Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

így dolgoztok ti XI - Semkou Penelope, cloud fejlesztő

Hetente jelentkező sorozatunkban a hazai techszférában dolgozókat faggatjuk ki arról, hogyan is telik egy munkanapjuk. Az új részben Semkou Penelope mesél arról, mit is csinál, hogyan és miért.

Korábbi interjúk:

X. Göbölös-Szabó Julianna, Startup fejlesztő

IX. Tarsoly Ede, játékfejlesztő

VIII. Winkler Zsolt, Startup inkubátor igazgató

VII. Bartha Gizella, UX kutató

VI. Schwartz Ádám, backend fejlesztő

V. Krasznay Csaba, kiberbiztonsági szakember

IV. Szántó Péter, Chief Everything Officer

III. Pásztor Dávid, UX dizájner

II. Mester Tamás, üzleti intelligencia elemző és tanácsadó

I. Varga Attila, UX-specialista és iOS-fejlesztő

Mi a jelenlegi munkád?
Fejlesztőként dolgozom az SAP Hungarynél, egy új, felhő alapú megoldást fejlesztünk a kollégáimmal.

Hogyan dolgozol?

Igyekszem a maximumot kihozni magamból, és az egyes feladatokból.

Milyen telefonod van?

A munkám során nincs szükségem telefonra. :)

Milyen gépet használsz?

Lenovo T550-et.

Hogyan telik egy-egy napod?

Szeretek korán beérni, mert akkor különösen csendes az iroda és a nap e szakaszában produktívabb vagyok. Végignézem a teendők listáját, majd prioritás szerint elkezdem a munkát. A feladatok attól függően változnak, hogy a projekt éppen milyen státuszban van: tervezünk, fejlesztünk és/vagy tesztelünk a csapattal.

Hogyan kezdtél el fejlesztéssel foglalkozni?

Mindig is közgazdász akartam lenni és soha sem hittem volna, hogy egy nap fejlesztő lesz belőlem. Az egyetemen kötelezően kellett programozást tanulni, és annyira megszerettem, hogy demonstrátorként C#-ot tanítottam fél éven keresztül. Az előző munkahelyem kezdtem el „élesben” fejleszteni és annyira megfogott, hogy ezen a vonalon maradtam. Szerencsém van, hogy megtaláltam azt, amit a legjobban szeretek csinálni.

Mit szeretsz a legjobban a munkádban?

Hogy sose unalmas. Mindig más és más kihívásokkal szembesül az ember lánya, különböző technológiákkal foglalkozhat. Rengeteg zseni vesz körül és imádok tőlük tanulni.

Min dolgozol jelenleg?

Az SAP Integrated Business Planning fejlesztésén.

Mit tanácsolnál azoknak, akik most építik fel az első honlapjukat/applikációjukat?

Azt, hogy ne sajnálják rá az időt. Minden egyes vakvágányból lehet tanulni. Ezen kívül javaslom, hogy készítsenek kommenteket a kódban, hogy mit és miért írtak úgy a legelején. Később sokkal könnyebb lesz javítani a hibát vagy esetleg funkcionálisan bővíteni az alkalmazást.

Tapasztalataid alapján mi az a tényező, ami digitális termékek használatakor a legzavaróbb tud lenni?

Ha nem átlátható az alkalmazás. A túl bonyolult navigáció elveszi az ember kedvét az alkalmazás használatától. A kulcs az egyszerűség és mindig csak a releváns funkciók megjelenítése.

Miből inspirálódsz?

A visszajelzésekből. A pozitív visszajelzések mindig új löketet adnak. Ezen kívül igyekszem tanulni a konstruktív kritikából. Szeretem a határaimat feszegetni és ebből fejlődni, emiatt mindig keresem az új kihívásokat.

Milyen applikációkat és szoftvereket használsz a munkádhoz?

Az SAP-nál főként a saját alkalmazásainkat használjuk. A munkámhoz a leginkább nélkülözhetetlen az SAP HANA Studio, az SAP HANA adatbázis-kezelő rendszere.

Mi a legjobb időbeosztási tipped?

Mivel az egyetem mellett mindig is dolgoztam (eleinte diákmunkát végeztem, később gyakornokként kerestem a kihívásokat), nagyon hamar megtanultam beosztani az időmet. Szeretek egyszerre sok mindent csinálni és pörögni. Persze előfordult olyan is, amikor túlvállaltam magam, de ez nagyon jó tapasztalat volt.

Hogyan követed a feladataidat?

Mindig listát írok a feladataimról és priorizálom őket. Esetleg ha valamit nem tudok aznap befejezni, mellé írom a státuszát.

Hallgatsz zenét munkavégzés közben?

Nagyon ritkán. Csendben sokkal jobban tudok koncentrálni, ilyenkor nem vonja el a figyelmemet semmi sem.

Milyen az asztalod?

Igyekszem rendet tartani. Ez persze nem mindig sikerül, ebben az esetben a nap végén rendet rakok, hogy másnap reggel rendezett asztal várjon.

Mi volt a leghasznosabb szakmádba vágó könyv, és mit olvasol most?

Reiter István C # programozás lépésről lépésre című könyvéből tanultam programozni. Zseniális könyv, az is megérti, aki nem tanult előtte semmilyen más programnyelvet. Ezen kívül nagyon érdekes könyvnek találtam Veiszer Alinda Bridge generáció című könyvét, amelyet a volt mentorom ajánlott.

Mik azok az oldalak, amiket rendszeresen nézel?

Főként a dibiz.hu-t, melynek szerkesztésében a Corvinusos tanáraim is részt vesznek. Itt mindig megtalálom a legérdekesebb szakmai híreket, csak ajánlani tudom.

Mi a legjobb tanács, amit kaptál?

Ne félj kipróbálni új dolgokat és merj kockáztatni.

Kinek a válaszait szeretnéd itt olvasni?

Árvai Péter (Prezi).

0 Tovább

Így dolgoztok Ti X - Göbölös-Szabó Julianna, Startup fejlesztő

Hetente jelentkező sorozatunkban a hazai techszférában dolgozókat faggatjuk ki arról, hogyan is telik egy munkanapjuk. Az új részben Göbölös-Szabó Julianna mesél arról, mit is csinál, hogyan és miért.

Korábbi interjúk:
IX. Tarsoly Ede, játékfejlesztő

VIII. Winkler Zsolt, Startup inkubátor igazgató

VII. Bartha Gizella, UX kutató

VI. Schwartz Ádám, backend fejlesztő

V. Krasznay Csaba, kiberbiztonsági szakember

IV. Szántó Péter, Chief Everything Officer

III. Pásztor Dávid, UX dizájner

II. Mester Tamás, üzleti intelligencia elemző és tanácsadó

I. Varga Attila, UX-specialista és iOS-fejlesztő

Mi a jelenlegi munkád?

Egy startupnál (Secret Sauce Partners) dolgozom fejlesztőkent. A cég online ruhaüzletekben segít a vásárlóknak megtalálni a jó méretű ruhát a felhasználó régi vásárlásainak ismeretében. Tehát a folyamatot a régi vásárlási adatok vezérlik, az én feladatom pedig ezeknek az adatoknak arendszerünkbe való integrációja.

Milyen telefonod van?

Nexus 5.

Milyen gépet használsz?

Macbook Pro

Hogyan telik egy-egy napod?

Reggel tízkor van egy közös follow-up meeting a fejlesztő csapatnak, ezután heti 1-2 alkalommal van még megbeszélésünk, ahol konkrétan átbeszéljük, megtervezzük az aktuális feladatokat. A kódolást általában egyedül csináljuk, de minden projekten többen dolgoznak, így ha elkészül a kód, valaki más a csapatból átnézi. Általában 6-ig vagyok benn az irodában, de ha nagyon muszáj, néha otthon is előveszem a gépet.

Mikor döntöttél úgy, hogy adatelemzéssel akarsz foglalkozni?  

Amikor matematikusként elvégeztem a Műegyetem Bsc képzését, egyáltalán nem érdekelt a programozás, nagyon távol állt tőlem. De az adatbányászat nagyon csábított: a matematika különböző területeit ötvözi és mégis egy nagyon gyakorlatorientál - illetve gyakorlati felhasználások által motivált - tudomány. Az egyik egyetemi professzorom segítségével nyáron gyakornokként dolgozhattam az MTA Sztaki Adatbányászat csoportjában, majd később az egyetem alatt is folytattam itt a munkát. Eközben elkerülhetetlen volt megtanulni programozni, és idővel ezt jobban meg is szerettem, mint magát az adatelemzést.

