Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Így dolgoztok ti I. - Varga Attila, UX-specialista és iOS-fejlesztő

Új sorozatot indítunk, ahol a hazai techszférában dolgozókat faggatjuk ki arról, hogyan is telik egy munkanapjuk. Elsőként Varga Attila mesél arról, mit is csinál, hogyan és miért:

Mi a jelenlegi munkád?
UX / UI specialista és civilben menthetetlen iOS-fejlesztő

Hogyan dolgozol?
Gyorsan, precízen, szenvedéllyel.

Milyen telefonod van?
Leg leg leg... fekete iPhone 6 Plus 128 GB

Milyen gépet használsz?
Egy 21,5 -es és egy 27-es iMac-et Wacom rajztáblával

Hogyan telik egy-egy napod?

16 éves korom óta minden reggel megmosom a hajam :)

Utána irány a munka. Szerencsére minden nap máshogy telik. Legfeljebb két-három projekt halad párhuzamosan, így amíg délelőtt az egyik wireframe-jeit igazgatom, délután ki tudom pihenni a másik UI színeinek a finomhangolásával. Aztán a munka és a város után – de még szigorúan az estimese előtt – kutatom a legújabb szerelmemet, ami most éppen az Apple Watch 2.0-ás szoftvere.

Hogyan kezdted el a jelenlegi munkád, és miért maradtál?

Nagyon sok évet dolgoztam reklámügynökségnél, ami mellett már lassan 5 éve elkezdtem iOS-re is fejleszteni. Mindenképpen mobilszoftverekkel akartam foglalkozni, tudtam, hogy ez a jövő. Az iPad-es mesekönyvem, a Siri nővérének számító Angoltanárnőm  és az itthon és Lengyelországban is elképesztően sikeres 26 ezer angol szó appom után elérkezettnek láttam az időt, hogy főállásban is mobilalkalmazásokat tervezzek.

Már lassan egy éve vagyok UX-es, és egy táblázatos vállalati szoftverben ugyanúgy meglátom a szépet, mint egy 1-minute játékban.

Mit szeretsz a legjobban a munkádban?

A jövőn dolgozunk :) Kiskoromban csillogó szemmel csodálkoztam rá, amikor az első Motorola telefonom “számológép” képernyőcskéjén lehetett betűket írkálni. Most pedig az órámra írok kalandjátékot. Nem csodálatos? :) 

Miből inspirálódsz?

Nyitott szemmel kell járni a világban (bármilyen közhelyesen is hangzik). Az öreg Steve Jobs emelte ki több prezentációja végén, hogy ők nem egy gigahertz és megabyte vállalat, egyszerűen nem ilyenekben “mérik”. A “technology meets liberal arts” (a technológia találkozása a szabad bölcsészettel) filozófia igenis át kell hogy hasson minden szoftvert, hiszen nem programozóknak készítjük őket, hanem egyszerű halandóknak. Ma például megszakítottam 10 percre a munkát, hogy megnézzem a Louis Vuitton 2016-os tavaszi férfi divatbemutatójának élő közvetítését. Első hallásra semmi köze a szoftvertervezéshez, de ha jobban belegondolunk, negyed órával később már ismertem a jövő év új színeit, és ha már egyszer 2015 a wearable technology éve, akkor igenis divatos appokat kell viselnünk majd, minden tekintetben :)

Milyen applikációk és szoftverek nélkül nem tudsz élni?

Az Adobe család elengedhetetlen a munkámhoz. Közülük gyerekkori szerelmem a Flash, melyet már százszor kiátkoztak, de sokoldalúsága miatt a mai napig nem tudok meglenni nélküle. Nagyon komplex UI animációk is lemodellezhetők vele percek alatt, valamint amikor kiderült, hogy az Apple Watch szoftverében csak PNG képsorozatokkal lehet UI animációkat rajzolni, azonnal tudtam, hogy a Flash fogja ezeket megcsinálni nekem.

Szintén elengedhetetlen a gyors munkához maga a Mac oprendszere, de itt említeném az fejlesztőeszközüket, az XCode-ot is, ami annyira barátságos volt, hogy anno mezei grafikus fiúként sem ijesztett el a programozástól.

Milyen az asztalod?

Megintcsak közhelyhez kell nyúlnom: kreatív káosz :) Számítógép, Wacom tábla, Magic Trackpad, telefon, az Apple Watch bőszen tölt, mellette a szemüvegem, amögött egy üveg Dior Higher, utánuk egy hatalmas Starbucks-os bögre (amiből szigorúan csak viszet iszom), pár magazin, egy nagy guriga szigetelőszalag és egy kupac apró.

Hallgatsz zenét munkavégzés közben?

Bent a kollégák zenélnek, otthon meg mostanában szigorúan csak Kylie :)

Mi volt a leghasznosabb szakmádba vágó könyv, és mit olvasol most?

Kifejezetten szakkönyvet nyomtatásban már nagyon régen olvastam (főleg Flash-es könyveket 2006-2007 körül). A szakma túlontúl digitálissága ezeket hónapok alatt elavulttá teheti. Jelenleg az Apple Swift programnyelvének oktatókönyvét és dokumentációját olvasom, de azt hiszem, ők sosem lesznek annyira jók, mint Vonnegut vagy Szabó Magda. Talán ők a legjobbak, csakhogy visszautaljak a “technology meets liberal arts” filozófiára. A technology részt már úgyis lefedik a szakmai site-ok.

Mi a legjobb tanács, amit kaptál?

Szeretettel kell csinálni, a legjobbra kell törekedni és ha lehet, Helvetica-val :)

És persze megintcsak előhozakodnék azzal a bizonyos Steve Jobs idézettel: “technology alone is not enough — it’s technology married with liberal arts, married with the humanities, that yields us the results that make our heart sing.” ("A technológia önmagában nem elég - a technológia a bölcsészettudományokkal, a humán tárgyakkal közösen jut olyan eredményre, amely megdobogtatja a szívünket.")  Hát ebben bizony minden benne van.

Kinek a válaszait szeretnéd itt olvasni?

Árvai Péter a Prezitől. A tech világ még mindig egy tipikus ‘boys club’, ahol igazán tökösnek kell lenni, hogy valaki felvállaja a melegségét. Péter nagyon tökös.

----------

A sorozat következő része hamarosan...

0 Tovább

Az Apple Health Kit-jével a szexuális aktivitást is lehet majd követni

Ha úgy érzi, az Apple még nem tud Önről eleget, az iOS9 letöltésekor frissülő új Apple HealthKit egy reprodukciós szekciót is tartalmazni fog, amivel követheti a szexuális életét - mikor, védekeztek-e, illetve a telefonkönyvből behúzott kapcsolatokból azt is, kivel.

Ez a jelenlegi, kevésbé szexi Health App:

Ez a mérőszám önmagában sokat nem fog mutatni, maximum az ember büszke lehet magára/rosszul érezheti magát tőle, de hasznos lehet azok számára, akik a Health Kit-en keresztül követik majd a menstruációs ciklusukat, illetve akiknek problémájuk van a névmemóriájukkal. (Mashable)

0 Tovább

egyperctech

blogavatar

Minden, ami az Origo Techbázisból kimarad!

Feedek

Utolsó kommentek