal DY notebookot vennénk:

0 Tovább

Így dolgoztok Ti V. - Krasznay Csaba, Kiberbiztonsági Szakember

Hetente jelentkező sorozatunkban a hazai techszférában dolgozókat faggatjuk ki arról, hogyan is telik egy munkanapjuk. Az új részben Krasznay Csaba mesél arról, mit is csinál, hogyan és miért.

Korábbi interjúk:

IV. Szántó Péter, Chief Everything Officer

III. Pásztor Dávid, UX dizájner

II. Mester Tamás, üzleti intelligencia elemző és tanácsadó

I. Varga Attila, UX-specialista és iOS-fejlesztő

Mi a jelenlegi munkád?

Product Manager vagyok a BalaBitnál, egy biztonsági termék fejlesztéséért vagyok felelős. Emellett adjunktus vagyok a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen, ahol a kiberbiztonsági kérdéseket kutatom.

Hogyan dolgozol?

Fókuszáltan és intenzíven. De csak munkaidőben, a többi időszak a családé.

Milyen telefonod van?

Asus Zenfone 5.

Milyen gépet és monitort használsz?

Dell Latitude E7440.

Hogyan telik egy-egy napod?

Az én munkámban nagyon fontos naprakészen látni nem csak a szakma, de a világ eseményeit is, ezért jellemzően a szak- és világsajtó eseményeit tekintem át először. Utána rövid reggeli egyeztetés következik a kollégákkal, majd meetingek és konferenciahívások tömege. A kora délután általában az alkotásé, majd zárásként újra konferenciázás azokkal, akik más időzónában dolgoznak.

Mi vonzott a biztonságtechnológia felé?

Mindig is érdekeltek a titkok, szerettem megtudni olyan dolgokat, amikhez egyébként semmi közöm nem volt. Amikor rájöttem, hogy a titkokat megtudni a legtöbb esetben sokkal egyszerűbb, mint azt az ember gondolná, elkezdett érdekelni, hogyan lehet ezt a sok információt a hozzám hasonló kíváncsi emberektől megvédeni.

Hogyan kezdődőtt a karriered, hogyan jutottál el oda, ahol most vagy?

Szerencsés időszakban születtem. Édesapám révén már egészen kicsi gyerekkoromtól számítógépek vettek körül. Már az internet hajnalánál ott voltam, a kezdetektől használhattam ezt a médiumot. Az alap tehát adott volt, ezután már csak sok-sok tanulás, egy jó adag exhibicionizmus és egy csomó véletlen kellett.

Például 2000-ben vettem a bátorságot és bekopogtam a BME Adatbiztonsági Laborjának ajtaján azzal, hogy „helló, érdekelne, hogy mi folyik itt”? Akkoriban csak pár ember lézengett ott, mára Crysys Lab néven világhírű kutatóhely.

Vagy amikor 2003-ban a Prohardver fórumában megláttam egy bejegyzést, amiben egy kis hackerkonferencia ötletgazdái segítséget kértek. Jelentkeztem, beszálltam a szervezésbe, kiálltam a színpadra. Ez volt a Hacktivity konferencia, ami ma már a régió legnagyobb ilyen rendezvénye, és aminek kapcsán megismertek a szakmán belül és valamennyire „arca” lehettem ennek a közösségnek.

Min dolgozol jelenleg?

Főállásban a BalaBit nevű szoftverfejlesztő cégnél dolgozom, ahol egy kiemelt jogosultságokkal rendelkező felhasználókat monitorozó termék fejlesztéséért vagyok felelős. Nagyjából 50 ember munkájának kell irányt adnom úgy, hogy a terméket világszerte, globális nagyvállalatoknál  használják.

Hogy mi köze ennek az IT biztonsághoz? Közhely a szakmában, hogy a legnagyobb károkat belső támadók okozzák, így nagyon szép kihívás ezt a támadási felületet csökkenteni.

Emellett a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat önkéntes programjának vezetőjeként azon dolgozom, hogy a gyermekeink minél nagyobb biztonságban legyenek az interneten. A szülők többségének fogalma sincs, hogy milyen veszélyes hely lett az internet. Na, erre próbáljuk felhívni a figyelmet!

Mi a legnagyobb félreértés a munkáddal kapcsolatban?