Olyannyira, hogy az elmult 2 évben már nem is adatelemzéssel foglalkozom, inkább az adatfeldolgozáshoz szükséges infrastruktúra biztosításával.

Mit szeretsz legjobban a munkádban?

Egyrészt nagyon kreatív, minden nap valami újat alkotunk - vagy egy meglévő rendszert építünk tovább.

Másrészt egy remek közösség része lehetek: a programozók általában szívesen osztják meg egymással a tapasztalataikat, akár konferencián, meetupon vagy informálisan egy kávé, ebéd mellett. Rengeteg olyan projekt van, ahol a forráskód szabadon elérhető, ez is egy nagyszerű, nyitott kultúra jele.

Mi a legnagyobb félreértés a munkáddal kapcsolatban?

A programozók kockák, egész nap a monitor előtt ülnek és nem beszélgetnek senkivel.

A programozás nagyon kreatív feladat, sokat szoktunk tervezni együtt, csapatban, amikor nagyon fontos, hogy meg tudd győzni a többieket.

Továbbá a programozó nem légüres térben dolgozik: egy terméket fejleszt felhasználóknak, akikkel állandó kapcsolatban kell állnia, értenie az igényeiket, szót kell értenie velük

Mi volt az eddigi kedvenc projekted?

Az előző munkahelyemen, a Preziben egy olyan rendszert fejlesztettünk, ami az adatfeldolgozás automatizálásáért felelt. A tervezésben és a fejlesztésben is aktívan részt vettem, már-már a saját gyermekemnek éreztem a terméket. Emiatt persze nagyon rosszul esett, ha valaki kritikával illette, így azt is megtanultam a projekt során, hogy hogyan kell kezelni ezeket a kéréseket, visszajelzéseket. Végül az egész cég ezt használta, és összességében nagyon jó visszajelzéseket kaptunk róla a munkatársaktól.

Milyen technológiai fejlesztés izgat mostanában a legjobban?

Az utóbbi években egyre több új keretrendszer jelenik meg, amik az adatfeldolgozást segítik. Kezdetben volt a Hadoop map-reduce megoldása, és az volt a de-facto standard. Ma ez már nem ennyire egyértelmű, maga a Hadoop is sokszínűbb lett, új execution engine-ek jelentek meg, de közben feltűntek új rendszerek, mint például a Spark, ami az elmúlt években hihetelen gyors fejlődésen ment át. Egyre több adatstream feldolgozó rendszer van a színtéren(Storm, Spark streaming, Samza, Flink) - érdekes kérdés, hogy ezek mindegyike fenn tud-e maradni hosszú távon, melyik pontosan milyen problémákra tud megoldást adni.

BME-n matematikusként végeztél, és azóta is férfiak által dominált szakmában dolgozol. Szembesültél bármilyen előítélettel a nemed miatt?

Egyetem alatt nem nagyon emlékszem kirívó esetekre - de általában nem is figyeltem ilyesmire tudatosan. Ráadásul a matematikusok közt, főleg az egyetemi tanárok közt azért akadtak nők.

Persze azért ér megkülönböztetés a nemem miatt, de ez igaz pozitív és negatív irányban is. Engem könnyebben megjegyeznek, felismernek, mivel nagyon kevés nő van a szakmában - és ez előny. Konferenciára is kicsit könnyebb bekerülnöm, mert a szervezők gyakran törekszenek arra, hogy minél sokszínűbb előadók legyenek, és mivel kevés nő szeret, szokott előadni, így minden jelentkezésnek örülnek. (Hozzáteszem, hogy ilyenkor viszont bennem van a félsz: a kevés női előadók egyikeént én nagy nyomást érzek magamon, úgy érzem, hogy duplán kell bizonyítanom.) Nehézség ugyanakkor sokszor egyedüli nőként egy csupa férfi társaságban megtalálni a hangot, mondjuk egy meetup utáni sörözésen, még akkor is, ha a többiek nyitottak, és nem viszonyulnak ellenségesen, barátságtalanul hozzám.

Azt még hozzátenném, hogy én az IT-nak egy nagyon progresszív területén vagyok, ahol például a feminizmust pártolják,  tehát az én tapasztalataim nem feltétlenül reprezentatívak.

A Prezinél részt vettél a Coding Girls projektben, ami lányokat tanít programozni. Hogyan jött a program ötlete?

Halácsy Péter találta ki, aki hasonló amerikai kezdeményezésből hozta az ötletet. Amerikában sok program van, ami az IT területen alulreprezentált csoportokat  célozza, például, felnőtt nőket, iskolás lányokat, fekete diákokat, és nekik próbál képzéseket vagy felnőttek esetén átképzést nyújtani. Magyarországon is nagyon érezhető a sokszínűség hiánya az IT területen (Jól illusztrálja a informatikus képzésekben a férfiak és nők arányát például, hogy az egyik jó barátom, Peti, aki az ELTE programozó matematikus szakára járt, mindig viccesen meséli, hogy az évfolyamon több Péter volt, mint lány. Vagy a BME informatikusai és villamosmérök hallgatóinak kollégiumáról  szóló vicc: Hány lány lakika Schönherzben? 1024, azaz kettő a tizediken.

Én a sztakis éveim során az egyetemen is tartottam órákat, nagyon szerettem tanítani, így duplán kézenfekvő volt, hogy részt veszek benne: egyrészt volt szakmai tapasztalatom, másrészt a programnak fontos része volt, hogy a lányok találkozzanak női fejlesztőkkel, szerepmodellekkel, mert így sokkal konnyebb megmutatni, hogy ez egy igenis reális karrierlehetőség.

Mi a legjobb időbeosztási tipped?

Le kell tiltani az index.hu-t és 444-et és ki kell lépni facebookról. Akkor nincs, ami elvonja a figyelmemet és muszáj koncentrálni.

Hogyan követed a feladataidat?

Magamnak egy füzetbe vagy egyszerűen papírra írom fel a rövidtávú tennivalókat, egyébként pedig a csapatunk használ kanban táblát a projektek követésére.

Hallgatsz zenét munkavégzés közben?

Igen, Spotify-on.

Milyen az asztalod?

Sajnos elég rendetlen. Elengedhetetlen kellék a kávésbögre és a vizespalack.

Mi volt szakmailag számodra a leghasznosabb könyv, és mit olvasol most?

A leghasznosabb talán a Unix Programming Environment volt.

Több, mint 30 éve írták, de olyan eszközökről szól, amit a mai napig szinte minden programozó használ. Számomra az volt csodálatos, hogy milyen egyszerű ötletek  alkotják a ennek a környezetnek a magját, amit előtte rocket science-nek hittem, az igazából csak néhány nagyon jól kitalált elv következetes megvalósítása.

Most pedig épp a Learning Scala könyvet olvasom, mert az adatos világban egyre elterjedtebb eszköz a scala programnyelv, így ha lépést szeretenék tartani a technológiai fejlődésekkel, akkor ez már-már kötelező olvasmány.

Mik azok az oldalak, amiket rendszeresen olvasol?

Általában Twitteren követek embereket és ott találok érdekes olvasnivalókat.

Mi a legjobb tanács, amit kaptál?

Ne félj kérdezni. Mondd el a véleményed.


Kinek a válaszait szeretnéd itt olvasni?

Prekopcsák Zoltán, VP Big Data at RapidMiner

0 Tovább

Így dolgoztok Ti IX - Tarsoly Ede, játékfejlesztő

Hetente jelentkező sorozatunkban a hazai techszférában dolgozókat faggatjuk ki arról, hogyan is telik egy munkanapjuk. Az új részben Tarsoly Ede mesél arról, mit is csinál, hogyan és miért.

Korábbi interjúk:
VIII. Winkler Zsolt, Startup inkubátor igazgató

VII. Bartha Gizella, UX kutató

VI. Schwartz Ádám, backend fejlesztő

V. Krasznay Csaba, kiberbiztonsági szakember

IV. Szántó Péter, Chief Everything Officer

III. Pásztor Dávid, UX dizájner

II. Mester Tamás, üzleti intelligencia elemző és tanácsadó

I. Varga Attila, UX-specialista és iOS-fejlesztő

Mi a jelenlegi munkád?

Játékfejlesztéssel foglalkozom.

Hogyan dolgozol?

Minden részletre odafigyelek, és bár sokféle szerepet töltök be a játékaim készítése folyamán, igyekszem mindegyiknek ugyanannyi figyelmet szentelni.

Milyen telefonod van?

Samsung Galaxy S4 Mini.

Milyen gépet használsz?

Egy komolyabb asztali konstrukcióval dolgozom, igyekszem naprakészen tartani a hardvert.

Hogyan telik egy-egy napod?

Felkelek, edzek, aztán leülök dolgozni. Időről időre szervezünk valamilyen programot menyasszonyommal (mozi, ebéd), de a napjaim nagy része munkával telik.

Hogyan kezdtél el játékfejlesztéssel foglalkozni?

14 évesen kezdett érdekelni a dolog, ekkor játszottam először az Oddworld: Abe's Oddysee című játékkal, amely azonnal megfogott. Ennek világa, története és üzenete éreztette velem először, hogy egy játék jóval több lehet, mint pusztán szórakoztatás, még ha az is a fő célja.

Mi volt a legnagyobb szakmai elismerésed?

Néhány éve meghívtak a GamesCom-ra, hogy adjak elő az akkori játékomról, a Meridian: New World-ről. Ekkor olyan veteránok nézték meg az előadásaimat, akik már húsz, vagy annál is több éve dolgoznak játékfejlesztőként. Az egyikük, a Witcher játékok egyik fejlesztője külön megkeresett és gratulált a munkámhoz. Sosem felejtem el, szó szerint azt mondta, „ez a játék elképesztően jól sikerült, mindenképp sikeres lesz”.

A nagyobb játékaid mögött álló Elder Games gyakorlatilag egy fős, bár külsősökkel is dolgozol együtt. Mi az, amit Te készítesz a játékokban?

Programozom, zenét szerzek, történetet írok, videókat rendezek, hangokat és képi effektusokat készítek, pályákat tervezek.

Mivel elsősorban a programozáshoz és zeneszerzéshez értek igazán, így a többi feladathoz időről időre segítségre van szükségem. Ekkor szoktam külsősökhöz fordulni.

Miért nem léptél be nagyobb csapatba?

Számomra a legfontosabb az, hogy a saját ötleteimet valósíthassam meg úgy, ahogy megálmodtam őket. Ez egy nagyobb csapat részeként nem lenne lehetséges.

Hogyan építed fel a játékaidat? Mi születik meg először, és minek a létrehozása tart a leghosszabb ideig?

Rendhagyó módon én először a zenék egy részét szoktam elkészíteni. Ez segít abban, hogy a játék hangulatát megalapozzam, és a koncepció rajzokkal együtt más is el tudja képzelni, körülbelül milyen stílusra és hangulatra lehet majd számítani a játékban.

Általában az MI létrehozásával töltöm a legtöbb időt. Nagyon fontos, hogy a gép jól játsszon ellened, ha ez nem jól sikerül, az tönkreteheti az egész élményt. Éppen ezért a játékaimnak ezt az aspektusát tulajdonképp a fejlesztés elejétől a végéig javítgatom.

Az Elder Games-es játékaidra jellemző, hogy epikusak, több világot érintenek – mi inspirál a történetre, és mi a megjelenésre?

Nagyon szeretem Asimov műveit, az általa megteremtett sci-fi világ az egyik fő inspirációm. Egyik érdekessége ennek a fajta történetalkotásnak, hogy elsőre mindössze egy alap szituációt képzelek el, majd kérdéseket teszek fel. Például a legújabb, Solar Shifter EX című játékom egyik alap szituációja, hogy a naprendszer, melyben játszódik, hamarosan megsemmisül és ez káoszt szül, aki csak teheti, menekül. Rögtön felmerül a kérdés, „miért nem menekül mindenki?” és „hogyan menekül az, aki így tesz?”. Elkezdem leírni ezekre a kérdésekre a válaszokat, ám ezek további kérdéseket szülnek – így lassan felépül a történet, és minden értelmet nyer.

Mi a kedvenc játékod?

Egyértelműen a Mass Effect trilógia. Hihetetlen méretű és mélységű játék, sokaknak talán fel sem tűnik az az elképesztő mennyiségű szakmai bravúr, amit ott véghez vittek.

Szerinted megéri magyar nyelvet rakni a játékokba? Van magyar indie játékvásárlói piac?

Sajnos nincs. A magyar vásárlóink száma olyannyira elhanyagolható, hogy a terjesztőktől nem kapunk értesítést a létezésükről. A szomorú valóság az, hogy nincs értelme magyar fordítással foglalkozni, mert nem térülne meg.

Milyen applikációkat és szoftvereket használsz a munkádhoz?

Adobe Audition-t és MODPlug Trackert használok zeneszerzéshez, programozáshoz mindig azt, ami az aktuális projekthez a legmegfelelőbb (most például a Solar Shifter EX-
hez Unity-t és Visual Studio-t, de dolgoztam már C++ / DirectX 8 kombinációval is egy-egy kisebb játék esetében).

Hogyan követed a feladataidat?

Vezetek egy online to-do listát. Ez két szempontból hasznos, egyrészt mert borzasztó feledékeny vagyok, és ha valami tennivalót nem írok fel azonnal, ahogy eszembe jut, akkor 5 perc múlva már elfelejtem, annyi minden jár egyszerre a fejemben.

Másrészt így a kiadó is tudja követni az aktuális projekt állását, és hogy mit kell még elkészítenem a megjelenésig.

Hallgatsz zenét munkavégzés közben?

Igen. Fejlesztés közben az aktuális játékhoz készített, saját zenéket szoktam hallgatni, így megmarad a játék hangulata programozás közben is.
Pályaszerkesztés közben viszont a lengyel Riverside zenekar műveit hallgatom.

Mi volt szakmailag számodra a leghasznosabb könyv, és mit olvasol most?

A „Delphi 6-ról haladóknak” volt a leghasznosabb, amelyet közel 10 éve vettem a kezembe. Sokmindent tanultam belőle a programozásról.

Mostanában viszont főleg kikapcsolódásként olvasok könyveket, jelenleg épp R.A. Salvatore „Otthon” című művét.

Mik azok az oldalak, amiket rendszeresen nézel?

PCGuru, IGN, GameSpot, Kotaku és sok más, ami játékokkal kapcsolatos.

Mi a legjobb tanács, amit kaptál?

Hogy soha ne adjam fel, bármennyire is elérhetetlennek tűnik a cél. Ezt a tanácsot szintén GamesCom-on kaptam, és többször motivált már arra, hogy folytassam, amit elkezdtem.

Mit tanácsolsz azoknak, akik szeretnének saját játékot készíteni?

Kezdd kicsiben. Sok tehetséges játékfejlesztővel találkoztam már, akik végül azért buktak el, mert rögtön túl nagyot álmodtak, és nem tudták megvalósítani. Nem azonnal a végcéllal kell kezdeni, az oda vezető utat is tervezd meg!

0 Tovább

Így Dolgoztok Ti VIII - Winkler Zsolt, Startup inkubátor igazgató

Hetente jelentkező sorozatunkban a hazai techszférában dolgozókat faggatjuk ki arról, hogyan is telik egy munkanapjuk. Az új részben Winkler Zsolt mesél arról, mit is csinál, hogyan és miért.

Korábbi interjúk:

VII. Bartha Gizella, UX kutató

VI. Schwartz Ádám, backend fejlesztő

V. Krasznay Csaba, kiberbiztonsági szakember

IV. Szántó Péter, Chief Everything Officer

III. Pásztor Dávid, UX dizájner

II. Mester Tamás, üzleti intelligencia elemző és tanácsadó

I. Varga Attila, UX-specialista és iOS-fejlesztő

Mi a jelenlegi munkád?

A Kitchen Budapest ügyvezetője vagyok

Hogyan dolgozol?

Szünet nélkül, valamin mindig kattog az agyam :)

Otthon azért igyekszem kikapcsolni...

Milyen telefonod van?

iPhone6

Milyen gépet használsz?

Apple MacBook

Hogyan telik egy-egy napod?

Reggel átfutom, hogy van-e valami sürgető, rövid emailben vagy az irodába menet telefonon elintézhető dolog, a délelőttökre igyekszem szervezni a megbeszélések jelentős részét, hogy délután elmélyültebben tudjak egy-egy adott témával foglalkozni. Igyekszem hazaérni mielőtt a gyerek aludni megy, hogy még vele is lehessek egy picit majd fektetés után még egy kis gép előtti emailezés következő napra készülés.

Hogyan kezdtél el startupokkal foglalkozni?

A KIBU-ban 2007 óta foglalkozunk ötletek inkubációjával. Ez a kezdeti években inkább a KIBU kutatóinak belső projektjeire való fókuszálást jelentette, melyek közül több jelentős nemzetközi siker is lett. 2012-ben indítottuk el Startup inkubációs programunkat, mely lehetőséget adott arra, hogy ötletekbe tőkebefektetéssel együtt vegyünk részt.