„Figyi, te olyan hacker vagy, vagy mi. Fel tudnád törni a barátnőm Facebook-ját?” Nem, nem tudok Facebook-ot törni, ez ráadásul törvénytelen, tehát ha tudnám, sem csinálnám. Egyébként  ezeket az információkat törés nélkül is körülbelül 5 perc alatt megszerezhetném, hiszen a felhasználók túlnyomó többsége az alapvető biztonsági ismeretekkel sem rendelkezik, tehát tutibiztos, hogy a telefonon nincs beállítva biztonsági kód, így simán bele lehet a Facebook appjába nézni...

Mit szeretsz a legjobban a munkádban?

Az összefüggéseket, mivel a kínai-amerikai diplomáciai viszony vagy éppen az oroszajkú szervezett bűnözői csoportok aktuális tevékenysége például komoly hatással van arra, hogy a kollégáim 8-as vagy 12-es konfigurációs értéket állítanak be a termékeinkbe. Ezeknek a hatásoknak a kiismerése, meglátása és ezekre valamilyen megoldás kitalálása a legszebb, eddigi karrierem során mindig ezeket a kihívásokat szerettem a legjobban.

Milyen technológiai fejlesztés izgat mostanában a legjobban?

Egyértelműen a cloudok előretörése. Sokkoló élmény volt tavasszal a világ legnagyobb IT biztonsági konferenciáján az, hogy mennyire felhő-függőek lettek az ottani nagyvállalatok. Ez a trend pedig hamarosan hozzánk is elér.

Mik azok az applikációk és szoftverek, amiket mindennap használsz?

Feedly, mindenféle Google alkalmazás és természetesen a Powerpoint valamint a Chrome.

Persze egy biztonsággal foglalkozó embertől rögtön megkérdezik ilyenkor, hogy „te bízol ezekben a szolgáltatókban”? Ennyi év után az ember már nem paranoid, tudja, hogy üldözik.

Ahogy egy barátom szokta mondani, két ember akkor tud közös titkot tartani, ha az egyikük halott. Tehát ami védett információ, az úgyis csak a fejemben létezik. És szerencsére gyorsan felejtek. :)

Mi a legjobb időbeosztási tipped?

Az e-mail olyan, mint a csótány. Minél többet irtasz ki, annál több jön helyette. Tehát csak a sürgős-fontos e-mailekre reagálok hamar. A többi várhat.

Emellett van egy listám, amire felírtam  a féléves céljaimat és az oda vezető utat, a hozzájuk tartozó lépésekkel. Az ezekhez szükséges időintervallumok be vannak foglalva a naptáramban, akkor senki nem zavarhat.

Hogyan követed a feladataidat?

Minden feladatról e-mailt kérek. Amit nem oldottam meg, a Bejövő üzenetek között szerepel.

Nagyon frusztráló, ha 50 levél van, így igyekszem ezeket minél előbb vagy megoldani vagy delegálni.

Milyen az asztalod?

Tiszta, rendezett. Biztonsággal foglalkozó emberként különösen kínosan figyelek arra, hogy semmilyen információ ne legyen az asztalomon. Ha érdekel az asztalom, ezen a videón meg tudod nézni:

És találd meg benne az elrejtett viccet! :)

Hallgatsz zenét munka közben?

Amikor az alkotó fázisban vagyok, akkor igen. A Spotify-t tartom éppen ezért az utóbbi évek egyik legnagyobb fejlesztésének.

Milyen oldalakból informálódsz?

A híroldalak gyors átnézése alap. Emellett van néhány security-val foglalkozó gyűjtőoldal, amit olvasok. De a leghasznosabbak az ismerőseim által megosztott Twitter, Facebook és Pocket megosztások.

Mi a legjobb tanács, amit kaptál?

„Másoktól mindig csak a tudásukat irigyeld! Ezzel tudod ugyanis magadnak azt a mércét meghatározni, amit úgyis csak saját magad tudsz megugrani.”

----------

A sorozat következő része hamarosan...

0 Tovább

Magyar céget ajánl a zenészeknek a YouTube

2012 óta Magyarországon is van lehetőség arra, hogy a YouTube-videókból pénzhez jussanak a jogtulajdonosok.

A történet persze nem annyira egyszerű, mint elsőre gondolnánk: attól, hogy valaki létrehoz egy videós tartalmat és a világ legnagyobb videómegosztóján közzéteszi azt, még nem fog bevételhez jutni, hiába nézik meg a videóját rengetegen.

Ugyan a feltöltő saját maga is beállíthatja a bevételszerzést, számos dologra – mint például a hatékony jogkezelés – nem lesz képes önmaga.