Mit szeretsz a legjobban a munkádban?

A folyamatos inspirációt, az állandó kérdéseket, melyekre válaszokat lehet keresni. Hiszem, hogy ez visz előre.

Mi alapján választjátok ki a Kitchen Budapest-nél a támogatandó ötleteket?

Két programot műödtetünk. A Talent programban olyan csapatokat keresünk akiknek ötlet fázisban lévő projektjüket a KIBU belső (core team) csapatával kiegészülve tudunk a mindennapokban tovább fejleszteni egy működő prototípusig és igazán itt van arra is lehetőségünk, hogy a következő fázisba, a Startup Programunkba léptessünk át csapatokat, ahol már egy kerek egész közösség (minden specifikus tudást kielégítő csapat) viheti tovább az elkészült prototípust, dolgozhatja ki a letisztult ötletét. Alapvetően olyan technológiai csapatokat keresünk akiknek ötlete képes lehet 1 millió ember életét megváltoztatni.

Szerinted milyen tulajdonságok kellenek ahhoz, hogy valaki sikerre tudja vinni a startupját?

Kitartó, becsületes, szorgalmas, nyitott, érdeklődő, csapatjátékos

Mit tanácsolsz azoknak, akiknek van egy ötletük, de nem tudják, hogyan fogjanak hozzá a megvalósításhoz?

Ötlete mindenkinek van, de az nem biztos, hogy meg is kell valósítani. Ezért elsőként azt tanácsolom, hogy keressen a környezetében embereket, akiknek valamilyen konkrét problémáját oldja meg az ötlete, majd a talált minimum 10 ilyen embert akkor már jó esélye van annak, hogy amit kitalált arra valóban szükség lehet. Utána keressen és győzzön meg saját magán kívül még 2 olyan embert az ötlet megvalósításához akikre szüksége van ahhoz, hogy révbe érjenek, aztán pedig üljenek össze és kezdjék el megvalósítani.

Milyen technológiai fejlesztés izgat mostanában a legjobban?

Tesla energia tárolás. Hiszem, hogy ez a technológia hamarosan nagyon sok mindent fog megváltoztatni.

Milyen applikációkat és szoftvereket használsz a munkádhoz?

Workflowy, Mail, Excel, Keynote

Mi a legjobb időbeosztási tipped?

Szerintem minden ember más és más, valkinek jobban megy a koncentráció reggel, van aki éjjeli bagoly, van akinek csendre van szüksége, van akit a nyüzsgés inspirál. Szóval ezt nehéz megmondani, mindenki figyelje meg egy-két hétig azt, hogy mi az ami őt a legjobban a kreatívitásra ösztönzi mi az ami segít a koncentrálásban, mi az környezet amiben nyugodt, és ha tudja akkor alakítsa napjait a tapasztalatai alapján.

 Hogyan követed a feladataidat?

Általában a fejemben vannak mert nincs mindenre jó To-do app, bár Wunderlist és Workflowy igazán sokat tudnak a rendszerezésben segíteni.

Hallgatsz zenét munkavégzés közben?

Ha éppen nem ülök egy megbeszélésen vagy nem gondolkodom együtt egy csapatnyi kollégával akkor általában igen. Segít, hogy kizárjam a környezetem, ha éppen erre van szükségem

Milyen az asztalod?

Pont mint mindenki másé az irodában. Van egy monitorom egy billentyűvel és egy egérrel, erre csatlakoztatom a gépem ha éppen az irodában vagyok. De igazából nincs is asztalom. A gépem mindig velem van, így mindenhol van egy irodám. Legyen az egy terasz egy kávézóban, egy megbeszélés utáni csöndes sarok vagy éppen a KIBUban lévő asztalom.

Mi volt szakmailag számodra a leghasznosabb könyv, és mit olvasol most?

Amit nem régen találtam és jelenlegi feladataimhoz nagyon hasznosnak találok az Marthy Cagan - Inspired c. könyve, de nagyon várom a Kickstarteren támogatott Eric Ries - The Leader’s Guide c könyvet is.

Mik azok az oldalak, amiket rendszeresen nézel?

TechCrunc, Verge, NextWeb

Mi a legjobb tanács, amit kaptál?

Soha ne akarj egyszerre túl sok mindenen változtatni.

Kinek a válaszait szeretnéd itt olvasni?

Somlai-Fischer Ádám (Prezi), Bálint Viktor (Misys)

0 Tovább

Így dolgoztok TI VII - Bartha Gizella, UX kutató

Hetente jelentkező sorozatunkban a hazai techszférában dolgozókat faggatjuk ki arról, hogyan is telik egy munkanapjuk. Az új részben Bartha Gizella mesél arról, mit is csinál, hogyan és miért.

Korábbi interjúk:

VI. Schwartz Ádám, backend fejlesztő

V. Krasznay Csaba, kiberbiztonsági szakember

IV. Szántó Péter, Chief Everything Officer

III. Pásztor Dávid, UX dizájner

II. Mester Tamás, üzleti intelligencia elemző és tanácsadó

I. Varga Attila, UX-specialista és iOS-fejlesztő

Mi a jelenlegi munkád?

UX kutatóként dolgozom a Testbirdsnél.

Hogyan dolgozol?

Maximalista vagyok. Minden feladatból igyekszem a legtöbbet kihozni.

Milyen telefonod van?

Az attól függ, hogy éppen milyen szoftver UX-ét kutatom. Ha az nem telefonos szoftver, egy Samsung és egy iPhone akkor is van az asztalomon. Magánemberként nem hoznak lázba a kütyük, így a telefonok sem.

Milyen gépet használsz?

Pirosat :) - egy Dell Vostro 5470-et.

Hogyan telik egy-egy napod?

Három jellemző feladat körül forognap a mindennapjaim: 1. kutatást készítek elő, 2. kutatási adatokat elemzek, 3. prezentációkat gyártok

Hogyan kezdtél el UX-szel foglalkozni?

Több mint 10 év reklámügynökségi munka, késői munkakezdés, késői hazaérés, sok hétvégézés kimerültsége után éppen lábadoztam, amikor találkoztam Lichter Tamással (a Testbirds ügyvezetője), és kezdtünk el beszélgetni arról, hogy olyan emberre van szüksége, aki amellett, hogy projekt menedzserként is kezeli a feladatokat, a kutatások szakmaiságáért is felelősséget tud vállalni.

Izgalmasnak, újszerűnek találtam, és adtunk egymásnak egy esélyt. A közel 100 kutatás, amit sikerrel lebonyolítottam azt mutatja, hogy jó helyen vagyok.

Mit szeretsz a legjobban a munkádban?

Azt, hogy elmélyülhetek a felhasználók viselkedésének vizsgálatában, hogy megérthetem ennek a miértjét, és ebből vonhatok le olyan következtetéseket, amiket kézzelfogható javaslatokká lehet alakítani a megbízóink számára.

Min dolgozol jelenleg?

Tekintettel arra, hogy a legtöbb kutatásunk olyan termékekre vonatkozik, amelyek még nem élesek, így nem nevezem őket nevükön. Jelenleg egy kutatás eredményeit elemzem éppen, egy a kutatási fázisban van, kettő pedig előkészítés alatt. Emellett szervezem a kisfiam nyári programját és a családi nyaralás előkészületeit.

Mit tanácsolnál azoknak, akik most építik fel az első honlapjukat/applikációjukat?

Hogy ne döntsék el saját elképzeléseik, preferenciájuk alapján, hogy mi a jó a célcsoportjuknak, sőt mi több: ne azért építsenek be egy funkciót, mert az valamely stakeholder kedvence, hanem kérdezzék meg a felhasználókat, hogy mi és hogyan igazodna leginkább az ő szokásaikhoz.

Tapasztalataid alapján mi az a tényező, ami digitális termékek használatakor a legzavaróbb tud lenni?

Végtelenségig sorolhatnám az ilyen tényezőket. Bármi megálljt parancsolhat a következő kattintásnak, ami elbizonytalanítja a felhasználót. Ez lehet egy nem gombnak látszó gomb, vagy akár egy rossz megfogalmazás.

Miből inspirálódsz?

A feladatokból, a felhasználókból és a jó beszélgetésekből. Minden projektünk egyedi, és mindig minden kutatásból szeretnénk kihozni a legjobbat, így folyamatosan fejlesztjük a módszereinket, amikhez nem mindig a "szakirodalom" adja a legtöbb pluszt, hanem a felhasználók, és a kollégákkal történő beszélgetések.

Milyen applikációkat és szoftvereket használsz a munkádhoz?

Jellemzően csak azokat az appokat, szoftvereket használom, amiknek a UX-ét éppen kutatjuk. A kutatáshoz, elemzéshez nem használok semmilyen egyéb szoftvert, a humán erőforrás ezekben a kutatási projektekben szoftverrel nem helyettesíthető.

Egyetlen szoftver van, ami nélkülözhetetlen a munkámhoz, a saját rendszerünk. Ezen keresztül tartjuk a kapcsolatot a tesztelőinkkel, ebben kapják a feladataikat és ezen keresztül ellenőrizzük a munkájukat.

Mi a legjobb időbeosztási tipped?

Szülj egy gyereket! :) Valóban, azóta sokkal könnyebb beosztani az időmet, mert így a keretek sokkal erősebben tartanak. Azóta egy-egy feladatra sokszor feleannyi idő is elég, mert a feleslegesen eltöltött perceket igyekszem teljesen kiiktatni a munkaidőmből.

Hogyan követed a feladataidat?

Jó a memóriám. Ha úgy érzem, hogy a mennyiség túlmutat a memóriámon, akkor feladatlista. Hogy milyen formában, az változó: jegyzet, posztit, naptárbejegyzés….

Hallgatsz zenét munkavégzés közben?

Nem. Ha zenét hallgatok, akkor az képes elterelni a figyelmemet a feladatról, így a hatékonyság sérül benne.

Milyen az asztalod?

Igyekszem nagyjából rendet tartani. Laptop, telefonok, projekthez kapcsolódó egyéb eszközök, jegyzetek, könyvek, ásványvíz, kávé állandóan megtalálhatók rajta.

Mi volt a leghasznosabb szakmádba vágó könyv, és mit olvasol most?

UX területen sok könyvet olvastam, de az első 20 UX projekt sokkal hasznosabbnak bizonyult, mint bármelyik könyv önmagában.

Most sokkal jobban foglalkoztatnak a Service Design témában íródott könyvek. A "THIS IS SERVICE DESIGN THINKING." az, amit mostanában gyakran előveszek.

Mik azok az oldalak, amiket rendszeresen nézel?

Flipboardon követem a tech- és UX-topikokat, és a Huffington Postot olvasom rendszeresen.

Mi a legjobb tanács, amit kaptál?

Legyél türelmesebb – ez a munkám során és a magánéletemben is nagy segítséget jelentett.

Kinek a válaszait szeretnéd itt olvasni?

Kukla László (QA-igazgató, LogMeIn), Rácz Péter (Lead UX dizájner, Isobar)

0 Tovább

Így dolgoztok Ti VI. - Schwartz Ádám, Backend fejlesztő

Hetente jelentkező sorozatunkban a hazai techszférában dolgozókat faggatjuk ki arról, hogyan is telik egy munkanapjuk. Az új részben Schwartz Ádám mesél arról, mit is csinál, hogyan és miért.

Korábbi interjúk:

V. Krasznay Csaba, kiberbiztonsági szakember

IV. Szántó Péter, Chief Everything Officer

III. Pásztor Dávid, UX dizájner

II. Mester Tamás, üzleti intelligencia elemző és tanácsadó

I. Varga Attila, UX-specialista és iOS-fejlesztő

Mi a jelenlegi munkád?

Backend fejlesztőként dolgozom a Supercharge-nál. Ez azt jelenti, hogy az alkalmazásaink szerver oldali részét fejlesztem, ami az adatokat és üzleti logikát szolgáltatja a felhasználók által használt alkalmazásoknak.

Hogyan dolgozol?

Intenzíven, folyamatosan pörgök, így tudom a lehető legtöbbet kihozni magamból.
Precízen és lelkiismeretesen, mert a többiek munkája nagyban függ az én munkámtól.

Milyen telefonod van?

iPhone 5

Milyen gépet használsz?

13" Retina MacBook Pro és kettő külső monitor.


 

Hogyan telik egy-egy napod?

A sleep cycle nevű alkalmazás próbál kelteni reggel, de be kell állítanom mellé egy analóg ébresztőórát is, mert nehezen kelek fel.
Mivel főként amerikai ügyféllel dolgozunk, ezért az időeltolódás miatt reggel sok emailt kell átfutnom.
A délelőtt folyamán kisebb feladatokat csinálok, majd délután mélyülök el a komplexebb problémákban.
Estéimet a nyár kivételével általában az egyetemen töltöm, ahol még fél évem van az ELTE programtervező informatikus mesterképzéséből.
Előfordul, hogy éjszaka is kreatív és hatékony vagyok. A legjobb ötletek sokszor akkor jutnak az eszembe.
 

Hol tanultál meg Ruby on Rails-ben programozni, és mi vonzott ebben a nyelvben?

Alapképzésen egy szabadon válaszható tárgy keretein belül ismertem meg. A Ruby nyelv különlegessége, hogy annyira szép és tiszta kódot lehet benne írni, mintha egy angol szöveget írnánk. A nyelv mögött lévő nagyszerű közösségnek köszönhetően rengeteg már meglévő megoldást nem kell újra implementálni, mert ha egyszer valaki megold egy problémát, nagy valószínűséggel a többi programozó rendelkezésére bocsájtja. Ennek köszönhetően az egyedi funkciók fejlesztésére lehet fókuszálni.
 

Mit szeretsz a legjobban a munkádban?

Változatos, mindig új problémák megoldásán dolgozhatok. Úgy érzem, folyamatosan fejlődök, sok lehetőségem van az új technológiák megismerésére, és kipróbálására. A közösségben az a legjobb, hogy folyamatosan adjuk át egymásnak a tudásunkat, sokat dolgozunk azon, hogy ha valamiben jók vagyunk, abban a másik is legalább olyan jó legyen.


Mi a legnagyobb félreértés a munkáddal kapcsolatban?

Sokan, ha megtudják, hogy szoftverfejlesztőként dolgozom, akkor biztosan tudok nyomtatót szerelni és windowst telepíteni.
Nem, nem tudok nyomtatót szerelni és nem tudok már windows-t javítani, mert utoljára 5 éve használtam windows-t.


Melyik projektedre vagy a legbüszkébb?

Jelenleg is az Oliver nevű projekten dolgozom, ami egy New York-i startup alkalmazása. Céljuk a brókerek kihagyásával összekötni a kiadó ingatlanokat a felhasználókkal. A mobilalkalmazás segítségével böngészhetnek a kiadó lakások között, és időpontot foglalhatnak megtekintésre.

Pont a héten jelent meg a Techcrunchon egy cikk róla, és került be egy összefoglaló videóba, ahol az Amazonnal, a Verizonnal, és a Twitterrel említették együtt.


Min dolgozol jelenleg?

Ahogy az előző kérdésben említettem, most is az Oliveren dolgozom. A kiadó lakások adatainak gyűjtésétől kezdve, az adminisztrációs felületen keresztül, ahol az Olivernél dolgozók visszaigazolják és kapcsolatba lépnek a felhasználókkal, valamint a mobilalkalmazást kiszolgáló szerver fejlesztésében is részt veszek.


Miből inspirálódsz?

Sok cikket és könyvet olvasok olyan személyektől, akiknek a munkásságai inspirálóan hatnak rám. Próbálom magam olyan emberekkel körülvenni, akiknek a hozzáállása engem is motivál.


Milyen applikációkat és szoftvereket használsz a munkádhoz?

Mindennapi munkám elengedhetetlen kelléke az operációs rendszerhez tartozó terminál és a Vim szövegszerkesztő. Kommunikációra Hipchatet és Skype-ot használunk, dokumentumok írására pedig a Google termékeit. Jegyzetelésre általában Evernote-ot használok, bár gyakran előfordul, hogy csak egy sima szöveges fájlba írom gyorsan a fontos dolgokat.


Mi a legjobb időbeosztási tipped?

A napot mindig egyszerűbb feladatokkal kezdem, amik gyorsan sikerélményt okoznak, így szívesebben kezdek nagyobb feladatokba utána.
Hiába mondják, hogy az emberi agy nem több feladat ellátására van kitalálva, de ha gyakran váltogatom a feladatokat, akkor folyamatosan fent tudom tartani az intenzitást. Ehhez persze mindig fejben kell tartanom, hogy hol hagytam abba az előző feladatokat.


Hogyan követed a feladataidat?