Ahhoz már YouTube Prémium Partnernek kell lenni.

A WMMD az elsők között, a YouTube magyarországi piacnyitásával egy időben vált zenei Prémium Partnerré. Ez a titulus többek között azt jelenti, hogy képes a videók és az azokhoz tartozó hangfelvételek teljes körű zenei jogkezelésére – így lehetőség nyílik arra is, hogy ne csak az adott előadó csatornáján szereplő, hanem a mások által feltöltött, hivatalos hangfelvételt tartalmazó videók után is bevételhez juthasson a jogtulajdonos.

Idén a videómegosztó által a zenészeknek nemzetközi szinten ajánlott összesen 49 cég közé is bekerült a WMMD neve – a teljes lista itt érhető el.

Na de mégis kik  ők?

A WM Music Distribution (WMMD), mely az első magyar digitális zeneterjesztő cég, 2008 óta működik, és az elmúlt két évben szinte megduplázta partnerszámát. Jelenleg is piacvezető.

Közel 350 hazai független hangfelvétel-tulajdonos tartalmait terjeszti a cég. Partnereik között ugyanúgy megtalálhatóak a jelentős méretű katalógussal rendelkező hazai kiadók és a legnépszerűbb hazai zenekarok, mint a feltörekvő előadók, akik még most építik karrierjüket.

Persze nem csoda, hogy a WMMD népszerű:

„A hazai kiadók és előadók számára az egyik legjelentősebb bevételi forrássá nőtte ki magát a YouTube, egyre többen jöttek és jönnek rá arra, hogyan érdemes és hogyan lehet jól használni ezt a felületet” – mondta Gallasz Enikő, a cég ügyvezetője, rámutatva, hogy az online videomegosztók gyakorlatilag átalakították a zenei piacot.

0 Tovább

Windowsos ninjamacska lovagolja meg a T-rexet Skype-on

Ha a mai napi legjobb gifét keresi, ne menjen tovább, megtalálta. A Windows 10-es ninjamacska egy T-Rexet lovagol meg a Skype-on. Igen, jól olvasta.

De mi is ez az őrület a ninjamacskával (#ninjacat)?

A "ninjacat" a Microsoft fejlesztői csapatának belső poénja volt, mára a Windows 10 szimbólumává vált. (Rájöhettek, hogy a cicák a legmenőbb internetes népség, igazi lájkvadászok - szerk.)

Laptopmatricaként kezdte

Első körben egy tűzokádó egyszarvúra ültették fel, és laptopmatricaként lehetett 1,25 és 3,5 dollárért megvenni. Azóta a hivatalos oldalról eltűnt, webáruházakban még néha felbukkan. Azt nem tudni, hogy elfogyott, vagy szimplán csak levették a viccnek szánt terméket a Microsoft "digitális polcairól".

Az új háttérkép

Annyira felkapta az internet népe, hogy a redmondiaknak nem volt mit tenni: kiadták az eredeti képet különböző méretekben, hogy azt bárki kedve szerint alakítsa, háttérképnek, lezárási képernyőre vagy bármi másra fel tudja használni.

(Twitteren a #windows10 és #ninjacat hashtagek alatt várják az alkotásokat.)

Azóta a macska T-rexen és bálnán is lovagol már, sőt a Reddit fórumozói egy narválra is ráültették ninjacat-et.

A Skype-on bukkant fel

Miután rengetegen vettek részt az egy hét múlva érkező Windows 10 tesztelésében, fejlesztésében és tökéletesítésében, a Microsoft egy újabb aprósággal kedveskedett a rajongóknak, melyet a Skype-on belül rejtettek el.

(Spoiler: ha egy ismerősnek a Skype-beszélgetésben elküldjük a Windows 10 szöveget, a T-rexen lovagló ninjamacska megelevenedik!)

Mint az Iron Sky

Ha bárkinek erről a fenomenális Iron Sky 2 előzetese jutott eszébe, nem tévedett sokat:

0 Tovább

Csak a lúzerek szidják a nőket online, ez már biztos

A New South Wales-i és a Miami Egyetem közös kutatása azt nézte meg, hogy viselkednek az online játékot játszó gamerek. A kutatók 163 Halo 3 játékot néztek végig, és követték, hogy ki milyen megjegyzést tesz a többiekre.

A képen Anita Sarkeesian, akit nem kímélt az internet, mikor véleményt mondott játékokról.