Több todo lista alkalmazást is használok, így előfordul, hogy nem tudom, mit hova írtam. Szerencsére lehet határidőket rendelni ezekhez, így kerülöm el, hogy valami kimenjen a fejemből. Alkalmazások közül a Wunderlistet és az Apple operációs rendszerekhez tartozó emlékeztetőt használom, de ezeken kívül gyakran írom csak egy szöveges fájlba, illetve papírra is a feladataimat.
 

Milyen az asztalod?

Nem szeretem a káoszt az asztalomon, csak azok vannak rajta, amik a munkámhoz szükségesek; laptop, monitor, néhány papír, és bögre.


Hallgatsz zenét munkavégzés közben?

Igen, szeretem kizárni a külvilágot, ha koncentrálok, igyekszem olyan zenét választani, ami segít jobban összpontosítani, és nem vonja el a figyelmemet. Ezek általában szöveg nélküli elektronikus zenék.


Mi volt a leghasznosabb szakmádba vágó könyv, és mit olvasol most?

A leghasznosabb Robert C. Martin Clean Code című könyve volt, sok olyan koncepciót tanultam belőle, amik sokban hozzájárultak a munkám minőségéhez.
Jelenleg Ray Kurzweil A szingularitás küszöbén könyvét olvasom.


Mik azok az oldalak, amiket rendszeresen nézel?

Szakmai hírekkel kapcsolatban ezeket a gyűjtőoldalakat szoktam olvasni:

* https://news.ycombinator.com/

* https://lobste.rs/

A hírportálokon kívül twitterről és a megfelelő facebook csoportokból is sok olyan információhoz jutok, amik hasznosak számomra.


Mi a legjobb tanács, amit kaptál?

Középiskola első napján az osztályfőnököm felrajzolt egy kisebb és egy nagyobb kört a táblára, majd mindkettőbe egy-egy kis kört.
Azt mondta, hogy a belső kör mi vagyunk, a külső kör pedig a világról alkotott képünk. Kezdetben úgy érezzük, hogy már mindent tudunk, de ahogy egyre többet ismerünk meg a világról, annál inkább látjuk, hogy semmit sem tudunk.


Kinek a válaszait szeretnéd itt olvasni?

Golda Bence

0 Tovább

Így dolgoztok Ti V. - Krasznay Csaba, Kiberbiztonsági Szakember

Hetente jelentkező sorozatunkban a hazai techszférában dolgozókat faggatjuk ki arról, hogyan is telik egy munkanapjuk. Az új részben Krasznay Csaba mesél arról, mit is csinál, hogyan és miért.

Korábbi interjúk:

IV. Szántó Péter, Chief Everything Officer

III. Pásztor Dávid, UX dizájner

II. Mester Tamás, üzleti intelligencia elemző és tanácsadó

I. Varga Attila, UX-specialista és iOS-fejlesztő

Mi a jelenlegi munkád?

Product Manager vagyok a BalaBitnál, egy biztonsági termék fejlesztéséért vagyok felelős. Emellett adjunktus vagyok a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen, ahol a kiberbiztonsági kérdéseket kutatom.

Hogyan dolgozol?

Fókuszáltan és intenzíven. De csak munkaidőben, a többi időszak a családé.

Milyen telefonod van?

Asus Zenfone 5.

Milyen gépet és monitort használsz?

Dell Latitude E7440.

Hogyan telik egy-egy napod?

Az én munkámban nagyon fontos naprakészen látni nem csak a szakma, de a világ eseményeit is, ezért jellemzően a szak- és világsajtó eseményeit tekintem át először. Utána rövid reggeli egyeztetés következik a kollégákkal, majd meetingek és konferenciahívások tömege. A kora délután általában az alkotásé, majd zárásként újra konferenciázás azokkal, akik más időzónában dolgoznak.

Mi vonzott a biztonságtechnológia felé?

Mindig is érdekeltek a titkok, szerettem megtudni olyan dolgokat, amikhez egyébként semmi közöm nem volt. Amikor rájöttem, hogy a titkokat megtudni a legtöbb esetben sokkal egyszerűbb, mint azt az ember gondolná, elkezdett érdekelni, hogyan lehet ezt a sok információt a hozzám hasonló kíváncsi emberektől megvédeni.

Hogyan kezdődőtt a karriered, hogyan jutottál el oda, ahol most vagy?

Szerencsés időszakban születtem. Édesapám révén már egészen kicsi gyerekkoromtól számítógépek vettek körül. Már az internet hajnalánál ott voltam, a kezdetektől használhattam ezt a médiumot. Az alap tehát adott volt, ezután már csak sok-sok tanulás, egy jó adag exhibicionizmus és egy csomó véletlen kellett.

Például 2000-ben vettem a bátorságot és bekopogtam a BME Adatbiztonsági Laborjának ajtaján azzal, hogy „helló, érdekelne, hogy mi folyik itt”? Akkoriban csak pár ember lézengett ott, mára Crysys Lab néven világhírű kutatóhely.

Vagy amikor 2003-ban a Prohardver fórumában megláttam egy bejegyzést, amiben egy kis hackerkonferencia ötletgazdái segítséget kértek. Jelentkeztem, beszálltam a szervezésbe, kiálltam a színpadra. Ez volt a Hacktivity konferencia, ami ma már a régió legnagyobb ilyen rendezvénye, és aminek kapcsán megismertek a szakmán belül és valamennyire „arca” lehettem ennek a közösségnek.

Min dolgozol jelenleg?

Főállásban a BalaBit nevű szoftverfejlesztő cégnél dolgozom, ahol egy kiemelt jogosultságokkal rendelkező felhasználókat monitorozó termék fejlesztéséért vagyok felelős. Nagyjából 50 ember munkájának kell irányt adnom úgy, hogy a terméket világszerte, globális nagyvállalatoknál  használják.

Hogy mi köze ennek az IT biztonsághoz? Közhely a szakmában, hogy a legnagyobb károkat belső támadók okozzák, így nagyon szép kihívás ezt a támadási felületet csökkenteni.

Emellett a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat önkéntes programjának vezetőjeként azon dolgozom, hogy a gyermekeink minél nagyobb biztonságban legyenek az interneten. A szülők többségének fogalma sincs, hogy milyen veszélyes hely lett az internet. Na, erre próbáljuk felhívni a figyelmet!

Mi a legnagyobb félreértés a munkáddal kapcsolatban?

„Figyi, te olyan hacker vagy, vagy mi. Fel tudnád törni a barátnőm Facebook-ját?” Nem, nem tudok Facebook-ot törni, ez ráadásul törvénytelen, tehát ha tudnám, sem csinálnám. Egyébként  ezeket az információkat törés nélkül is körülbelül 5 perc alatt megszerezhetném, hiszen a felhasználók túlnyomó többsége az alapvető biztonsági ismeretekkel sem rendelkezik, tehát tutibiztos, hogy a telefonon nincs beállítva biztonsági kód, így simán bele lehet a Facebook appjába nézni...

Mit szeretsz a legjobban a munkádban?

Az összefüggéseket, mivel a kínai-amerikai diplomáciai viszony vagy éppen az oroszajkú szervezett bűnözői csoportok aktuális tevékenysége például komoly hatással van arra, hogy a kollégáim 8-as vagy 12-es konfigurációs értéket állítanak be a termékeinkbe. Ezeknek a hatásoknak a kiismerése, meglátása és ezekre valamilyen megoldás kitalálása a legszebb, eddigi karrierem során mindig ezeket a kihívásokat szerettem a legjobban.

Milyen technológiai fejlesztés izgat mostanában a legjobban?

Egyértelműen a cloudok előretörése. Sokkoló élmény volt tavasszal a világ legnagyobb IT biztonsági konferenciáján az, hogy mennyire felhő-függőek lettek az ottani nagyvállalatok. Ez a trend pedig hamarosan hozzánk is elér.

Mik azok az applikációk és szoftverek, amiket mindennap használsz?

Feedly, mindenféle Google alkalmazás és természetesen a Powerpoint valamint a Chrome.

Persze egy biztonsággal foglalkozó embertől rögtön megkérdezik ilyenkor, hogy „te bízol ezekben a szolgáltatókban”? Ennyi év után az ember már nem paranoid, tudja, hogy üldözik.

Ahogy egy barátom szokta mondani, két ember akkor tud közös titkot tartani, ha az egyikük halott. Tehát ami védett információ, az úgyis csak a fejemben létezik. És szerencsére gyorsan felejtek. :)

Mi a legjobb időbeosztási tipped?

Az e-mail olyan, mint a csótány. Minél többet irtasz ki, annál több jön helyette. Tehát csak a sürgős-fontos e-mailekre reagálok hamar. A többi várhat.

Emellett van egy listám, amire felírtam  a féléves céljaimat és az oda vezető utat, a hozzájuk tartozó lépésekkel. Az ezekhez szükséges időintervallumok be vannak foglalva a naptáramban, akkor senki nem zavarhat.

Hogyan követed a feladataidat?

Minden feladatról e-mailt kérek. Amit nem oldottam meg, a Bejövő üzenetek között szerepel.

Nagyon frusztráló, ha 50 levél van, így igyekszem ezeket minél előbb vagy megoldani vagy delegálni.

Milyen az asztalod?

Tiszta, rendezett. Biztonsággal foglalkozó emberként különösen kínosan figyelek arra, hogy semmilyen információ ne legyen az asztalomon. Ha érdekel az asztalom, ezen a videón meg tudod nézni:

És találd meg benne az elrejtett viccet! :)

Hallgatsz zenét munka közben?

Amikor az alkotó fázisban vagyok, akkor igen. A Spotify-t tartom éppen ezért az utóbbi évek egyik legnagyobb fejlesztésének.

Milyen oldalakból informálódsz?

A híroldalak gyors átnézése alap. Emellett van néhány security-val foglalkozó gyűjtőoldal, amit olvasok. De a leghasznosabbak az ismerőseim által megosztott Twitter, Facebook és Pocket megosztások.

Mi a legjobb tanács, amit kaptál?

„Másoktól mindig csak a tudásukat irigyeld! Ezzel tudod ugyanis magadnak azt a mércét meghatározni, amit úgyis csak saját magad tudsz megugrani.”

----------

A sorozat következő része hamarosan...

0 Tovább

Így dolgoztok ti IV. - Szántó Péter, Chief Everything Officer

Új sorozatot indítunk, ahol a hazai techszférában dolgozókat faggatjuk ki arról, hogyan is telik egy munkanapjuk. A héten Szántó Péter mesél arról, mit is csinál, hogyan és miért.

Korábbi interjúk:

III. Pásztor Dávid, UX dizájner

II. Mester Tamás, üzleti intelligencia elemző és tanácsadó

I. Varga Attila, UX-specialista és iOS-fejlesztő

Mi a jelenlegi munkád?

A céget ahol éppen pörgök, SpringTab-nek hívják. Társalapító vagyok és a Product Management-el foglalkozom. De néha lehetnék Chief Everything Officer is;)


Hogyan dolgozol?
Lusta ember vagyok, így csak akkor ha nagyon muszáj. Ennek két eredménye van: 1) amikor dolgozom, elég magas hatékonysággal teszem ezt, 2) csak olyan dolgokkal igyekszem foglalkozni, amit imádok és így nem érzem "munkának"

Milyen telefonod van?
iPhone 6 + Product RED case

Milyen gépet használsz?

Apple Macbook Pro 15"

Apple Thunderbolt Display

Néhány egyéb fun fact:

  • Egyszeres magyar ifjúsági röplabda válogatott
  • Egy napi szett
    • iPhone
    • mywalit tárca
    • Ray Ban Justin
    • Sean John unforgivable parfüm
    • Nike Roshe run
    • Szürke poló, farmer

Hogyan telik egy-egy napod?
Elég változóan szerencsére. Bár hiszek a rutinok erejében, a változatosságra is szükségem van.

Azért van néhány rutinom, amik a produktivitásomat segítik.

  • Reggelek
    • Az estével kezdődik, amikor egy pohár víz reggelre be van készítve, mert álítólag az felpörget és nekem eddig bevált
    • Egy Sleep Cycle nevű app ébreszt, ami az iPhone mozgásérzékelőjének köszönhetően kikövetkezteti, hogy mikor a legjobb ébrednem. Tehát ha mondjuk 8-ig fel kell ébrednem, akkor 7:30-8:00 között a legjobb időben ébreszt. Én borzasztó rossz ébredő voltam és csak forgolódtam általában egy fél órát. Az appnak köszönhetően ez 0-5 perc közöttre csökkent. (Ą statisztikai része elég laza: eddig 1193 éjszakát használtam, az átlag ágyban töltött idő 8 óra 21 perc, kb fél óra alatt alszom el és 10 percet vagyok még ágyba, így a 8 óra alvás láthatóan megvan:)
    • könnyű reggeli (smoothie, juice és tojás vagy müzli)
    • edzés: ezt 2.5 hónapja vezettem be magamnak és radikálisan megváltozott a hangulatom tőle. Egy héten 5-6 nap minden reggel mozgok fél órát. Zseniális, csak ajánlani tudom, mindegy hogy mit.
    • Kis olvasás, sorozatok vagy TED videók (vagy éppen Jimmy Fallon:) Facebookozás és mailek scannelése, hogy van-e valami sürgős
  • Többi napszak
    • Egy új rutint igyekszem beépíteni: minden nap megismerni egy új embert teljesen random módon. Ezzel a komfort zónámból igyekszem kilépni. Kisebb nagyobb sikerrel haladok:)
    • Pomodoro technikával igyekszem dolgozni
0 Tovább

Így dolgoztok Ti III. - Pásztor Dávid, UX dizájner

Új sorozatot indítunk, ahol a hazai techszférában dolgozókat faggatjuk ki arról, hogyan is telik egy munkanapjuk. A héten Pásztor Dávid mesél arról, mit is csinál, hogyan és miért.

Korábbi interjúk:

II. Mester Tamás, üzleti intelligencia elemző és tanácsadó

I. Varga Attila, UX-specialista és iOS-fejlesztő

Mi a jelenlegi munkád?

Egy UX design céget vezetek. Webes és mobil alkalmazások felületeit tervezzük meg. Designerek vagyunk, tehát megrajzoljuk hogyan néz ki az app, de ez jóval több ennél. Nekünk kell biztosítani, hogy könnyen kezelhető legyen, az emberek megértsék és szeressék használni ezeket az eszközöket.

Hogyan dolgozol?

Az időm legnagyobb részében a csapatommal vagy az ügyfeleimmel beszélgetek. 

Milyen telefonod van?

Nexus 5.

Milyen gépet használsz? 

Dell Latitude E7440. Ehhez néha LG és Samsung monitort, többféle is van az irodában.

Hogy telik egy-egy napod?

Elég sok megbeszélésen veszek részt. A közte levő időt próbálom kitölteni a többi feladattal.

Hogyan kezdted el a jelenlegi munkád, és miért maradtál?

Gimiben öcsémmel eladtuk a Legoinkat, hogy megvegyük az első saját számítógépünket. Nagy hiba volt. :) Aztán szerettem volna ezen a gépen weboldalakat csinálni. Azt gondoltam az a legjobb, hogyha elmegyek a műszaki könyvesboltba és veszek egy könyvet, amiből megtanulom hogyan kell. Vettem is egy Webdesign című vaskos kötetet. Kiolvastam az utolsó betűig, de kiderült, hogy ebben egyetlen szó sincs a programozásról. Jakon Nielsen, az egyik nagy usability guru műve volt. Már akkor megfogott, ahogyan az emberek szemével nézi az oldalakat. Aztán később csináltam egy mérnök infó MSc-t a BME-n, de sosem dolgoztam programozóként. 2007 óta a UX design területén dolgozom, felhasználói élményt tervezek. Két éve pedig elindítottam a saját cégem, ez a UX studio.

Mit szeretsz a legjobban a munkádban? 

Szeretek digitális termékeken dolgozni. Nagyon büszke vagyok a csapatomra. Hónap végén mindig van egy meeting, amikor végigpörgetjük az összes képernyőt, amit megterveztünk és mindig meglepődöm, hogy milyen termékenyek vagyunk. Nagyon sok tehetséges emberrel találkozhatok. Az ügyfeleink között sok olyan vállalkozó van, akik nagy dolgokat értek már el. Jó ilyen emberekkel együtt dolgozni, együtt gondolkodni. 

Miből inspirálódsz?

Sok angol nyelvű blogot olvasok. Ezzel nem vagyok egyedül itthon, de a mi csapatunk híres arról, hogy mindent kipróbálunk és aztán tanulunk belőle. És az inspiráció valahogy belülről is jön. Mindig látom magam előtt, hogy hova lehetne még tovább lépni. Ezek a gondolatok ott motoszkálnak az ember fejében, és egyszer kénytelen vagy megvalósítani őket. Nincs hova bújni a saját ötleteid elől.

Milyen applikációk és szoftverek nélkül nem tudsz élni?

A naptáram és a todo.txt-m nélkül nagyon nehéz lenne. :) Sok Google terméket használok (calendar, gmail, drive, keep). Slack és Trello. Értékesítéshez MiniCRM.