Az eredmények magukért beszéltek: míg a férfiak egymással akkor is barátságosan viselkedtek, ha erős volt köztük a szintkülönbség, vagy ha valaki jobban állt a másiknál, néhány játékos - és kivétel nélkül csak azok,akik kevésbé játszottak jól, vagy éppen vesztésre álltak - gyakran tettek bántó megjegyzéseket a női játékosokra.

A Pew amerikai közvéleménykutató cég szerint a netezők 40 százaléka szenvedett már valamilyen online zaklatást - a nők általában kegyetlenebb formában. A kutatók elmondták, hogy a Halo 3 játszása során tapasztalt magatartás egybevág azzal az evolúciós elmélettel, miszerint a hierarchia alcsonyabb fokán álló férfiakat jobban fogja zavarni a nők megjelenése, mivel nem biztosak a pozíciójukban. (Washington Post)

0 Tovább

A világ legindokolatlanabb kabátja majdnem egy milliót gyűjtött kickstarteren

A BauBax nevű dzseki két hét alatt közel 1 millió dollárt kalapozott össze a Kickstarteren. A dzseki (aminek széldzseki/pulcsi/blézer/pufikabát verziója van) 15, azaz tizenöt utazáskönnyítő eszközzel rendelkezik.

A BauBax egy teljesen váratlan niche piacra bukkant rá, a jelenlegi állás szerint ugyanis 6150 ember érezte úgy, hogy az életéből hiányzó tárgy az a ruhadarab, ami egyszerre tartalmaz szemellenzőt, nyakpárnát, a zippzárja egyszerre stylus és toll, és minden eszközhöz külön zsebe van. A kampánynak még 44 napja van, a határ tényleg a csillagos ég!

0 Tovább

Assange: további Wikileaks-leleplezések várhatók

A Der Spiegel magazin készített interjút Julian Assange aktivistával. Assange volt az, aki a WikiLeaks oldalon névtelen kormányzati és üzleti forrásoktól származó, titkosított anyagokat kezdett publikálni 2006-ban.

Assange itt épp az UNHRC Geneva-i nagygyűlésére jelentkezett be videón júliusban.

Assange elmondta, hogy miután több kormányzat is blokád alá vonta az oldal infrastruktúráját, a WikiLeaks összes dolgozója 40 százalékos fizetéscsökkenést fogadott el annak érdekében, hogy az oldalt fent tudják tartani. Az aktivista közölte, hogy

"belefulladnak a dokumentumokba"

annyi bejelentés érkezik hozzájuk. Assange szerint a kérdés most az, hogy elő tudnak-e teremteni elég jövedelmet ahhoz, hogy az iratokat teljes egészében feldolgozzák.

Persze a nonprofit számára a pénztelenség a jéghegy csúcsa. Assange-ot Svédországban szexuális erőszakkal vádolják, az USA-ban pedig öt vádponttal találná magát szembe (többek között kémkedéssel és összeesküvéssel). Szaúdi-Arábia 20 évnyi börtönbüntetéssel fenyegeti, Ausztrália pedig eljárást folytat a WikiLeaks ellen, mivel az publikált egy, a világ vezetőit korrupciós botrányba keverő iratot. Emellett az Egyesült Királyság szerint Assange törvényt szegett, mikor a londoni ekvádori nagykövetségen tartózkodott, és még vagy fél tucat egyéb eljárást folytatnak Assange és a WikiLeaks ellen.

Az interjú legizgalmasabb részei

  • a WikiLeaks-t főleg Amerikából és Indiából keresik fel, és leginkább személyekre keresnek rá - melyik kormánytisztviselőről, üzletemberről mit lehet tudni.
  • Assange bármikor elmenne Németországba segíti Angela Merkel kancellárnak, akit az NSA hosszú időn keresztül lehallgatott.
  • Assange a mostanában kikerülő dokumentumok közül a legfontosabbnak azokat tartja, amik arról szólnak, hogy az USA "megpróbálja megakadályozni az eurázsiai gazdasági integrációt" Nyugat-Európa magához kötésével.

0 Tovább

Így dolgoztok ti IV. - Szántó Péter, Chief Everything Officer

Új sorozatot indítunk, ahol a hazai techszférában dolgozókat faggatjuk ki arról, hogyan is telik egy munkanapjuk. A héten Szántó Péter mesél arról, mit is csinál, hogyan és miért.

Korábbi interjúk:

III. Pásztor Dávid, UX dizájner

II. Mester Tamás, üzleti intelligencia elemző és tanácsadó

I. Varga Attila, UX-specialista és iOS-fejlesztő

Mi a jelenlegi munkád?