Mi a legjobb időbeosztási tipped? 

Kell egy todo lista, hogy a fejedet ki tudd űríteni és ne a memóriádban pörögjenek a feladatok. Nekem a todo listám tetején van mindig három szó NAGY BETŰKKEL. Ezek az adott hónapban a legfontosabb céljaim. Ez azért jó, mert így nem csak a lista elemeit csinálom, hanem látom magam előtt a nagyobb célokat is, így könnyebb priorizálni.

Hogyan követed a feladataidat? 

Nekem a teendő listám egy .txt fájlban van. Erre biztos sokan mondják, hogy nem jó módszer, de én még nem találtam ennél rugalmasabb, könnyen testreszabható megoldást.

Milyen az asztalod? 

Szeretnék csalni egy kicsit. :) Ez nem az én asztalom, de bemutatja milyennek képzeli el az asztalát egy designer. Az enyémen sokkal nagyobb rendetlenség van.

Hallgatsz zenét munkavégzés közben?

Magamtól sosem. Megbeszéléseken nem lehet, amikor pedig elvonulok, akkor csöndben szeretek koncentrálni. Viszont Gyuri kollégám nagyon jó chill zenét szokott tolni az irodában, azt szeretem.

Mi volt a leghasznosabb szakmádba vágó könyv, és mit olvasol most? 

Amikor még kezdő voltam, akkor Jakob Nielsen és Steve Krugtól a Don't make me think. Ezek indítottak el. Szerintem egyébként ma már kevésbé könyvekből, inkább cikkekből tanulnak az emberek. Nem várjuk meg amíg valakinek lesz ideje könyvet írni belőle. Most egyébként épp Don Normann könyveket olvasom újra.

- Mik azok az oldalak, amiket rendszeresen nézel? 

Techrunch,Signalvnoise, NNgroup, Smashing Magazine, Boxes and Arrows.És persze Medium, TED. Én pedig ide szoktam írni.

Mi a legjobb tanács, amit kaptál? 

Haladj kis lépésekben, mindig csak a következő lépcsőfokra koncentrálj.

Kinek a válaszait szeretnéd itt olvasni?

Várnagy-Tóth Zsombor

----------

A sorozat következő része hamarosan...

0 Tovább

Így dolgoztok ti II. - Mester Tamás, üzleti intelligencia elemző és tanácsadó

Új sorozatot indítunk, ahol a hazai techszférában dolgozókat faggatjuk ki arról, hogyan is telik egy munkanapjuk. A héten Mester Tamás mesél arról, mit is csinál, hogyan és miért.

Előző heti interjú:

I. Varga Attila, UX-specialista és iOS-fejlesztő

Fotó: Hámori Zsófia

Mi a jelenlegi munkád?

Üzleti intelligencia elemző és tanácsadó + cégvezető. Mindkettő az Adatlabor.hu-nál.

Hogyan dolgozol?

Szenvedéllyel és céltudatosan.

Milyen telefonod van?

iPhone5 (a 6 nem tetszik).

Milyen gépet használsz?

MacBook Pro 13" retina 

Hogyan telik egy-egy napod?

Ez elég változó. Nincs két ugyanolyan napom és szeretném, ha ez jó sokáig így is maradna. Azért általában:

  • vagy elemzést készítek
  • vagy elemzési/kutatási tervet
  • vagy ügyféllel találkozom
  • vagy cikket, Facebook posztot írok
  • ritkábban: tréninget, képzést tartok

Hogyan kezdted el a jelenlegi munkád, és miért maradtál?

Kb. 2 évig dolgoztam a Prezinél elemzőként. Itt tanultam meg a szakma legfontosabb gyakorlati fogásait és ezért nagyon-nagyon hálás vagyok mind az akkori főnökömnek, Radnai Zolinak, hogy egyáltalán lehetőséget adott erre, mind a Data Team-nek, hogy segítettek az egész tanulási folyamatban.

Amikor a Prezitől eljöttem, az volt a célom, hogy az ott használt termékkutatási módszereket vigyem be más, kisebb cégekbe. Úgy láttam, hogy itthon az adatvezérelt gondolkodás még nagyon gyerekcipőben jár, pedig nagy szükség lenne rá és segítség lenne mind a vállalkozásoknak, mind az ügyfeleiknek, vásárlóiknak. Úgyhogy elkezdtem ezen a területen mozgolódni, immáron nem alkalmazottként, hanem "szabadúszó" tanácsadóként. Amikor jött az első ügyfél, akkor gyorsan megalapítottam a céget. Szerencsére jött utána a második és harmadik is, úgyhogy boldog vagyok, hogy működik a koncepció.

Mit szeretsz a legjobban a munkádban?

Azt, hogy mindennap tanulok. Engem iszonyatosan izgat az emberek viselkedése és az online térben lehetőség van arra, hogy erről sokat megtudjunk. Azon a napon, amikor már nem tanulok újat, valószínűleg be is zárom a céget és valami más izgalmas dolog után nézek... de látva ezt a nagyon gyorsan változó online világot, ez még biztosan nem ma lesz.

Miből inspirálódsz?

Rengeteg helyről - szakmailag elsősorban az amerikai írásokat, videókat, webináriumokat követem, hogy mindig naprakész legyek a legfrissebb adatelemzési módszertanokkal és technológiákkal. Az üzlet részét pedig folyamatosan tanulom, főleg a mentoraimtól és példaképeimtől tanulok és lesek el sok mindent. Ja és persze kb. negyedévente egyszer megnézem Steve Jobs Standford beszédét.

Milyen applikációk és szoftverek nélkül nem tudsz élni?

Evernote, Google Naptár. Minden jegyzetemet Evernote-ba írom, legyen az emlékeztető, egy ötlet vagy egy üzleti terv. A Google Naptár pedig segít beosztani az időmet. Ja és persze a szamlazz.hu. Már csak a legkivételesebb esetben adok nem elektronikus számlát.

Mi a legjobb időbeosztási tipped?

Nincsenek jó tippjeim, sajnos (vagy szerencsére) nem vagyok elég szigorú ebben magamhoz.

Az egyetlen dolog, ami "saját fejlesztés" és tényleg érzem, hogy hasznos az a "Kvaliti Kedd". Ezt a barátnőmmel találtuk ki, amikor rájöttünk, hogy mindketten túl sokat dolgozunk. Minden kedden du. 2-kor letesszük a lantot, lehetőség szerint repülőmódra tesszük a telefont és csinálunk valami kvaliti programot. Ez csak egy fél nap, de szerdán mindig olyan érzéssel vágunk neki újra a hétnek, mintha egy egész hétvége lett volna előtte.

Hogyan követed a feladataidat?

Először is, olvasatlan e-mail-ek megválaszolása! :-) Aztán Google Naptár, Evernote, Leankit Kanban. Kb. ez a fontossági sorrend is... 

Milyen az asztalod?

Nincs asztalom. Legalábbis egy héten legalább 5 helyről dolgozom - így minden a gépemen, pontosabban a felhőben van. Ez nagyon kényelmes, mert semmi sem kavarodik el a káoszban.
Amúgy elég rendetlen vagyok, szóval otthon az asztalomon most jelenleg 4 könyv, 6 mappa, 2 zokni, egy tál keksz, egy narancsleves üveg, 2 drón, 1 monitor, 2 laptop és még elég sok olyan dolog van, aminek amúgy nem kéne ott lennie.

Hallgatsz zenét munkavégzés közben?

Ha elemzést csinálok vagy kódot írok, akkor mindig. Ha levelet vagy cikket írok, akkor soha. 

Mi volt a leghasznosabb szakmádba vágó könyv, és mit olvasol most?

A leghasznosabb szakmámba vágó könyv a Lean Analytics című könyv volt, ami nem jelent meg magyarul (még). Jelenleg is egy szakmai könyvet olvasok, Naked Statistics címmel. 

Mik azok az oldalak, amiket rendszeresen nézel?

Growthhackers, TechCrunch, no meg a facebook szakmai csoportok

Mi a legjobb tanács, amit kaptál?

Szeresd, amit csinálsz és csináld, amit szeretsz. Ezt sokan mondták és szerintem is az egyik legfontosabb dolog az életben. 

Kinek a válaszait szeretnéd itt olvasni?

Szántó Péterét, mert már kb. 3 éve ismerem és még mindig nem tudom, hogy hogyan telik egy napja.

----------

A sorozat következő része hamarosan...

0 Tovább

egyperctech

blogavatar

Minden, ami az Origo Techbázisból kimarad!

Feedek

Utolsó kommentek