A céget ahol éppen pörgök, SpringTab-nek hívják. Társalapító vagyok és a Product Management-el foglalkozom. De néha lehetnék Chief Everything Officer is;)


Hogyan dolgozol?
Lusta ember vagyok, így csak akkor ha nagyon muszáj. Ennek két eredménye van: 1) amikor dolgozom, elég magas hatékonysággal teszem ezt, 2) csak olyan dolgokkal igyekszem foglalkozni, amit imádok és így nem érzem "munkának"

Milyen telefonod van?
iPhone 6 + Product RED case

Milyen gépet használsz?

Apple Macbook Pro 15"

Apple Thunderbolt Display

Néhány egyéb fun fact:

  • Egyszeres magyar ifjúsági röplabda válogatott
  • Egy napi szett
    • iPhone
    • mywalit tárca
    • Ray Ban Justin
    • Sean John unforgivable parfüm
    • Nike Roshe run
    • Szürke poló, farmer

Hogyan telik egy-egy napod?
Elég változóan szerencsére. Bár hiszek a rutinok erejében, a változatosságra is szükségem van.

Azért van néhány rutinom, amik a produktivitásomat segítik.

  • Reggelek
    • Az estével kezdődik, amikor egy pohár víz reggelre be van készítve, mert álítólag az felpörget és nekem eddig bevált
    • Egy Sleep Cycle nevű app ébreszt, ami az iPhone mozgásérzékelőjének köszönhetően kikövetkezteti, hogy mikor a legjobb ébrednem. Tehát ha mondjuk 8-ig fel kell ébrednem, akkor 7:30-8:00 között a legjobb időben ébreszt. Én borzasztó rossz ébredő voltam és csak forgolódtam általában egy fél órát. Az appnak köszönhetően ez 0-5 perc közöttre csökkent. (Ą statisztikai része elég laza: eddig 1193 éjszakát használtam, az átlag ágyban töltött idő 8 óra 21 perc, kb fél óra alatt alszom el és 10 percet vagyok még ágyba, így a 8 óra alvás láthatóan megvan:)
    • könnyű reggeli (smoothie, juice és tojás vagy müzli)
    • edzés: ezt 2.5 hónapja vezettem be magamnak és radikálisan megváltozott a hangulatom tőle. Egy héten 5-6 nap minden reggel mozgok fél órát. Zseniális, csak ajánlani tudom, mindegy hogy mit.
    • Kis olvasás, sorozatok vagy TED videók (vagy éppen Jimmy Fallon:) Facebookozás és mailek scannelése, hogy van-e valami sürgős
  • Többi napszak
    • Egy új rutint igyekszem beépíteni: minden nap megismerni egy új embert teljesen random módon. Ezzel a komfort zónámból igyekszem kilépni. Kisebb nagyobb sikerrel haladok:)
    • Pomodoro technikával igyekszem dolgozni
0 Tovább

Az igazi gamer a játékokban is csak játszik

Kevés játék bír akkora rajongótáborral, mint a Doom, melynek elvakult fanatikusai nem ismernek lehetetlent, ha kedvenc programjukról van szó.

A Doomra minden alkalom jó alkalom: karácsony, szülinap, házassági évforduló, netán apokalipszis? Egy kis démonirtás mindig feldobja az embert.

Igen ám, de mi van akkor, ha valaki már a Doom közben is csak arra gondol, hogy milyen jó lenne a Doommal játszani?

Nos, már erre is van megoldás: a lenti videón látható mod egy Doom játékgépet helyez a Doom egyik pályájára, hogy a virtuális akció kellős közepén is oszthassuk az ólmot. Csodálatos.

0 Tovább

Szivárvánnyal emlékszik Ivatára a természet

Mint azt ma megírtuk, szombat hajnalban elhunyt Ivata Szatoru Nintendo-elnök.

Az egész játékvilág gyászol, sőt, úgy tűnik, a természet is az 55 éves cégvezérre emlékszik: ma délelőtt gyönyörű szivárvány ragyogott a Nintendo kiotói székháza (főhadiszállása) felett, mely még a felhős égbolton is keresztülfúrta magát.

Isten önnel, Ivata úr, és köszönjük a sok szép emléket!

0 Tovább

egyperctech

blogavatar

Minden, ami az Origo Techbázisból kimarad!

Feedek

Utolsó kommentek